БИЛ ОУЕНС

Bill Owens

Бил Оуeнс, един от най-доказалите се артисти от своето поколение, оказва огромно влияние върху цяло едно поколение американски фотографи, наследници на социалната документалистика.
В приветстваната си с възторг и вече култова серия черно-бели фотографии, озаглавена “Suburbia” Оуeнс документира раждането на новопостроените квартали в предградията в Калифорния в началото на 70-те години на миналия век.
Въпреки че самият Оуeнс навремето е новодошъл в един от тези райони, неговата серия “Suburbia” е епохална хроника на бума в жилищното строителство. Процъфтяващата култура на предградията, която без много шум, но бързо се разраства навремето, е обрисувана във фотоесето на Оуeнс по един откровен и очарователен начин. Представяйки образи на семейства, мебели, тревни площи пред къщи и домашни събирания за представяне на продукти, тези фотографии позволяват на зрителя да придобие представа за стремежа за постигане на семейната американска мечта по това време.
Успоредно с “Suburbia” Оуeнс ще представи своята по-скорошна цветна серия “New Suburbia”, която документира завръщането му към някои от снимачните площадки, използвани в първоначалната му серия. Предлагайки едно по-съвременно разбиране за тези конкретни американски общности, Оуeнс ни предоставя една неповторима социологическа гледна точка за това как тези крайградски райони са се развили и съзрели.
Изложбата се провежда в сътрудничество с „Бил Оуънс Архиви в САЩ и Милано” и Клаудия Занфи, куратор в „Архива на Бил Оуeнс”.
Бил Оуънс е роден в Сан Хосе, Калифорния, и живее и работи в Хейуърд в района на залива на Сан Франциско. Завършва бакалавърска по Индустриален дизайн в Калифорнийския щатски университет в Чико, Калифорния, през 1963 г. и е приет в Щатския колеж в Сан Франциско през 1966 г., където следва фотография. Неговите образи често са възпроизвеждани в книги, публикации и списания като Rolling Stone, Bomb, Esquire и Newsweek. Негови творби са включени в най-значимите частни и публични колекции: Музея на модерното изкуство, Ню Йорк; Музея на модерното изкуство в Сан Франциско; Музея на изкуствата в област Лос Анджелис; Музея на модерното изкуство в Стокхолм; както и много други. Първата ретроспекция на творчеството на Оуънс е организирана от Музея на изкуството в Сан Хосе през 2000 г.
Клаудия Занфи е специалист по история на изкуството и организатор на културни събития. Тя учи съвременно изкуство и семиотика при Умберто Еко. Интересува се от трансдисциплинарни култури и нови пейзажи. От 1995 до 2003 г. е куратор в Музея за съвременно изкуство в Модена. Художествен директор е на уебпроекта Виртуална галерия за съвременна фотография и видеоизкуство. Сътрудник е на различни списания за изкуство. Тя основава културната агенция aMAZElab (www.amaze.it) и MAST (Музей на социалното и териториалното изкуство). Лектор е в Международната магистърска програма Градска визия и архитектурно проектиране в Академия „Domus” в Милано и в университета „Мидълесекс” в Лондон.
Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите Мусиз и Америка за България с партньорството на VIVACOM. Фондация Мусиз благодари за съдействието на винарна “Братя Минкови”, които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино – “Le Photographe”, и на Гранд Хотел София. По традиция “Майстори на фотографията” e подкрепена от Посолството на САЩ и Столична община.

30.11.2015 -10.01.2016
Откриване – 30 ноември от 18.30
Лекция – 1 декември от 18.30
VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4, София
Куратор: Клаудиа Занфи

musizfoundation@gmail.com
musizfoundation.com
facebook.com/musizfondation/

Share Button