Утопия 2016 или неограничените възможности на въображението

 • Utopia 2016©Somerset House

  Utopia 2016©Somerset House

 • ©Kirsty Wigglesworth

  ©Kirsty Wigglesworth

 • ©Filippo Minelli

  ©Filippo Minelli

 • ©Kirsty Wigglesworth

  ©Kirsty Wigglesworth

 • Now Play This©Somerset House

  Now Play This©Somerset House

На 25 януари 2016 година в Лондон се постави началото на проекта „Утопия 2016“, чието развитие ще следим през цялата 2016 година в Съмърсет Хаус. Партньорството с британски културни институции като Кингс Колидж, Институт Курто, Британската библиотека, Изследователския съвет по хуманитарни науки и изкуства, Британския съвет и др., включва повече от 300 творчески организации, артисти и творци в реализирането на програмата на „Утопия 2016“.

Проектът „Утопия 2016: година на въображението и възможностите“ отбелязва 500 години от вдъхновяващия и радикален текст на Томас Мор, публикуван през 1516 г. Съвършеното общество на Мор създава един по-добър свят с конкретни действия, базирани върху идеи.  Така Томас Мор става първият, който защитава идеята, че човешкото въображение може да се изпита и развие чрез историята.

Арт съветниците на проекта, Рут Рот и Гарет Еванс, „стъпват“ на утопичния текст на Мор и чрез всички форми на съвременното изкуство, с помощта на дизайнери, провокатори, мислители, експериментатори, изразяват визията си за живот, творчество и работа в една утопична среда.

Известните артисти Джеръми Делър и Фрейзър Мъгъридж вдигат утопичния флаг на откриването на „Утопия 2016“, с което дават старт на цялата поредица от събития – изложби, пърформанси, инсталации, разговори, уъркшопи и др. Богатата програма в рамките на годината позволява на публиката да изследва, опитва и да насложи идеята на утопията в контекста на днешното динамично време.

Визуалната идентичност на събитието е подготвена специално от студиото на Делър и Мъгъридж и може да бъде изтеглена от сайта на проекта (http://utopia2016.com/).

Споделяме с вас някои от годишните акценти

Пролетни акценти:

Venturing Beyond

3 март – 2 май 2016

работно време: всеки ден от 10:00 до 18:00 часа
(последно влизане 17:15, в четвъртък и петък изложбата е отворена до 21:00 часа, последно влизане в 20:15)

Южно крило
Безплатен вход

Изложбата представя графити изкуството като всекидневно утопично присъствие в града, неговата естетична и социална основа. Сред авторите са: Хорфе, Ревок, Филипо Минели, Шепард Фейри и Swoon. Изложбата е представена от арт организацията А(by)P.

Летни акценти:

Counterculture Now

4 юли – 29 август

Утопията на Томас Мор може да се характеризира като контра култура, която в стремежа си да построи едно ново общество, не признава съвременните ценности. Проследявайки контра културните движения в Лондон, събитието се опитва да даде различните проявления на съвременната контра култура в днешни дни.

Есенни акценти:
7 – 27 септември

The London Design Biennale: Utopia by Design

Някои от най-значимите дизайнери, иноватори и културни организации на едно място. Биеналето ще представи инсталации, които пресъздават историята на утопичната идея, и определят ролята на дизайна при решаването на основни човешки проблеми. В събитието ще вземат участие повече от 40 държави от 6 континента, които бяха представени на пресконференция на 22 март. Повече за събитието: http://www.londondesignbiennale.com/

 

Share Button