ONE DESIGN WEEK | Can I help you?

 • ©ONE DESIGN WEEK

  ©ONE DESIGN WEEK

 • The Plovdiv Project © Lina Krivoshieva

  The Plovdiv Project © Lina Krivoshieva

 • ©ONE DESIGN WEEK

  ©ONE DESIGN WEEK

 • ©ONE DESIGN WEEK

  ©ONE DESIGN WEEK

На 10 юни се откри осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, който ще продължи до 19 юни. ONE DESIGN WEEK 2016 представя 195 чуждестранни и 132 български артисти от над 23 държави. Тази година фестивалът, който се организира от фондация „Едно за култура и изкуства“ се опитва да изследва съвременния дизайн, многобройните му измерения и въздействието, което има върху нашия живот акцентирайки на въпроса “Мога ли да помогна?”
Над 50 събития могат да бъдат видени в продължение на десет дни, сред които са 24 експозиции, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; 12 презентации и 2 семинара, както и голям брой активности в публични пространства.

Сред акцентите в програмата са:

Проектът МATERIALITY BRUTALITY, който е финансиран от Nordic Culture Fund, събира четирима дизайнери от северните страни – Thórunn Árnadóttir (Исландия), Kirsi Enkovaara (Финландия), Kaja Solgaard (Норвегия), Kristoffer Sundin (Швеция), които експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал – бетона. Техният прогрес може да бъде проследен в Кино Космос.

Друг проект, под заглавие MIXED IDENTITIES, и който се осъществява с любезното съдействие на The International Visegrad Fund, започва още през април месец с четиридневен уъркшоп с участието на дизайнери от Вишеградските страни, които посещават гр. Пловдив, за да се запознаят един с друг и да посетят фабриката в Белозем, благодарение, на която бе реализирана съвместната им артистична дейност. Представителите са Lenka Srsnova (Словакия), Bence Pasztor and David Tarcali from Studio Nomad (Унгария), Martyna Golik (Полша), Pavla Nesverova (Чехия) и Klara Sumova (Чехия). Резултатът може да бъде видян до 19 юни в Градска художествена галерия – Пловдив.

Проектът SMALL CHANGE, BIG DIFFERENCE на холандския дизайнер ДЕЙВ ХАКЕНС също е сред международните акценти в програмата. Дейв Хакенс е млад дизайнер, който е посветил своята дейност на проекти, предлагащи прости решения на глобални проблеми и успява да превърне работата си в средство за вдъхновяване и предлагане на повече възможности на хората. Дейв създава серия от машини за рециклиране на пластмаса, като планът му е да са общодостъпни и да може всеки  да намери инструкциите за тяхното конструиране. Така български ученици пот кръжока „Млад конструктор” към Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” в град Казанлък и техен преподавател използват дизайна на Дейв Хакенс, за да изобретят две от машините за рециклиране на пластмаса. “Small Change, Big Difference” показва резултатите от съвместната работа на учениците и включва демонстрации на създадените машини. Проектът се осъществява с подкрепата на Creative Industries Fund NL.

Eдин от постоянните елементи в програмата на фестивала е Професионалният дизайн Форум, който ще се проведе на 18-ми юни (събота) в Дом на културата „Борис Христов“ (Пловдив, ул. Гладстон 15). По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK успява да събере имена от цял свят, добре познати от сферата на дизайн и визуалните изкуства. Тази година сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) – един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) – представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, който идва в България с подкрепата на EU JAPAN FEST и Фондация Пловдив 2019, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) – основател на студиото OWOW (с подкрепата на Creative Industries NL), Питър Мариголд (Великобритания) – създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) – мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life® и Стивън Серато (САЩ) – преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис, който идва с подкрепата на Посолство на САЩ в България.

Цялата програма на фестивала проследете на onedesignweek.com

Share Button