Българско съвременно изкуство на VIENNAFAIR 2013

 • For our Economy and Culture I © Jasmina Cibic

  For our Economy and Culture I © Jasmina Cibic

 • Mankurt1© Gulnur Mukazhanova

  Mankurt1© Gulnur Mukazhanova

 • Untitled (detail) © Leni Michl

  Untitled (detail) © Leni Michl

 • © Sariev Contemporary

  © Sariev Contemporary

 • Shooting Location © Rini Tandon

  Shooting Location © Rini Tandon

 • Stay With Me Baby © Alexander Muraschkin

  Stay With Me Baby © Alexander Muraschkin

За девети път тази година магнетичната Виена е домакин на изложението Viennafair The New Contemporary. В продължение на 4 дни градът се превръща в  международен център за художествен и културен обмен между колекционери, куратори и изкуствоведи. А за всички любители на изкуствата това е още един повод за поредното завръщане на място, в което изкуството е атмосфера, традиция, начин на живот.

Програмата на изложението е изключително разнообразна и включва от изложби до информационно-дискусионни формати. Около 122 галерии от Източна и Югоизточна Европа ще покажат своите експозиции от произведения на съвременните визуални изкуства – живопис, графика, скулптура, фотография, инсталации, пърформанс.

Българското участие на изложението е представено от две утвърдени арт пространства за съвременно изкуство – галериите Sariev Contemporary и 0 GMS Gallery.

Sariev Contemporary представя съвместната изложба на 8 български съвременни автори – Правдолюб Иванов, Стефания Батоева, Рада Букова, Недко Солаков, Димитър Солаков, Митьо Солаков, Стефан Николаев, Вальо Ченков.

На VIENNAFAIR 2013 галерия 0 GMS показва артисти от Балканите, като българите сред тях са Кирил Кузманов, Камен Стоянов и Стела Василева.

Ето и някои от по-интересните акценти в съпътстващата програма на изложението:

Специалния проект на изложението „ZONE1″,  в които малки австрийски галерии представят първите самостоятелни изложби на млади творци, изложбите са подкрепени от Австрийското министерство на образованието, изкуството и културата, с цел подпомагане на младите автори в техните първи сценични изяви.

“Diyalog”: New Energies с фокус върху развитието на малки арт пространства, художествени галерии и популяризиране на процесите, които протичат в съвременното изкуство от Румъния, Турция и региона на Каспийско море.

“Vienna Talks” е платформа, която предлага интердисциплинарни дискусии с интересни представители на съвременната художествена сцена, като фокус е представянето на източноевропейски държави и техните творци.

За първи път тази година се провежда международен конкурс за видео изкуство, на победителя ще бъде присъдена наградата “Happiness Award”.

Допълнителна информация за програмата на фестивала на: www.viennafair.at

Share Button