Байтове свобода

 • 01 Plamen & Sofia small

  01 Plamen & Sofia small

 • 1

  1
  снимкa: Йоана Попова

 • 2

  2
  снимкa: Йоана Попова

 • 3

  3
  снимкa: Йоана Попова

 • 4

  4
  снимкa: Йоана Попова

Петото издание на Sofia Design Week върви с пълна сила. Kакто обещахме, днес ви представяме интервю с двамата артисти, гостуващи във VIVACOM Art Hall с мултимедийната инсталация „Байтове свобода“– Пламен Бончев и София Бурхарди. Изборът на Телефонната палата за място на събитието съвсем не е случаен, тъй като изложбата разисква основни въпроси, свързани с телекомуникациите и свободата на словото в интернет. С Пламен и София си говорим за свободата на байтовете и дигиталното слово, обсъждаме бъдещето на новите медии, процеса на глобализация и редица други проблеми, залегнали в цялостното им творчество.

Пламен е на 33, от Бургас. След като завършва средното си образование, заминава за Франкфурт, където е приет във франкфуртската арт академия към музея „Щедел“.

София е на 32, от Копенхаген, но израснала в Непал в семейство на датчанка и американец. Завършва Кралската датска академия на изкуствата. От 2006 работят заедно в тандемен сговор. Убедени са, че заедно могат повече, а техният син е прякото доказателство за това. След успеха на първия им съвместен проект (Alone Together в Лудвигсхафен), за който са отделили много безсънни нощи в продължение на две години, следват множество успешни проекти и така до днес, когато ни представят един различен прочит на дигитализацията в контекста на новопоявилите се медийни парадигми.

През всичките тези години интересът на двамата артисти към въпросите, свързани със съвременните медии и начинът, по който ги използваме като средство за общуване, не спира. Какво е отношението на обикновените хора към виртуалната реалност, как интернет променя нас, нашето мислене, начина, по който общуваме… Признават, че понякога и между тях възникват спорове, но някак успяват да се синхронизират. Двамата заедно, в тандем, обичат да задават въпроси, доста често – на самите себе си. Сега обаче на нас ни се е паднало да ги питаме това-онова…

Как се роди идеята за проекта?

От повече от четири години централна тема в нашето творчество е влиянието на интернет върху съвременното общество. Имайки предвид това и съответния исторически момент в България за нас беше логично да осъществим проект, който се занимава със свободата на словото в онлайн пространството.

Какви са предизвикателствата в работата ви като тандем?

Ние работим и живеем заедно от повече от шест години и основното предизвикателство в работата ни като тандем винаги се е състояло в това да преодоляваме личните аспекти на нашата връзка, в моментите когато взимаме важни решения, определящи същността на даден проект.

Работите в Берлин, който е град на крайности и център на съвременната култура в момента. Смятате ли, че България също е добро място за творческа работа?

Ние смятаме, че в този момент физическото местоположение на съвременния човек не е от съществено значение. С помощта на дигиталните средства за комуникации имаме възможност симултативно да съществуваме в неограничен брой географски измерения… В този смисъл, както Берлин, така и България, са просто точки в т.нар. “глобално село”, където разстоянията са по-скоро фиктивна мярка за определяне на дистанция, а не разграничаващ фактор.

Занимавате се с проблеми, свързани с глобализацията, защото прегръщате идеята или напротив – тя ви отблъсква?

Глобализацията е процес, който така или иначе протича с високи темпове и оказва сериозно влияние върху обществото. Поради тази причина нашата лична позиция по този въпрос е без значение. Важното е, че ние се чувстваме задължени да поставяме критични въпроси отнасящи се към същността на този процес.

Защо ви вълнува темата за свободата на словото? Чувствали ли сте липса на такава в някакъв етап от живота си?

Свободата на словото стои в основата на всяко едно демократично общество. Интернет е платформа, която все още дава възможност за свободен израз на всякакви мнения. Основен дълг на съвременния човек е да се възползва от тази ситуация…

Кой е най-трудният проект, по който сте работили?

Всеки проект, върху който сме работили до този момент представлява огромно пространство от неясноти и предизвикателства, но определено най-трудният проект е винаги този, който все още не сме завършили…

Накъде отиват медиите във века на новите технологии и комуникации?

Традиционните медии според нас до голяма степен изгубиха от авторитетността си, тъй като интернет предостави невижданата досега възможност на всеки, който е грамотен и е в състояние да ползва компютър да се образова и същевременно да разпространява мнения и информация от всякакъв тип. Тенденцията според нас е към обединяване на традиционните и новите медии.

Как се развива изкуството в контекста на тази променяща се медийна и технологична среда?

Благодарение на съвременната медийна и технологична среда изкуството никога не е било по-достъпно за широката публика, което определено е положително явление. Това неизменно води и до разкрепостяване на догматичните разбирания за същността на тази форма на комуникация и културното обогатяване на нашето общество.

И в крайна сметка, колко свободни са байтовете според вас?

Байтът сам по себе си не предопределя типа информация, която представлява, а единствено нейното количество. Всеки един от нас създава съдържанието запаметено в рамките на тези осем двоични бита, което си е доста отговорна задача…

снимки: Йоана Попова

 

Изложбата на Пламен Бончев и София Бурхарди можете да видите до 30 юли във VIVACOM Art Hall.

Share Button