Lenny Kravitz – FLASH / Mathieu Bitton – ASCENSION

  • ©Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

    ©Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

  • ©Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

    ©Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

  • ©Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

    ©Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

От 7 април до 7 май VIVACOM Art Hall е домакин на изложбата ASCENSION на Матю Битон – част от фотографското турне на Лени Кравиц FLASH и неговата едноименна изложба.
FLASH и ASCENSION пристигнаха у нас благодарение на фондациите “Америка за България” и фондация “Мусиз”, в партньорство с VIVACOM. Събитието е шестата изложба от платформата “Майстори на фотографията”, която показа работите на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи – Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс.
Битон и Кравиц са приятели от детските години. Започват да работят заедно от 2008 г. и така и до днес. Рок звездата му вярва, а фотографът става негов личен фоторепортер, част от живота му, за да ловува „златния миг“ – по време на концерти, репетиции, закуски или късни запои. “Снимките му напълно улавят есенцията на това кой и какво съм аз в момента, а той притежава и способността да пречупва атмосферата”, коментира Лени Кравиц.

Двамата артисти имат разностранни интереси в сферата на изкуството.

Матю Битон
Фотограф с 20-годишен опит, графичен дизайнер на музикални албуми, продуцент. Носител на множество награди, в това число номинация “Грами” през 2009 г. за бокс сета на Джейнс Ъдикшън „A Cabinet Of Curiosities“. През 2012 г. е удостоен с рицарски орден на Франция за приноса си в изкуството – Chevalier Dans L’Ordre Des Arts & Lettres. Пред обектива му са заставали легенди – от Лени Кравиц, Хърби Хенкок и Мик Джагър до Джей Зи, Бруно Марс, Лана дел Рей, Фарел Уилямс, д-р Лони Смит. Битон е автор на дизайна на над 750 плаката, обложки на албуми и корици на книги на някои от най-известните икони на попкултурата — Куентин Тарантино, Джеймс Браун, Принс, Тейлър Суифт, Стинг, Майлс Дейвис, Стиви Уондър, Боб Марли, Джордж Клинтън & The P-Funk All-Stars, Иги Поп, Доли Партън, Лу Рийд.
Освен като фотограф, Битон се изявява и като музикант, работил по саундтраците на новия филм на Раян Гослинг и Ръсел Кроу “The Nice Guys”, “От другата страна” (The Departed) на Скорсезе, “Терминатор“, поредицата “Трансформърс”, “Хари Потър”.
Прави и режисьорски дебют с документалния филм „Да си спомним за любовта“ (Looking Back On Love), един разказ за работата му с Лени Кравиц по албума Black and White Americа.
Отправната точка за целия му творчески път е музиката, когато на 11-годишна възраст започва да събира албуми на Принс. “Превърна се в мания, трябваше да притежавам абсолютно всяко издание от всяка една страна. През годините съм се срещал няколко пъти с него. Първият път беше в хотел Les Bains Douches в Париж, когато бях едва тийнейджър. За мой късмет баща ми беше приятел със собствениците и ми позволиха да присъствам на афтърпарти, като дори му казах „здрасти” – разказва Матю. И добавя: „Не умея да правя това, на което са способни Лени, Принс или Майлс Дейвис. Не мога да изляза на сцената и да въздействам на публиката с моя глас или музикални умения. Най-доброто, което мога да направя, е да дам на хората образи, които да им повлияят. Това е моето изкуство, моето изразно средство”.

Лени Кравиц
Рок легенда, продуцент, дизайнер, актьор (спомнете си „Игрите на глада“ 2012, 2013), а в последните две години и фотограф. Фотографското му турне FLASH е сериозна заявка в областта на документалната фотография. В серия от черно-бели снимки, заснети с камера Leica, музикантът обръща обектива към тези, които го снимат. „Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка.“, споделя Лени. Обратното също е валидно – главни герои в поредицата от фотографии са публиката му, папараците и журналистите, които го следват неотлъчно в живота и на сцената. Фотографиите, представени на изложбата във VIVACOM Art Hall, са част от издадения през 2015 г. от Лени Кравиц албум FLASH. „Вместо да се ядосвам, че не мога да се разхождам спокойно и да снимам, аз фотографирах онова, което беше пред очите ми. Трябва да уловиш момента от твоя собствен живот… Затова започнах да снимам хората, които снимат мен. Това се превърна в танц, в игра.“ „За един миг ги хващам неподготвени, което ми дава страхотни снимки“.

Убедете се сами: VIVACOM Art Hall, от 7 април до 7 май, ВХОД СВОБОДЕН.

Share Button