“Жената днес” на 70, връстницата на всички поколения

Най-старото списание в България избра VIVACOM Art Hall, за да разкаже своята история в снимки. Между 30 октомври и 8 ноември можете да разгледате изложбата „Жената днес“ на 70. Тя е своеобразна автобиография на най-емблематичното и старо българско списание. Автентичен визуален разказ за живота му през последните 7 десетилетия.
“Жената днес“ излиза без прекъсване от октомври 1945 г. до ден-днешен. В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години се печата в смайващия тираж от 500 000 бройки на български и още 150 000 на руски. Можело е да печата и 1 милион, ако тиражът му не е съзнателно ограничаван. Списанието е втората печатна медия у нас по тираж и влияние след „Работническо дело“.
Родено година след идването на власт на ОФ, изданието трябвало да се казва „Отечественофронтовка“. В последния момент го прекръстват на “Жената днес” – заглавие, превърнало се в една от най-устойчивите марки на съвремието ни.
За първия брой през октомври 1945 г. Борис Ангелушев рисува умилителна корица – работничка и селянка, поели дръзновено към светлото бъдеще. Тогава списанието обявява своята „основна задача“: „…да помогне на българската жена да бъде свободен и щастлив човек“. През всичките 70 години на съществуването си “Жената днес” не забравя тази задача.
Как „Жената днес“ преминава от наивистичния си идеологически период в години на зрялост, когато се оказва истински социален фактор в едно тоталитарно общество – ще научите от самата изложба.

Share Button