София Хартиен Арт Фест | Съвременно хартиено изкуство

  • ©София Хартиен Арт Фест

    ©София Хартиен Арт Фест

  • ©София Хартиен Арт Фест

    ©София Хартиен Арт Фест

  • ©София Хартиен Арт Фест

    ©София Хартиен Арт Фест

За втора поредна година VIVACOM Art Hall е партньор на София Хартиен Арт Фест. От 11 до 21 май в арт пространството на Телефонната палата ще се проведе изложбата „Духовни послания“, като част от богатата програма на феста. Експозицията представя тайните на древните траки, хунобългарите, богомилите, християнските достижения, глаголицата, робошицата, древния прабългарски календар, чрез езика на хартията по иновативен начин в съвременен визуален език. Създателите на София Хартиен Арт Фест – Тодор Тодоров и Даниела Тодорова споделиха специално за сайта на VIVACOM Art Hall какво точно ги е вдъхновило в работата с хартия и защо това древно изкуство би трябвало да бъде използвано и днес.

Тодор Тодоров /МА, PhD, ARBS/ е автор, известен на световната сцена като скулптор, работещ предимно в сферата на урбанистичната скулптура и едно ново, дефинирано от него направление, описващо творческите му усилия през изминатия професионален път – Елементалната Скулптура, включваща природните енергии в самото произведение. Член е на Кралското Британско Дружество на Скулпторите /Royal British Society of Sculptors/, Световната асоциация на кинетичните скулптори и Китайския Скулптурен Институт.  В творческия си път се запознава добре с актуалните тенденции и нивото на изкуството в световен план, също така прави и контакти с интернационални автори.

Даниела Тодорова, МА, е автор вече наложил се в сферата на хартиеното изкуство, със свой отличителен стил и изящество в произведенията. Член е на Световната асоциация на хартиените артисти, куратор на проекти в сферата на изящните изкуства. Тя е личност, доказала способността си да намира баланса между изящното и естетичното в проекти, доказали се пред световната публика.

Ето какво сподели тандемът за сайта на VIVACOM Art Hall.

Как започнахте да се занимавате с този вид изкуство?

Всичко започна съвсем спонтанно във Финландия през 2006 г. Разглеждахме експозиция в музей и тогава се породи желанието ни да се занимаваме с хартия.

През тази година формата на София Хартиен Арт Фест се развива в няколко формата, разкажете ни повече за всеки от тях?

Идеята за фестивала е на Тодор Тодоров, първо започнахме от малкия формат с международното състезание – Аматерас, който прерасна в Хартиения арт фест в днешния му вид. Целта да стартираме Хартиения арт фест беше да отворим вратите за повече изяви на автори, работещи с хартия.

През тази година София Хартиен Арт Фест се развива в няколко формата. Всеки от тях се фокусира върху определен вид изкуство от хартия и е отворен както за професионалисти, така и за обучаващи се автори: голямо-форматни произведения – биенале, малки формати, театър и кино. Цялото това разнообразие прави фестивала уникален.

„Духовни послания“ е ваш личен проект, можете ли да ни го представите с няколко думи? – Даниела Тодорова

Проектът е резултат на едно по дълго търсене и опознаване на древните български традиции и соларни култури, с които се занимавам от дълго време. След VIVACOM Art Hall  изложбата ще гостува на престижно биенале в Грузия.

Какво ви вдъхновява при създаване на творбите? – Даниела Тодорова

Хартията е носител на познанието от своето създаване, преди нея са били камъкът, дървото… Има толкова много прекрасни артефакти, които винаги са ни носили някакво вдъхновение и са рефлектирали върху нашето развитие и върху това, което прави.

Това е една тема, която много отдавна ме занимава и всяко едно от произведенията е интенция от определена древна култура и най-вече от културното наследство по нашите земи.

Ние познаваме писмеността на траките, старата писменост на българите, която вероятно е била на (прото)траките, всичко това са едни пластове от история, които неизбежно говорят.

Три думи, с които можете да опишете работата си. – Тодор Тодоров

Стомана, бронз и камък.

Миналата година прeдставихте изложбата „Елементалната скулптура“ в Телефонната палата. Какво се случи след успешното представяне?

След големия успех на изложбата във VIVACOM Art Hall бяхме поканени да гостуваме в грузинска престижна галерия. Експозицията продължава да предизвиква интереса на артистите и кураторите, работещи в тази сфера. В момента изложбата е показана в Прага, след това пътува за Бразилия. Това, което предстои е реалните реализации на проектите, показани в нея, които се надяваме скоро да реализираме.

Обичате ли да експериментирате в работата си, планирате ли да включите нови методи или техники?

Всеки нов проект е форма на експеримент и двамата сме от авторите, които винаги търсят и се променят.

Например: В ретроспективната изложба на Тодор показваме най-иновативните си проекти, които са резултат от много търсения и експерименти, но вече представени в един завършен проект.

Какви емоции предизвиква проектът в хората извън България?

Проектът предизвиква голям интерес навсякъде, където бива показван. Всеки път се опитваме да представим нови идеи и това събужда любопитството както на колеги, така и на широката публика.

Защо трябва да посетим София Хартиен Арт Фест 2016?

Трябва да бъде посетен, защото е много разнообразен, в предни издания имаше една обща линия между отделните изложби във феста, докато сега всяка една експозиция е абсолютно собствен свят и това е в унисон с основната концепция – трансформация в хартията…

Пълната програма на София Хартиен Арт Фест 2016 във VIVACOM Art Hall можете да видите тук.

Share Button