Обичам плаката| Божидар Икономов

Божидар Икономов

VIVACOM Art Hall и Международното триенале на сценичния плакат – София представят колекция от 26 плаката, създадени от известния български художник-плакатист Божидар Икономов в периода 1995 – 2016 г.

Божидар Икономов (наричан от приятелите си Дари) е роден на 12 юли 1943 г. в София. През 1971 г. завършва Националната художествена академия и след дипломирането си до 1979 г. е художник във в. „Култура“. От 1979 г. в продължение на 13 сезона е художник-плакатист на Софийската опера. Дари Икономов е един от най-утвърдените майстори на плакати в света, създавал такива за десетки театрални, оперни постановки и филми. Бил е сътрудник в различни книгоиздателства, участвал е в оформлението на грамофонни плочи и периодични издания.
От 1987 г. до 1993 г. е председател на дружество „Графичен дизайн“ към Съюза на българските художници.
В продължение на повече от 10 години изготвя афишите на летните празници „Аполония“, на Салона на изкуствата, на фестивалите „Нова българска музика“ и „Европалия“.
Художникът има самостоятелни изложби в София, Пловдив, Виена, Берлин, Алжир, Мапуту, Хараре, Ню Йорк, Токио и др. Той е и един от организаторите на престижното Международно триенале на сценичния плакат в София.
Божидар Икономов два пъти е носител на годишната награда на Съюза на българските художници за приложна графика (1981, 1985). Печели първа награда съвместно с художника Жеко Алексиев на Конкурса за туристически плакат в Италия (1974).
На 20 май 2013 г. художникът е отличен с наградата на Министерството на културата „Златен век“ печат на Симеон Велики.

Експозицията ОБИЧАМ ПЛАКАТА! има за цел да почете живота и творчеството му, след като големият български художник-плакатист ни напусна преди месец.

Share Button