БГ ПРЕС ФОТО 2016 във VIVACOM Art Hall

©BGPressPhoto2016

На 5-ти септември във VIVACOM Art Hall се състоя церемонията по награждаването на победителите от конкурса за българска фотожурналистика БГ ПРЕС ФОТО 2016.

Над 20 участника бяха наградени в категориите: “Документални истории и фотоесета от България”, “Фоторепортажи от България”, “Фотожурналистика от България – единични снимки”, “Фотожурналистика от чужбина – серии”, “Фотожурналистика от чужбина – единични снимки”.

В юбилейното си 15-то издание конкурсът БГ ПРЕС ФОТО продължава да отличава най-значимите образи и истории на българските фотожурналисти, да насърчава новите подходи и изразни средства, разширяването на възможностите на фотографията за провеждане на послания, както и да поощрява обещаващите и талантливи нови автори. Точно затова тази година освен традиционната Специална награда за най-добър млад фотожурналист, има и специално отличие за най-добър дебютант в конкурса.

Новото във формата през тази година е присъждането на голяма награда за хуманистична фотография, носеща името на изключителния български фотограф ШАВАРШ АРТИН (1948-2005).

Съставът на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2016 е:

  • Тамаш Пацай – унгарски документален фотограф и редактор на списание;
  • Дийн Кокс – американски фотожурналист, базиран в Швеция и Хонг Конг;
  • Звездан Манчич – фотограф и куратор, председател на белградския Център за развитие на фотографията;
  • Валентина Петрова – български фотожурналист, кореспондент на Асошиейтед прес;
  • Милан Христев – легендарен български фотодокументалист.

Изложбата с фотографии на всички участници в БГ ПРЕС ФОТО 2016 може да разгледате от 5-ти до 18-ти септември в пространството пред VIVACOM Art Hall.

Share Button