Боряна Росса – за присъствието на артиста като духовно преживяване

  • rossa

    rossa

  • 2012_Boryana_Rossa

    2012_Boryana_Rossa

На 8 юни във VIVACOM Art Hall ще се проведе шестата последна за сезона лекция oт тазгодишната сесия на безплатния курс „Въведение в съвременното изкуство – Художници говорят за изкуство“, който цели представи на публиката гледните точки на някои от най-успешните български съвременни артисти.

В серия от интервюта за блога ви представихме всички художници, с които се срещнахме тази пролет във VIVACOM Art Hall. Ето и последният ни гост – интердисциплинарния художник и куратор Боряна Росса, която ще говори на тема “ЖИВА АКЦИЯ В ЕРАТА НА МОБИЛНИЯ ИНТЕРНЕТ. ПЪРФОРМАНС ИЗКУСТВОТО И НЕГОВАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ” – БОРЯНА РОССА.

БОРЯНА РОССА е родена през 1972 г. в София. Живее и работи в София и Ню Йорк. Работи в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства, прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавроматти основава групата „Ултрафутуро“ през 2004, с която участват в множество международни изложби. Боряна Росса завършва наскоро дисертацията си „Полът след Студената война” в университета Ренселаер, Ню Йорк. Преподава видео, кино и интердисциплинарно изкуство в департамента „Трансмедия“ в Сиракузкия университет, Ню Йорк. Въпреки, че основно живее в Ню Йорк, продължава да бъде активна и на родната сцена. Произведенията й са показвани в световно известни музеи и форуми като Музей за модерно изкуство (МУМОК), Виена; Национална художествена галерия Захета, Варшава; Бруклинския музей, Ню Йорк; Iво и IIро Московско биенале; Iво Балканско биенале, Солун и др.

Да говорите за изкуство или да създавате изкуство е по-голямо предизвикателство за Вас?

Аз правя и двете постоянно. И двете са винаги предизвикателство, но нито едно от тях не е по-голямо. Най-голямото предизвикателство е да направя козунак така, както го правеше баба ми.

Коe е най-нестандартнoто Ви вдъхновение?

За да отговоря на този въпрос, трябва да знам какво точно намирате вие за стандартно? Всичко, което е извън него е възможно да е нестандартно за вас, но не и за мене. Така, че отговорът зависи от този, който задава въпроса.

Разкажете ни за най-трудния си проект?

Най-трудния ми проект е да успея да бъда щастлива. Всички останали са с по-ниска трудност. От по-трудните е например проекта ми „След падането“ (който ще бъде показан във залата на VIVACOM Art Hall през есента на 2013) включва възстановка на епизоди от български, съветски и руски филми направени с американски актьори. Това беше проект, над който работих няколко години. Най-проблемното беше как да предам различните нива в смисъла на оригиналните филми на моите американски колеги. Директния превод не е достатъчен. Като човек, който живее и общува поне с три култури едновременно (българска, руска, американска) се научих да знам, че нищо не знам. Научих се да питам по два, три пъти различни хора за едно и също нещо и чак след това да си създавам мнение за него. Всички имаме стереотипи за другите култури както и за себе си. Например, ако питате някои от българските имигранти в САЩ какво мислят за протестите в България ще получите коренно противоположни отговори. А ако сте американец и питате все един и същи българин за разни работи, ще си мислите, че всички българи мислят така и ще си изградите много погрешна представа за България и хората, които там живеят. Затова питам по два пъти минимум. И затова проектите, които свързват култури, а не се опитват да ги разделят, проекти, които не се опитват само да търсят разликите и да създават плоски стереотипи, но и да търсят припокриването на културите и човешките преживявания са от трудните.

Каква е любимата Ви музика?

Пънк, смесен с класическа музика и чалга.

Кои са авторите, на които най-много се възхищавате?

Тези, които са ми и лични приятели. Аз смятам, че най-важното е да няма разминаване между артистичния манифест и жизнения манифест. Затова трудно се възхищавам, на тези, които имат разминавания и се сприятелявам с тези, които нямат такива. И им се възхищавам после. Така че вижте кои са ми най-близките приятели – на тях се възхищавам като на художници, дори и да не са такива.

Ако трябва да направите филм за живота си, в кой жанр ще бъде той?

Научно популярен траш.

Какво ви накара да се усмихнете днес?

Видео ремиксът на песента „Уи ейт гонна тейк ит“, който направи партньорът ми Олег Мавроматти днес за нашата кампания за завършване на филма ни „Ножчето Лидабу“ в Indiegogo:

Сближават ли ни или ни разделят технологиите според Вас?

И двата процеса ги има. Скайп е имигрантска технология. Всички имигранти са се срастнали със скайп. Това създава една хипер-транс-национална култура от скайпаджии, които имат нужда да са близки и са. А пък хората, които не излизат от родината си почти не използват скайп и не го разбират.

Кое е най-голямото признание за работата си, което сте получавали?

Имам много най-големи признания – те се явяват във вид на хората, които след пърформансите ми идват да ми кажат какво мислят за тях и как са се чувствали. Директната връзка с публиката, която не е ограничена от снобски предразсъдъци, е единствената възможна форма за получаване на голямо признание. Всички останали признания са връзкарски претенции.

На какво искате да научите хората, които ще посетят лекцията Ви?

Искам да науча хората да ценят живото присъствие на артиста сред тях. Да престанат да се възхищават само на отдавна умрели художници (като Ван Гог или Златю Бояджиев), с които те никога не биха общували, дори и да живееха в тяхното време, най-малкото защото нямаше да знаят техния език.

„Скицирайте“ себе си с 3 думи?

+++

 

Лекцията на Боряна Росса на 8 юни във VIVACOM Art Hall закрива тазгодишното трето издание на курса „Въведение в съвременното изкуство“, което се организира от фондация „Отворени изкуства“ и цели да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци на съвременното изкуство по света и у нас, като зададе контекст за разбирането, разчитането и възприемането му през погледа на някои от най-успешните български съвременни артисти.

От 2012 посещението на курса е безплатно с подкрепата на VIVACOM Фонд.

Всички лекции oт тазгодишната сесия на безплатния курс „Въведение в съвременното изкуство – Художници говорят за изкуство“ можете да гледате в You Tube канала на VIVACOM Art Hall: www.youtube.com/vivacomarthall

Share Button