What art offers is space – a certain breathing room for the spirit.

За проекта

Когато стартирахме проекта за VIVACOM Art Hall през ноември 2011 г., тази мисъл ни вдъхнови да създадем едно ново пространство за реализацията на иновативни събития и идеи. Съвсем бързо VIVACOM Art Hall се обособи като пространство за съвременна култура и изкуство в историческата сграда на Телефонната палата в самия център на София.

Сградата на първата и най-голяма телефонна палата в България винаги е имала важно архитектурно и историческо значение за столицата и затова в основата на идеята остана желанието ни да запазим нейната традиционна функция на посредник в комуникациите чрез трансформацията й в модерно градско място за срещи и събития. Залата на VIVACOM Art Hall разполага с близо 500 кв. метра на първо ниво в сградата на ул. „Ген. Й. В. Гурко” 4 и има амбицията дългосрочно да представя разнообразни културни проекти, изложби и събития.

Проектът VIVACOM Art Hall следва тенденциите, характерни за всички европейски столици – сгради с важно значение за индустрията и икономиката в миналото, които не се използват активно в момента, да имат нов смисъл за социалния живот, културата и общуването. Лесният достъп и централната позиция на Телефонната палата, вътрешните и прилежащите външни пространства, както и близостта й до Народен театър „Иван Вазов“ и неговия парк, СГХГ и други значими културни места в София, са предпоставка за осъществяването на тази трансформация.

За времето от създаването си досега VIVACOM Art Hall успя да се наложи като основна локация за програмата на ежегодни фестивали, място за срещи, събития, безплатни лекции и уъркшопи.

Сайтът на VIVACOM Art Hall е естествено продължение на арт проекта. Тук ще говорим за нещата, които се случват в нашето пространство, и ще ви запознаваме с интересни хора от света на изкуството и съвременната култура, които срещаме.