Завръщане

 • © Catarina Leal

  © Catarina Leal

 • Kerry Skarbakka © Falling

  Kerry Skarbakka © Falling

 • Kerry Skarbakka © Over the Handlebars

  Kerry Skarbakka © Over the Handlebars

 • Kerry Skarbakka © Last Ditch Effort

  Kerry Skarbakka © Last Ditch Effort

 • Dimitris Triantafyllou © The Obserever

  Dimitris Triantafyllou © The Obserever

През ноември VIVACOM Art Hall продължава с интензивната фотографска програма и става част от едно международното събитие Европейския месец на фотографията. В партньорство с организаторите на фестивала от Френския институт и Фондация Easyart в Телефонната палата е представена изложбата „Завръщане“, която включва работите на трима фотографи – представители на едно поколение, които не са работили заедно и никога не са се срещали. Общото между тях е че използват фотографията, за да наблюдават, уловят и анализират човека, гледайки през призмата на странното, интимното и дори абсурдното.

Кери Скарбака е американски фотограф от индиански произход, познат и като „Падащият човек”. Той изпитва болката на изкуството си буквално, тъй като самият той е модел на своите снимки. Често се хвърля в действие опасно и без никаква защита и пътува по целия свят в търсене на подходящи места, на които да заснеме снимките си.

Според него творбите му изобразяват нестабилността на съвременния начин на живот, който кара много хора да се чувстват сякаш постоянно “падат” и не са в състояние да контролират света около тях.

Димитрис Триандафилу е гръцки фотограф, чиито фотоси са тъмни и много лични. Фокусира се върху теми като идентичност, възприятие и памет. В повечето си фотографии той задава въпроса как гледаме на другите човешки същества и на самите себе си, каква и къде е границата между реалността и фантазията.

Катарина Леал е португалска фотографка. Харесва България от години и много нейни фотографии изобразяват типичното за нашата страна.

Изложбата е част от втория експериментален Европейски месец на фотографията, който се организира в България през ноември 2013 от Френският институт с подкрепата на Столична община и  VIVACOM. Инициативата, стартирала преди тридесет години в Париж, днес се провежда в повечето европейски столици на всеки две години  и се организира с общите усилия на културни институции и галерии. Всяко издание има специфична тематика и представя десетки изложби, прожекции, срещи, конференции и дебати.

Изложбата „Завръщане“ гостува във VIVACOM Art Hall oт 6 до 13 ноември, а официалното откриване е на 20 ноември (сряда) от 18,30 часа. Вход свободен.

Share Button