В търсене на Th13teen Arts или творчеството в предприемачеството

 • 1

  1

 • 2

  2

 • 3

  3

 • 4

  4

На 13 юли във VIVACOM Art Hall ще се проведе финалът на първия национален конкурс за предприемачество в сферата на творческите индустрии – Th13teen Arts. Той е етап от Creative Business Cup – световното първенство за бизнес концепции в областта на творчество – изкуство, реклама, кино, телевизия, архитектура, дизайн и др., като целта на конкурса е да отличи най-добрия бизнес проект измежду всички представени. За първи път България ще има шанс да излъчи своя победител, като авторитетно жури ще избере най-достойния проект, който ще има правото да се състезава на големия финал в Копенхаген и да представи страната ни. Участниците в международния конкурс са от повече от 40 националности, което превръща форума в глобално събитие с уникална значимост за твоческия сектор. Победителят ще спечели наградата от 50,000 щатски долара.

Състезанието Creative Business Cup 2013 – Th13teen Arts е създадено от Центъра по културна икономика и Министерството на бизнеса и растежа на Дания, а в България инициатор и организатор е Министерство на икономиката и енергетиката в партньорство с Фондация StartUP. Целта на националния кръг от конкурса е да насърчи предмриемаческия дух, подобри уменията на участниците и да създаде предпоставки за развитие на успешни проекти в творческата сфера.

Членовете на журито, което ще определи кой български проект заслужава да отиде на финала в Дания на 17 ноември, са: Даниел Томов (Eleven), Любен Белов (LAUNCHub), Мартин Захариев (народен представител), Елица Панайотова (София Тех Парк), Йордан Матеев (Forbes), Емил Кошлуков (No Frame Media), Емил Попов (Крестон Булмар), доц. Иван Чалъков (Пловдивски университет) и Диана Андреева (Обсерватория по икономика на културата). Бизнес концепциите ще се приемат до 3 юли, след което ще бъдат разгледани и оценени. В събитието могат да участват всички предприемачи, които притежават собствена компания, регистрирана и извършваща дейност в България. На лице също трябва да бъде и новаторска концепция, за реализиране на успешен бизнес проект в областта на творческите индустрии.

Creative Business Cup 2013

Международният конкурс се провежда за четвърта поредна година, като за първи път ще се състезава и български представител. Тази година заявилите участие страни са повече от 42.

През 2012 г. на конкурса са били отличени пет проекта като на първо място се класира „We Want Cinema“. Мариеке Йонкер представя иновативния си проект за онлайн платформа, която работи в партньорство с 18 кино салона в Холандия, като хората, които ползват платформата определят какво ще се гледа. Системата работи бързо и лесно – избира се филм от каталог с 1000 заглавия, определя се дата и място за прожекцията, след което се промотира през социалните мрежи. Когато се запазят достатъчно билети, прожекцията се състои. Йонкер има идеята да развие потенциала на проекта като го разпространява и в други страни чрез лиценз.

„GreenBo“ е проектът, който се класира на второ място в миналогодишното издание на Creative Business Cup 2012. Създателят на идеята, Рой Джулиус, измисля иновативен дизайн за кашпи с растения, които могат да се закрепват за всякакви огради, метални парапети на балкони и др. Тайната се крие в типичната за всяка кашпа вдлъбнатина, която позволява стабилно закрепване и съответно гъвкавост. Материалът за направата им е качествена и дебела пластмаса, която не само издържа на всякакви метереологични условия, но и е проектирана, така че използваната вода се оттича в специални резервоари, които в последствие се използват за допълнителното поливане на растенията.

Сред останалите интересни проекти в топ 5, е идеята на португалеца Мигел, който създава интернет базирана платформа „UniPlaces“. Тя помага на чуждестранни студенти, които идват в Португалия, за да следват, лесно да намират квартира, която да отговаря на специфичните им изисквания.

Журито на Business Creative Cup 2013 е доста разнообразно откъм националности и компетенции – Питър Крейнер и Каре Ваншер от Дания, Ана Карла Фонсека от Бразилия, Дакшинамурти Балкришан от Малайзия и Хари Копонен от Финландия. Сред най-интересните личности от тях са Копонен – създателят на „Angry Birds“ и Ваншер, който по образование е адвокат, но паралелно с това е и професионален барабанист в групата – Michael Learns to Rock (MLTR). Малайзиецът Балкришан, по прякор „Dash“, пък е един от основателите на StartUp фондация в страната си.

Пожелаваме успех на българските участници в националния конкурс и искрено се надяваме наш сънародник да ни зарадва, достигайки до финалната петица.

Желаещите да се включат в конкурса могат да научат повече за условията и да изтеглят формуляр за участие от тук.

 

Повече информация можете да намерите и във Фейсбук: https://www.facebook.com/Th13teenArts

Creative Business Cup 2013: http://www.creativebusinesscup.com/

 

Снимки: (C)&(P) Center for Cultural and Experience Economy

 

 

Share Button