Сюреалистичният свят на Златина Зарева

  • Diamonds©Zlatina Zareva

    Diamonds©Zlatina Zareva

  • Fallen Angels©Zlatina Zareva

    Fallen Angels©Zlatina Zareva

  • The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared©Zlatina Zareva

    The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared©Zlatina Zareva

Представяме ви още един от младите и талантливи български автори, които участват в изложбата August Illustrated – Златина Зарева.

Златина Зарева завършва Графичен дизайн в Нов български университет. През 2012 г. печели 3-то място в раздел „Компютърна графика“ от Международния форум по компютърни изкуствата “Компютърно пространство”. През същата година става финалист в топ 10 на международния конкурс на Обединените нации за плакат със социална насоченост на тема: „Внимателно използване на водните ресурси“. В три поредни години участва в онлайн изложбата на Desktopography. Заедно с фотографа Ивайло Петров участва в проект посветен на 20-годишнината на издателство „Колибри“. Златина Зарева е част от първото тесте карти за игра само с български артисти – Infinite Collision.

Към момента Златина е представлявана от платформата Advertising Artist  и от Нюйоркската агенция Shannon Associates, с които работи за издателства като Bloomsbury и Simon & Schuster, както и за българското издателство ЕМАС.

Прочетете какво сподели с нас невероятно талантливата илюстраторка:

Като какъв човек се определяте?

Позитивен, любопитен, отворен към света и новото и различното, прескачащ в двата полюса на много екстровертен и много интровертен човек.

Как бихте описали вашия графичен стил?

Комбинация между фотоманипулация и дигитална рисунка. Конкретен стил не мисля, че имам, по-скоро медия, която използвам постоянно и техники. Със стилът си обичам да експериментирам, тъй като се вдъхновявам от много и различни неща.

Какво правите, за да поддържате вашите идеи свежи? Споделете ни вашата тайна!

Гледам филми, чета книги, музика и много пътуване. Пътуването е едно от нещата, което ме зарежда най-много.

Кой или какво е оказало най-голямо въздействие върху начина ви на работата?

Не мисля, че има едно конкретно нещо. През годините съм се учила от много различни и вдъхновяващи артисти. Артистите, които ме вдъхновиха да почна да се занимавам с фотошоп и да премина от фотография към дигитална манипулация са Natalie Shau и Lara Jade.

Проектът, който ти е дал най-голямо удовлетворение до този момент…

Не мисля, че има едно нещо конкретно. Всеки проект ми носи много нови и различни неща – дали ще е нови начини за комуникация с клиента или различна техника или нещо ново, което ще науча и усъвършенствам с процеса на работа. Всеки проект е ценен сам за себе си. Удовлетворение ми носи, когато съм доволна от свършената работа.

Какво е последното нещо, което те накара да кажеш “wow”?

Книгата “It’s What I Do: A Photographer’s Life of Love and War” – автобиографията на фотожурналистката Линдси Адарио, която е снимала едни от най-страшните военни събития на нашето време. Цялата й история е възхитителна.

До колко дигитализацията влияе на съвременно графично изкуство?

Със сигурност в някои аспекти доста улеснява работата и с откриване на все повече нови методи, които позволяват креативното изразяване на всеки, независимо дали е професионалист или не, конкуренцията става по-голяма, което ще принуди артистите да бъдат още по-креативни и по-добри в техниката си, за да могат да се открояват.

В какво сте влюбен, освен в работата си?

В пътуването и бакпакинга особено. Нищо не ме зарежда така, както да си хвана чантата и да замина на някъде.

Вашето лично мото /девиз/?

Be the change you wish to see in the world. Вярвам, че хората трябва да водят с пример, а не с думи.

Какво е Advertising Artists? Опишете платформата с 5 думи.

Място за талантливи хора.

Какво ни очаква в изложбата във VIVACOM Art Hall? Защо не трябва да я пропускаме?

Защото в нея ще се видят нови и различни млади таланти, занимаващи се с изкуство, което в България не е много популяризирано.

Какви форми на визуалното изкуство бихте искали да изследвате в близкото бъдеще? С какви форми експериментирате?

Със сигурност бих искала да развия повече рисуването си и може би някакъв вид анимация и 3D. От доста време експериментирам с 3D, но за момента не съм го прилагала в никоя от работите ми.

Share Button