Модерната архитектура и нейните следистории

 • 1

  1

 • Култура и свободно време

  Култура и свободно време
  Андреас Фогараши

 • Forget Your Past

  Forget Your Past
  Никола Михов

 • Софийския зоопарк

  Софийския зоопарк
  Правдолюб Иванов

 • Ширин Сабахи/Мая Рудовска, „Паметник с изтекъл срок на годност“, 2010

  Ширин Сабахи/Мая Рудовска, „Паметник с изтекъл срок на годност“, 2010
  Ширин Сабахи/Мая Рудовска, „Паметник с изтекъл срок на годност“, 2010

 • 6

  6

 • Катрина Нейбурга, “Дом на пресата”, 2009

  Катрина Нейбурга, “Дом на пресата”, 2009
  Катрина Нейбурга, “Дом на пресата”, 2009

 • 8

  8

В края на октомври VIVACOM Art Hall прекъсва за кратко интензивната фотографска програма и ни връща към друга своя тема на фокус: модерната архитектура и нейните трансформации в постсоциалистическото общество. След първата си изложба Трансформация от ноември 2011, посветена на тази тема, още няколко архитектурни събития, изложби и фестивали и самата постепенна трансформация на бившата Телефонна палата в градски център за култура и изкуство, сега VIVACOM Art Hall става част от мащабния изложбен проект на кураторите Вера Млечевска и Ина Мертенс, озаглавен „Модерната архитектура и нейните следистории“, който стартира  в София на 24 октомври.

Проектът изследва отношението на съвременните художници към различните аспекти на модерната архитектура. В експозицията са включени творби на артисти, които са провокирани и вдъхновени от архитектурата на Източна Европа в периода между  60-те и края на 80-те години на миналия век като наред с изложбите, могат да се видят още документални филми, фотография, инсталации и архивни материали, свързани с архитектурните обекти от този период.

Представяме ви няколко акцента от „Модерната архитектура и нейните следистории“.

Наградената със Златен лъв от Венецианското биенале през 2007 г. видео инсталация „Култура и свободно време“ на Андреас Фогараши

Творбата  „Култура и свободно време” включва поредица от едноканални видеоклипове, които се прожектират на 6 екрана с обща дължина близо 16 метра и показват актуалното състояние на културни центрове в съвременна Будапеща. Проектиран в отделни черни кутии, който взаимодействат със зрителите както физически, така и композиционно, проектът се фокусира върху културните периферии и променящите се места за популярна култура.

Според критиците изкуството на Андреас Фогараши е непрекъснато изследване на съществуващите отношения между хората и обкръжаващата ги среда. Неговите творения не са фантазии, а задълбочени анализи на архитектурата в Източна Европа и на социалните, политически, културни и икономически проблеми, които рефлектират върху нея.

„Култура и свободно време” може да бъде разгледана от 30.10 до 3.11 във VIVACOM Art Hall.

Римас Сакалаускас, Синхронизация

Като в детски сън, сгради от съветската епоха започват да водят свой собствен живот в една отделна реалност. Синхронизацията във филма е представена като комбинация от свободни асоциации, преплетени в една монументална визуална метафора, провокираща размисъл и нови мисловни връзки. Забавеният каданс на снимане и музиката, носеща се в пространството, придават допълнителна убедителност на атмосферата, както и реализъм и логичност на действията.

Автор на проекта „Синхронизация” е Римас Сакалаускас, един от представителите на най-младото поколение видео артисти в Литва. Той е носител на множество престижни награди, като неговият най-големия успех като визуален артист до сега е първа награда в международния художествен конкурс “Звук и визия” през 1997 г. в Хелзинки, Финландия.

Никола Михов, „Forget Your Past

Много от емблематичните за комунистическата ера паметници в България са разрушени след падането на тоталитарния режим през 1989 година. По-голямата част от тези места вече не са признати от държавата и остават без собственик . Точният им брой е неизвестен и е трудно да се намери информация за техните автори и тяхната история . Графитите ” Забрави миналото си” над входа на паметника българската  Комунистическата партия демонстрират новата вяра. Независимо дали са били построени в чест на съветската армия или на борбата срещу Османското владичество , всички тези паметници споделят една и съща съдба: да бъдат тих символ на забравена миналото.

Фотографска серия “Забрави миналото си” на Никола Михов разкрива 14 от най-значителните комунистически паметници в България. Този проект се реализира в подкрепа на Следа  – платформа, която обединява художници и архитекти да обмислят включването на комунистическия паметници в наши дни градската среда.

Правдолюб Иванов, Софийския зоопарк

Изложбата може да бъде разгледана от 25.11. в галерия Индустриална.

Кино програма

Изложбата включва и селекция от филми и видео творби на художници, които черпят вдъхновение от разнообразни архитектурни явления или модерни сгради. Представяме ви няколко от заглавия, които можете да гледате в Дома на киното или VIVACOM Art Hall:

Ширин Сабахи/Мая Рудовска, „Паметник с изтекъл срок на годност“, 2010

Даниел Кьотер, “Сцена”, 2012

Най-новият филм Bühne на Даниел Кьотер разглежда момента на фундаменталната промяна в разбирането за обществено пространство в пост-комунистическа България. Дворецът на културата и спорта във Варна е построен като престижен проект за комунистическото разбиране за модернистичната архитектура и театър и спорт. След откриването му през 1968 г. дълго не са внесени промени в интериорния дизайн и всяка седмица основната зала променя своята архитектурна и социална функция.

Филмът поставя на сцената самата сцена, не само като поредната форма на изкуство (с неговите специфични институционални условия, пазарни правила и местни естетически и исторически ограничения), но и като алегорично име за място на среща.

Катрина Нейбурга, “Дом на пресата”, 2009

Мирча Николае, “Румънска фирма за будки”, 2010

С обезоръжаваща и леко измамна простотa Мирча Николаe разказва комплексна и многопластова приказка за събиранията и разделянията на своето семейство в следствие на социализма в Румъния след Втората световна война. Използвайки документални кадри, архитектурани снимки, обувките на майка си, фотографии на професионални модели, случайни будки с „модерен“ дизайн, той ни представя критичния си поглед към символите на личния и социален живот, историята и политиката на този период.

Списък със всички филми, които можете да проследите на  5.11 във VIVACOM Art Hall, можете да прочете тук.

„Модерната архитектура и нейните следистории“ са в галерия Индустриална,  VIVACOM Art Hall, The Fridge@ Haspel, УАСГ и Дом на киното oт 25 ноември до 10 октомври. Пълната програма на проекта можете да проследите тук.

 

Share Button