Дигитални желания

 • photoKT

  photoKT
  снимка©личен архив

 • desire-02

  desire-02

 • desire-03

  desire-03

 • Desire

  Desire

На 10 юли от 19:00 часа VIVACOM Art Hall представя първата самостоятелна изложба на младия графичен дизайнер и артист Калоян Тошев - „Desire“. Макар и само на 26 години, Калоян вече има постижения в сферата на дигиталното изкуство като публикациите му в международни издания от ранга на “Illustration Now! 4” на издателство Taschen. Калоян се занимава също с архитектура, интерфейс дизайн, дигитално изкуство и рисуване. Авторът е участвал в емблематични културни събития като Sofia Design Week, Sofia Architecture Week и Masters: Remastered.

За първата си изложба черпи вдъхновение от стремежа към красотата на женското начало. Всяка от творбите му е провокативна с категоричните си и ярки цветове, а неземните женски образи носят в себе си история и послание. Всяко от красивите женски лица, пресъздадени в неговите визии има своята различна и уникална история.

Върху тази изложбата Калоян работи близо 4 години и крайният резултат включва близо 20 широко форматни творби, които са чиста проба дигиталното изкуство. Творческият процес в създаване на творбите на Калоян започва традиционно със скица на ръка, която после се пренася на дигиталната платформа. Стилът му често е спряган за илюстрационен, тъй като черпи вдъхновение от комиксите и илюстрациите, но той би поспорил на тази тема, защото произведенията му реално не служат като илюстрации към дадена статия или книга, а са завършени самостоятелни творби.

За млад артист като него, локацията България не е ограничение за възможностите, защото в интернет е на световната сцена и има много хора и вкусове, които да го оценят. Трудно е да направи първото си сериозно представяне пред българската публиката, а още повече да възвърне инвестицията от него, но се радва, че е намерил подходящата галерия.

Освен визуалните изкуства, Калоян обича музиката и екстремните спортове и се е занимавал професионално с тези свои хобита, като е правил обложки на групи и изпълнители и дизайни на сноуборд. И въпреки че в момента набляга на изкуството и дизайна, според него архитектурата е най-горе във визуалната пирамида, защото съдържа в себе си и изкуство, и дизайн. От сегашната му гледна точка обаче, изкуството е водещо, когато е необременено от функции, конструкции, клиенти и така нататък. Защото е дизайнер, не слага на творбите си подпис, а лого. „MZK“ идва от „mozak“ – име, което се е родило между приятели, като интернет ник преди десет години. През тези десет години интернет се променя така, че сега двете вървят заедно – и името, и никът.

Повече информация за автора:

http://www.kaloiantoshev.com

http://www.behance.net/mozak

Share Button