Полски плакати за Нощта на театрите

 • pic1

  pic1
  снимка: www.poster.pl

 • 087

  087

 • 091

  091
  снимка: ©Йоана Попова

 • 076

  076

 • 087

  087
  снимка: ©Йоана Попова

Тази година на 14 септември за първи път София се нарежда до големите европейски столици, за да се превърне в мащабна и многолика театрална сцена. Селекция от най-добрите представления на театри, театрални формации, независими артисти, музиканти, клубове, ателиета ще бъде представена пред широката публика в първата Нощ на театрите в България със съдействието на VIVACOM.

Нощта на театрите и VIVACOM Art Hall като основна нейна локация ни потапят във всички измерения на театралното изкуство – от плаката до финалните аплодисменти. Театралният постер е независима, визуална интерпретация на драматична творба, различна от тази на режисьора и сценографа. Плакатите имат далеч по-голям обсег от представлението: те достигат до публика, която може никога да не гледа пиесата. Влезли в галерийно-музейния и колекционерски кръговрат, тези самостоятелни художествени произведения започват да живеят свой живот, откъснат от представлението, което са популяризирали и често въздействието им надхвърля значимостта на постановките, за които са създадени.

Една от емблематичните плакатни школи в Европа е полската с характерното единство на стила и свобода в художествения изказ. В седмицата на Нощта от 9 до 15 септември във VIVACOM Art Hall гостува изложба на театрални афиши и плакати от Полша, представяща едни от най-изявените полски автори през последните десетилетия, сред които Франчишек Старовейски, Анджей Понговски, Давид Корзеква и др.

Безспорно един от най-експресивните плакатисти в експозицията е Франчишек Старовейски, автор на известния плакат към пиесата на Мишел дьо Гелдерод „Червена магия“ от 1971 г. Той въвежда умело внушенията и техниките на сюрреализма в плакатната живопис и добива световна известност с художествените си визити в театри за рисуване почти в цяла Европа и САЩ.

Модернистичните търсения на Анджей Понговски се асоциират със съвременната полска плакатна живопис, основана на силата на сугестията, абстрактната ирония и метафоричното внушение. Отличено с редица международни награди, неговото творчество е умела провокация и художествена игра с най-дълбоките човешки емоции и желания.

Давид Корзеква е сред най-младите творци, със собствен стил, добре познат в театралните среди. Неговият концептуализъм, представен с експресивни шрифтове, преобръща изцяло представите ни за силата и значението на графичния символ.

Тези автори са само малка част от експозицията във VIVACOM Art Hall, в която всеки от нас може да намери своя автор, своята динамика и своя поглед към изкуството. Независимо с кое изкуство търси досег зрителят – визуалното или театъра.

Изложбата на полски театрални плакати е във VIVACOM Art Hall oт 9 до 15 септември с вход свободен. Очаквайте още много събития в Телефонната палата по време на първата Нощ на театрите у нас.

Share Button