Харесай България

 • 1

  1
  снимка: Йоана Попова

 • 2

  2

 • 3

  3

 • 4

  4

 • 5

  5

 • 6

  6

 • 7

  7

 • 8

  8

България е една. Харесай България. Това е мотото на независимия социален проект Like.Bulgaria, който може да бъде видян във VIVACOM Art Hall от 25 юли до края на август. Проектът има за цел да представи страната ни пред света с нейните материални и нематериални богатства и културни и исторически наследства.

Инициативата стартира във Facebook през февруари 2013 и за по-малко от половин година успява да стигне до всички точки на света благодарение на феновете, които искат да споделят красиви и вдъхновяващи визии oт родината си.

Срещаме се с автора на проекта Николай Тонков, по-известен сред приятелите си като Бен, за да ни разкаже как се вдъхновява да създаде една нова визуална презентация на България.

снимка: Йоана Попова

Like. Bulgaria е съвременен и много емоционален проект. Какво предизвика създаването му: носталгия към България, нуждата от различно представяне на страната ни или друга причина?

Студиото ми formschlag е базирано в Берлин и София. Занимаваме се с графичен дизайн и основно с изграждане на корпоративна идентичност още от самото ни създаване през 1997. Като креативни хора за нас винаги на първо място е бил добрият дизайн и неговата функция. И тъй като винаги сме коментирали с наши близки и колеги темата за марка на България, стигнахме до извода, че всъщност България никога не е имала адекватно и цялостно представяне извън граница. Именно това ни накара да стартираме този проект. С две думи – всичко започна непринудено, спонтанно и много емоционално, затова и проектът носи толкова позитивна енергия.

 

Проектът се развива в няколко категории, разкажи ни повече за всяка от тях?

Разделяйки визиите в четири различни категории – WATCH, VIEW, MEET, LEARN, искаме да покажем на хората в чужбина, които все още не са идвали тук, че нашата България е прекрасна, богата на историческо минало и родила талантливи личности. Това е и причината цялата кампания да бъде на английски. Идеята ни е постепенно да обхванем всичко интересно, което може да се види и намери в България. Да я покажем на хората по-всеобхватно, да ни открият и да започнат да ни свързват не само с море и шопска салата. И естествено, всичко това искаме да им представим с една модерна и актуална за нашето време визия.

 

Коя е любимата ти визия от проекта?

Имам не само една любима визия. Харесва ми по закачлив начин да провокирам хората сами да потърсят допълнителна информация посредством рекламните послания.

 

Какво предстои да се случи с Like. Bulgaria?

Ще продължаваме да се развиваме по същият начин с пълна сила, подготвили сме нови изненади, с които продължаваме от есента. Разширяваме постепенно мащабите и се надяваме да продължим да се харесваме от хората по същият начин и да привличаме все повече вниманието на хората в чужбина.

 

Проектът достига до много хора благодарение на социалните мрежи. Какви емоции предизвикват най-често визиите в хората извън България?

Всекидневно получаваме супер много писма. Много голяма част от тях са от българи, живеещи в чужбина, на които България им липсва много. Всички те намират проектът ни за адекватен, модерен и красив и се асоциират с него. Споделят визиите на стените си и така в крайна сметка достигаме до социалните им контакти по целият свят. Имаме и писма от чужденци, посещавали вече България, които споделят снимки, филми и хубави спомени от пребиваването си тук. Това ни прави изключително щастливи всеки път и ни зарежда с енергия да продължаваме напред.

 

Обичаш ли да експериментираш в работата си за Like. Bulgaria, планираш ли да включиш нови методи или техники?

Like.Bulgaria е с ясна и точна концепция. Експериментите бяха само в началото. :)

 

Коя българска личност те възхищава и вдъхновява?

Една от личностите, която аз лично преоткрих и опознах в детайл, развивайки Like.Bulgaria е Кольо Фичето. Един човек, създал по мое мнение изключителни паметници за вечни времена. Актуални, както тогава така и днес –  Паметници на българската културата. Респект.

 

Защо трябва да „харесаме България“?

Защото е неповторима и една.

 

Like.Bulgaria е на www.facebook.com/like.bulgaria.now, www.like-bulgaria.com и във VIVACOM Art Hall до 31 август. Вход свободен.

 

Share Button