Нощен театър

 • Untitled

  Untitled

 • Untitled2

  Untitled2

 • Untitled3

  Untitled3
  Снимка: Jerome Bel ©Steve Forrest

 • Untitled4

  Untitled4
  Снимка: ©Театър „Слон“

За първи път тази година София се нарежда сред европейските столиците, които отбелязват една Нощ, в която могат да се насладят за по-дълго на любимото театрално изкуство. Като специален партньор на Нощта на театрите,  VIVACOM Art Hall готви и специална програма за посетителите си и се превръща в централна локация на събитието.

През целия ден и до късно през нощта Телефонната палата ще бъде централна събитийна точка и инфо пункт, откъдето посетителите могат да научат всичко, случващо се в рамките на театралния маратон в цяла София, да гледат лекции и постановки с вход свободен и не на последно място –да се забавляват и да спечелят награди. За целта пред сграда ще бъде разположено тематично пано за събитието, с което посетителите ще имат възможност да се снимат и впоследствие качат снимката си във Facebook. Всички, които отбележат локацията VIVACOM Art Hall и тагнат себе си и приятелите си, ще получат шанса да спечелят една от шестте двойни покани за първото представление на „Вражалец“ на театър Мелпомена от новия сезон, стартиращ през октомври.

Точно в 13:00 ч. програмата в Телефонната палата започва с детския спектакъл „Да живеят приказките”, представен от театрално студио „Звездни мигове” към Двореца на децата, който ще  потопи и малки, и големи във вълшебния и пъстър свят на детските приказки.

От 16:00 до 18:00 ч. следва прожекция на филма „Казвам се Жером Бел“ и лекция на платформа „Нови драматургии“, посветена на един от най-интересните артисти в областта на съвременния танц, чиито творчески търсения, виждания и постижения са запазена марка за оригиналност.

В 19:00 ч. следва моноспектакълът RED /“Червено“/ на Радослав Йорданов, базиран на текстове от „Глава в стената“ на Ерик Богосян и музика на Awake. Провокиран от невъзможността за реализиране на идеите и мечтите, Радослав Йорданов пречупва реалността през призмата на гротеската и иронията, за да предложи на публиката една по-различна гледна точка на настоящата действителност. Това е спектакъл, който ще ви разсмее, може би дори до сълзи, но също така ще ви накара да се замислите за преобърнатата ценностна система на съвременния свят.

За един наистина запомнящ се финал, от 22:30 ч. на импровизираната сцена на VIVACOM Art Hall ще бъде представен спектакълът на Театър „Слон” – „Омагьосаният файтон”, обединяващ в себе си изразните средства на танца, пантомимата и кукления театър. Специфично за спектакъла е визуалното решение, подсилено от ефекта на техниката на ултравиолета, което чрез множество неочаквани и забележителни метаморфози постига изображението на анимационния филм, но с очарованието на непосредственото въздействие на театъра.

А ако не сте успели да го направите през седмицата, все още ще имате възможност да разгледате и своеобразен художествен декор за изявите през Нощта на театрите – изложбата на най-добрите образци от полската плакатна школа, която ще остане в Телефонната палата до неделя. Всички събития са с вход свободен.

Нощта на театрите се провежда в България за първи път, след като инициативата стартира през 2008 г. в Хърватия и към нея бързо се присъединяват много европейски страни. По модела на Нощта на музеите, в Нощта на театрите всички театри са отворени за широката публика до полунощ и представят специална селекция от най-добрите си представления. Събитието обединява над 80 събития (спектакли, лекции, представления, уъркшопи и други) на над 50 участници (театри, театрални формации, независими артисти, музиканти, клубове, ателиета, кина и др.). Първото издание на проекта в България се осъществява с подкрепата на VIVACOM Фонд – традиционен партньор на Нощта на музеите и галериите в София и Пловдив.  

Share Button