Състезание за творчески предприемачи

 • 1

  1
  Ивайло Грънчаров, Директор на Дирекция Бизнес среда и политика за малките и средни предприятия към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма снимка ©Алекс Манчев

 • 2

  2
  Милен Иванов, CEO, Sponsia снимка ©Алекс Манчев

 • 3

  3
  Nigel Sharp, CEO, “Lion Sharp” снимка ©Алекс Манчев

 • 4

  4
  Рени Попчева, Founder, Embrioo снимка ©Алекс Манчев

 • 5

  5

 • 6

  6
  снимка ©Алекс Манчев

Ивайло Грънчаров, Директор на Дирекция Бизнес среда и политика за малките и средни предприятия към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

снимка ©Алекс Манчев

На 13 юли (събота) във VIVACOM Art Hall се проведе финалът на националния конкурс за предприемачество в сферата на творческите индустрии Th13teen Arts, който е етап от Creative Business Cup 2013. В надпреварата взеха участие девет проекта, предварително подбрани от 15 получени кандидатури, които се бореха за правото да представят страната ни на световното първенство през ноември в Копенхаген и да спечелят финансиране от 50 000 долара. Сред финалистите бяха представени най-различни креативни идеи като проекта за интерактивни книги „Бooks“, пространството за събития +Tova, сайта за професионални визуални решения Professional Vector Art, уъркшопите за правене на хляб www.bread.bg, онлайн магазина за млади интериорни дизайнери Design Apparat и комикс работилницата Grozen Entertainment Ltd.

Участниците представиха пред жури и публика проектите си, като трябваше в рамките на 5 минути да пресъздадат идеята за реализация на техния креативен бизнес. След всяка презентация, отново в рамките на 5 минути, журито задаваше въпроси към презентаторите, които разпалено защитаваха потенциала на идеите си. Събитието се проведе изцяло на английски език, като организаторите от Министерство на икономиката и енергетиката и Фондация StartUP, обясниха, че така подготвят нашите участници за международната атмосфера на финала в Копенхаген.

След като всички участници представиха проектите си, дойде и ред на журито (в състав: Любен Белов (Управляващ партньор в LAUNCHub България), Емил Попов (основател и управляващ партньор на Крестън Булмар), Иван Чалаков (асоцииран професор и доктор на науките от Пловдивския университет), Мартин Захариев (народен представител), Елица Панайотова (Изпълнителен директор на София Тех Парк), Йордан Матеев (Главен редактор на сп. Forbes) и Диана Андреева (Обсерватория опо икономика на културата) да избере 3-те най-отличаващи се от тях. Борбата беше оспорвана и преди да връчи наградите, Елица Панайотова сподели, че цялото жури е било затруднено при избора за второ и трето място, но почти единодушно са гласували за победителя.

На трето място на конкурса Th13teen Arts се класира Sponsia, представен от Милен Иванов. Проектът представлява онлайн платформа, чрез която се осъществява контакт между организатори на всякакъв тип събития и потенциални спонсори. След като организаторите се регистрират в платформата, екипът на сайта се опитва да „продаде“ идеята на подходящ за целта спонсор, като се разчита на точното таргетиране към опрелена общност от фирми. Проектът на Sponsia вече функционира в България и се кандидатира за участие, тъй като планира разширение на бизнеса си в европейски мащаб – начинание, нуждаещо се от сериозно финансиране, каквото е й голямата награда на Creative Business Cup. Журито отличи потенциала на проекта и презентацията на Sponsia като най-убедителни, но му връчи третото място с уговорката, че се доближава до концепцията на самия конкурс за пресечна точка между предприемачество и творчески индустрии, но не е напълно в целта.

Милен Иванов, CEO, Sponsia

снимка ©Алекс Манчев

Второто място от конкурса спечели проектът на базираната в София предприемаческа компания Lion Sharp. Найджел Шарп и екипът му стартират бизнес проекта VOICEBOARD, който има за цел да свързва хора от различни точки на планетата, които обменят идеи, чрез интерактивна дъска. Платформата позволява като на детска игра с физическо безконтактно движение, да се манипулират виртуални предмети върху софтуерна бяла дъска. Това спомага брейнсторминг процеса и помага на креативните личности да изразяват идеите си в бизнес среда. Журито посъветва екипа на проекта да „облече“ идеята си в по-адекватен бизнес модел, тъй като конкурсът оценява не само оригиналността на идеята, но и нейната рентабилност.

Nigel Sharp, CEO, “Lion Sharp”

снимка ©Алекс Манчев

За кулминация в съботния ден, първата награда беше присъдена единодушно на проекта на Embrioo, който ще представи България на Creative Business Cup 2013. Създателят на проекта Рени Попчева успя да впечатли и публиката, и журито в залата с презентацията си. Целта на Embrioo е да обедини идеите на хора и партньори в онлайн платформа, в която да споделят и продават идеите си на големите бизнеси. Embrioo е своеобразен акселератор за идеи с потенциал да се превърне в мощен инструмент за генериране на нови продукти и услуги. Създателите на една идея не винаги имат нужните умения и екип, за да я реализират. Тук идва ролята на Embrioo, които в мрежата си имат регистрирани университети и специалисти, които обработват идеите, които в последствие се предлагат на корпорации от ранга на Coca Cola например. Крайната цел е суровите идеи на креативни хора да се обединяват и да бъдат въвеждани в практиката чрез осъществим бизнес модел и концепция.

Рени Попчева, Founder, Embrioo

снимка ©Алекс Манчев

Пример за осъществен проект чрез инкубатора за идеи на Embrioo e воден бар, който да създава допълнителен комфорт по време на почивката ни на море. Барът представлява плоскост, която не потъва във водата и едновременно служи за подложка на напитките на хората във водата. Идеята е на Жанет, регистриран потребител в сайта на Embrioo, и й предстои бляскаво бъдеще, след като компании като например Samsung или Nivea например решат да направят собствени брандирани водни барове. Подобно на Sponsia, Embrioo се състезават за голямата награда, с чието финансиране се надяват да разширят хоризонтите на бизнеса си.

Стискаме им палци на финала на Creative Business Cup 2013, който ще се проведе на 17-23 ноември в Копенхаген, Дания.

снимка ©Алекс Манчев

Share Button