Фотографска есен

 • Hai Zhang - Don't Follow Me, I'm Lost 2

  Hai Zhang - Don't Follow Me, I'm Lost 2
  Hai Zhang – Don’t Follow Me, I’m Lost 2

 • Edward Keating - Route 66

  Edward Keating - Route 66
  Edward Keating – Route 66

 • Jeffrey Wollin - Written in Memory, Portraits of the Holocaust

  Jeffrey Wollin - Written in Memory, Portraits of the Holocaust
  Jeffrey Wollin – Written in Memory, Portraits of the Holocaust

 • Rascal gangs Port Moresby

  OMSY - Kips Kaboni Gang, Kaugere Settlement. January 2004.
  Stephen Dupont – Raskol communities

 • Michael Ackermann

  Michael Ackermann

 • Michael Ackermann JPEG

  Michael Ackermann JPEG
  Michael Ackermann

До края на годината VIVACOM Art Hall залага на силна фотографска програма, която ще представи много световно значими и локални артисти, оставящи своя отпечатък върху съвременното изкуство. Започваме със седмицата на фотографията София Фото Фест 2013, която ще се случи за първи път, организирана от дългогодишния фоторепортер и преподавател Цветан Томчев, с подкрепата на VIVACOM Фонд и Община София. Фестивалът е от 17 до 24 септември и през това време Телефонната палата става основен център за срещи, лекции и презентации на тема фотография.

На празника на София, 17 септември, от 18:00 ч. във VIVACOM Art Hall откриваме гвоздея в програмата на фестивала: колективната изложба „Световна документална фотография“ на десет световноизвестни артисти. Представянето на селекцията от творби на Кен Шлез, Ед Кийтинг, Хай Занк, Стивън Дюпон, Кен Лайт, Ариен Зварц, Майкъл Акерман, Джефри Уолин и Джеръми Сютън Хиберт, е едно от най-значимите и интересни събития в рамките на София Фото Фест 2013, фокусиращо се върху репортажната и документална фотография.

Виден представител на това течение във фотографското изкуство е Едуард Кийтинг, чието творчество е вдъхновено от пъстротата на всекидневния живот на нюйоркчаните. Фотографът работи за редица известни издания, сред които New York Times, Rolling Stones, New York Magazine и W Magazine, а творбите му са включени в колекциите на някои от най-престижните музеи в световен мащаб. През 2002 г. Кийтинг печели награда „Пулицър“ за кадрите си, документирали терористичния атентат на 11-ти септември – събитие, разтърсило света и белязало за винаги живота на милиони американци.

Не по-малко интересно е творчеството на Джефри Уолин – професор по фотография в университета в Индиана. Един от най-значимите му документални проекти е този, посветен на Холокостта, оставила своя кървав отпечатък в световната история. Той е публикуван от „Хроникъл Букс” и е последван от авторски изложби, сред които в Арт института в Чикаго, Международния център на фотографията в Ню Йорк, Музеят на изкуството в Индианополис, Музеят Крислер в Норфолк и др.

Безспорно един от най-вълнуващите автори в изложбата е Стивън Дюпон – австралийски фотограф–документалист, чието творчество буди едновременно любопитство и удивление. Той ходи там, където другите не се осмеляват. Неговите творби се радват на международно признание и почит не само заради своята художествена стойност, но и заради ценния поглед върху хора, култури и общности, които са съществували в продължение на стотици години, но все още остават неизвестни за нас и са застрашени от скорошно изчезване.

Останалите акценти в изложбата „Световна документална фотография“ можете да видите във VIVACOM Art Hall между 17 и 28 септември.

В програмата в Телефонната палата са включени представяния на още редица интересни изложби – на Канон България, съвременна българска концептуална фотография, както и „Разпиляната България” – снимки, събирани от битаците и антикварните магазини от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Освен това, във VIVACOM Art Hall ще се проведат серия от лекции, семинари и срещи, посветени на фотографското изкуството. За да не пропуснете нито едно от събитията на София Фото Фест 2013, провеждащи се при нас, можете да следите актуалната ни програма във Facebook.

София Фото Фест е първото издание на фестивал за фотография в България, организирано от Фондация БГ Прес Фото, с подкрепата на VIVACOM и Община София. Акцентът на фестивала е върху репортажната и документална фотография. Седмицата на фотографията София Фото Фест ще се проведе от 17 до 24 септември, а изложбите от програмата на фестивала ще бъдат отворени за посещение от 16 до 30 септември.

Share Button