Магията да спреш дъжда

 • 1

  1
  снимка: © rAndom International

 • 2

  2
  снимка: © rAndom International

 • 3

  3
  снимка: © rAndom International

От 12 май до 28 юли Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк представя интерактивната изложба „Дъждовна стая” на артистичната лондонска група rAndom International. Експозицията е част от Expo 1: New York – мащабен арт фестивал, организиран от MоMA PS1, с основен фокус върху екологичните проблеми на 21 век.

снимка: © rAndom International

Проектът

Интерактивната изложба „Дъждовна стая” е един необикновен проект, онагледяващ взаимовръзката човек и природа. Той е представен в пространство с падащи водни струи, които спират, когато наоколо има човешко присъствие.

Групата за съвременно изкуство rAndom International създава тази цифрова инсталация, за да даде възможност на посетителите да се насладят на чувството за контрол над дъжда. В „Дъждовна стая” звукът от течаща вода и влажността на въздуха създава впечатление, че сте в центъра на един неочакван порой, но без да се намокрите.

снимка: © rAndom International

Всяка минута от тавана изтичат около 1000 литра вода, която преминава през решетката на пода, филтрира се и се събира отново в резервоара, откъдето влиза в дюзите, поставени на тавана, за да потече отново под формата на проливен дъжд. Целият този процес имитира успешно начина, по които всичко това се случва в природата и за да покаже връзката между нас и природата, водата спира да тече, само когато в пространството се регистрира движение. Така посетителите имат възможност да влязат вътре в стаята, да се разходят, дори да танцуват в нея и да останат сухи. По този начин творбата „контактува“ с публиката и дава в ръцете на всеки един зрител „магията да контролира дъжда“.

снимка: © rAndom International

Артистите от  rAndom International смятат, че изключителното им изобретение ще допадне много на театралните режисьори, защото с помощта на „Дъждовна стая” ще имат възможност да създадат въздействащи визуални ефекти и да покажат истински дъжд на театралната сцена, без да се налага да се притесняват, че актьорите, които играят в пиесата, ще се намокрят.

Студиото

Студио rAndom International е основано през 2002 г. от трима приятели – Стюарт Ууд, Фло Орткрас и Ханес Кох. Авторите наричат своята дейност “експериментиране с цел разработване на нов артистичен речник”. Техните проекти и инсталации съчетават съвременните постижения в областта на науката, дизайна, изкуството и архитектурата. Творбите им са излагани в Испания, Швейцария, Великобритания, САЩ. Много от смелите им експерименти са наградени с престижни награди, последният от които – Дизайнер на бъдещето – през 2010 година на международната изложба Design Miami / Basel.

 

Share Button