Александра Рамирез – призвание живописец

 • Catseption©Alexandra Ramirez

  Catseption©Alexandra Ramirez

 • Party in Berlin©Alexandra Ramirez

  Party in Berlin©Alexandra Ramirez

 • Sans Tête©Alexandra Ramirez

  Sans Tête©Alexandra Ramirez

 • Tulipina©Alexandra Ramirez

  Tulipina©Alexandra Ramirez

В началото на август в арт пространството на Телефонната палата се проведе официалното откриване на изложбата August Illustrated, представяща творбите на 12 от водещите съвременни български илюстратори. Това са младите артисти Georgiev_AndonastY, Alexandra Ramirez, Antoaneta Ilieva_ Точка, Boris Pramatarov, Borislava willmadeit, Dragomir Kostadinov_PXRN, Kaloian Toshev_MZK, Mila Yaneva, Petya Savova_5Я, Rositsa Raleva, Stefan Chinof и Zlatina Zareva. Изложбата е дело на платформата за промотиране на артисти Advertising Artists.

Advertising Artists е общност от визуални артисти, които търсят нов език с марките, тези модерни артефакти на цивилизацията ни. Те вярват, че чрез спонтанната интерпретация, чрез провокацията и нестандартните идеи, чрез любопитство преживяването с дадена марка или продукт могат да намерят изцяло нов смисъл и качество в по-широкия контекст на общността.

В серия от интервюта за сайта ще ви представим част от авторите, които участват в изложбата August Illustrated и чиито творби можем да разгледаме до края на август във VIVACOM Art Hall. Ето и първия ни гост – Александра Рамирез.

Александра Рамирез е родена в гр. Пловдив през 1990 г. Завършва бакалавърска и магистърска степен „Живопис“ НХА в курса на проф. Андрей Даниел. През 2012 г. кара специализация по Програма „Еразъм“ в Куенка, Испания – Universidad de Castilla La Mancha (UCLM) в курса на проф. Хавиер Балдерон; Рамирез  е член на СБХ, секция „Живопис“. Живее и работи в София и Берлин.

Като какъв човек се определяте?

Енергичен, често нося по няколко дини под една мишница и още по-често търкулвам по няколко. Но пък опитът ме научи да рационализирам идеите малко по-малко.

Kои са вашите най-силни умения и как се усъвършенстват през годините?

Работата с бои е на първо място. Обичам да работя в материал, да се цапам, да забравям за времето и всичко около себе си. Най-добре работя от натура, правя много композиции с портрети.

Как бихте описали вашия графичен стил?

Моят стил не е точно графичен, тъй като по призвание съм живописец. Но обичам да работя с маркери и “dotwork” техника, която ми остана от работата като татуист. Обожавам old school и neo-traditional и бих казала, че предпочитам да илюстрирам идеите си по този начин. Влече ме диаболичната естетика и паранормалното.

Какво правите, за да поддържате вашите идеи свежи? Споделете ни вашата тайна!

Ами, работя! Както е казал Пикасо, не трябва да чакаме наготово да се изсипе отгоре, а вдъхновението нас трябва да ни намери в процеса на творчество. Другата важна есенция са пътешествията и разговорите ми с колеги.

Кой или какво е оказало най-голямо въздействие върху начина ви на работата?

Много са артистите, дали ми тласък в посоката на творчество, сред тях слагам и моите учители през годините на следване, тъй като те успяха да извадят най-доброто от мен и да ми дадат материя, която да развивам. Влияя се много от градовете, в които живея, от динамиката на ърбън-пространството, хората, които са вътре във въртопа и някак си успяват да балансират.

Проектът, който ти е дал най-голямо удовлетворение до този момент…

Участието ми в проекта на Магдалена Йетелова (Dis)location в музея за съвременно изкуство в Оломоуц. Кандидатствах съвсем на шега, написах си идеята и после се оказа, че много я харесали и искали видеото възможно най-бързо и така се роди първата ми видео-творба. И първото хвърляне на домати по стените на ателието в НХА…

Какво е последното нещо, което те накара да кажеш “wow”?

Аз казвам всеки ден поне по няколко пъти! Малките победи и загуби в ежедневната работа ни каляват. Иначе, язък!

До колко дигитализацията влияе на съвременно графично изкуство?

Влияе дотолкова, доколкото се простира твоя личен избор какво ти харесва и какво – не, като зрител и артист. Ако зависеше от мен не бих пипнала компютър до края на живота си, това не е моето нещо. Виждам страхотни неща около себе си, адмирации за колегите, които творят прекрасни неща с дигитално.

В какво сте влюбен, освен в работата си?

В гаджето, разбира се. По-малко – в котката.

Вашето лично мото /девиз/?

Du kannst alles was du willst, wenn du nur willst was du kannst. Всичко е възможно, ВСИЧКО! Сядаш и работиш, а времето работи за теб :)

Какво е Advertising Artists? Опишете платформата с 5 думи.

Свобода, креативност, разнообразие, цвят, динамика.

Какво ни очаква в изложбата във VIVACOM Art Hall? Защо не трябва да я пропускаме?

Харесва ми, че са селектирани автори с коренно различен начин на работа. Изложбата е много разнообразна, според мен публиката ще намери поне един артист, който да поиска да закачи на стената си.

Какви форми на визуалното изкуство бихте искали да изследвате в близкото бъдеще? С какви форми експериментирате?

Експериментирам с различни визуални форми – обекти, инсталации, видео-арт, а най-вече – живопис – излизам извън познатите прави рамки, кривя платната, пропорциите. Мразя кални цветове и заглушена монотонна гама, все пак за какво са цветовете? Обичам да провокирам собствените си възприятия.

Изложбата August Illustrated на Advertising Artists може да бъде разгледана до 31-ви август 2016 г. Вход свободен.

Share Button