VIVACOM Art Hall представя знаковите фотографии на Стив МакКъри

 • India ©Steve McCurry

  India ©Steve McCurry

 • India ©Steve McCurry

  India ©Steve McCurry

 • ©Steve McCurry

  ©Steve McCurry

 • ©Steve Mccurry

  ©Steve Mccurry

Човешкото лице като огледало на последиците от военни конфликти е запазената марка на американския фотограф

От 18:30 ч. на 25 май във VIVACOM Art Hall  е премиерата на изложбата „Iconic photographers“ на Стив МакКъри съвместен проект на VIVACOM и Студио Арт. Публиката ще може да разгледа изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на популярния фотограф до 17 юни.

Чрез снимки с уникална интензивност и красота, Стив МакКъри отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията.

Кариерата му стартира в края на 70-те години на миналия век, когато преоблечен като местен жител МакКъри преминава границата на Пакистан към контролираните от бунтовници райони на Афганистан, точно преди съветската инвазия. Крие фотографските ленти зашити в дрехите си. Снимките, които прави, са публикувани по цял свят и са сред първите, показващи конфликта в района.

Няколко години по-късно, когато се връща в Пакистан, в един от бежанските лагери МакКъри заснема най-разпознаваемите зелени очи на афганистанско момиче. Тя е на 12 години, когато обективът му запечатва невероятното й излъчване, като снимката става корица на юнското издание на списанието на американското Национално географско дружество през 1985 г. Тази фотография е известна като “Афганистанското момиче”, а самоличността на девойката остава неизвестна в продължение на 17 години. Стив МакКъри издирва своята героиня до 2002 година, когато след много перипетии най-накрая отново се среща с Шарбат Гула. Името й в превод означава сладка роза. Тя чак тогава разбира, че очите й са отдавна известни на целия свят.

Стив МакКъри описва себе си като фотограф, който живее на „ръба на конфликтите.“  Той създава забележителни снимки, вдъхновени от пътуванията му на 6 континента. Работата му обхваща военни конфликти, изчезващи култури, древни традиции до съвременни образи, но винаги запазва притегателната сила на човешките черти.

Като една от най-ярките личности в съвременната фотография, МакКъри е удостоен с някои от най-престижните професионални награди, включително безпрецедентните четири първи места в конкурса World Press Photo.

Българската публика ще може да разгледа подбрани кадри от богатото портфолио на Стив МакКъри между 25 май и 17 юни във VIVACOM Art Hall, ул. „Гурко“ № 4.

Share Button