Нощта в Пловдив

 • © VIVACOM

  © VIVACOM

 • © Night.bg

  © Night.bg

 • © Night.bg

  © Night.bg

 • © Night.bg

  © Night.bg

На 20 и 21 септември Пловдив става домакин на едно от най-големите културни събития в страната – Нощ на музеите и галериите. За два дни деветото издание на проекта ще предложи на посетителите богата програма от съвременна култура и изкуство. Очакват ни много изложби, танцови пърформанси, музикални прояви, кино прожекции, демонстрации, уъркшопи и инсталации, организирани в трите основни програмни линии: музеи и галерии, култура и клуб и град и публични пространства.

Като основен партньор на събитието за пета поредна година, VIVACOM ще вземе участие в Нощта с временна изложба на VIVACOM Art Hall и проекта Like.Bulgaria, представящ страната ни пред света с нейните материални и нематериални богатства, културни и исторически наследства. Позитивните визии за България са дело на Николай Тонков – креативен директор на базираното в София и Берлин дизайн студио Formschlag и ще бъдат изложени на главната улица пред сградата на Градската художествена галерия на Пловдив.

VIVACOM кани посетителите на Нощта на музеите и галериите да се включат и в написването на обща история за нея. Всеки желаещ може да дойде в зоната на временния VIVACOM Art Hall и да сподели едно изречение за Нощта, провокирано от последната дума в изречението на предходния участник. Така, изречение по изречение, ще направим един голям и общ споделен разказ за Нощта, а един от всички съавтори ще има възможност да спечели нов смартфон Nokia Lumia 520.

Наред с многобройните изложби, в рамките на Нощта на музеите и галериите ще бъдат представени и няколко танцови пърформанси, сред които се отличава “Monocrossing” на Derida Dance и Central Europe Dance Theater (Унгария). В мултимедийния спектакъл героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства, в непрестанно търсене на това, което ще им помогне да изпълнят своята лична мисия. Пърформансът ще ви потопи в една динамична интерактивна история, в чиято основа стои човешката целеустременост.

Гвоздей в музикалната програма на Нощта ще бъдат концертите на открито, част от “A to Jazz Festival”. Музика ще следва пътя на събитието и най-интересните места, които хората посещават. На живо ще видим артисти като Тони Златанов и неговия квартет, емблематичните Димитър Карамфилов и Васил Пармаков, в компанията на очарователната певица Марина Господинова, Мартин Ташев латин-джаз квартет и неповторимия духов оркестър „Брас Вилидж“.

Любопитна част от програмата на Нощта на музеите и галериите са също „Приключенията в небето и под него“, организирани от Музея на авиацията в Пловдив. Посетителите на събитието ще имат възможността не само да се насладят на представянето на висш пилотаж на радиоуправляеми модели на самолети, но и самите те ще могат да „полетят“ в небето, стига да пожелаят. Най-смелите ще се издигнат с балон над Музея на авиацията и ще разгледат от „птичи поглед“ експонатите от външната му експозиция.

И тази година Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще предложи за всеки по нещо. За да не пропуснете нито едно от вълнуващите събития в рамките на проекта, следете пълната програма на инициативата тук.

VIVACOM подкрепя за пета поредна година Нощта на музеите и галериите в Пловдив, която се организира от фондация „Отворени изкуства“ и е едно от най-големите културни събития в страната с повече от 40 000 посетители годишно. Това е и едно от най-дългосрочните партньорства на VIVACOM фонд в сферата на културата, наред с Нощта на театрите и Нощта на музеите и галериите в София – събития, които улесняват достъпа на широката публика в България до съвременната култура и изкуство.

Share Button