На Корея с любов

 • 1

  1

 • 2

  2

 • 3

  3

 • 4

  4

 • 5

  5

 • 6

  6

 • 7

  7

В началото на пролетта VIVACOM Art Hall даде старт на сезона на съвременното азиатско изкуство. Българската публика имаше възможност да разглежда творби на различни творци от Далечния изток и да се срещне отблизо с авангардните търсения в различни области на изкуството на едни от най-изявените и авторитетни автори от неговото съвремие. На финала на този впечатляващ обзор идва международния арт фестивал за визуални изкуства DOMA 2013 “Пулсът на Южна Корея”.

От 31 май до 9 юни пространството на Телефонната палата стана една от основните локации на фестивала, провеждан по идея на DOMA Art Foundation. Идеята на фондацията е да представя съвременното изкуство на различни държави у нас, като фокусира вниманието на публиката върху утвърдени и израстващи артисти. Първото издание у нас представя обстоен обзор над изкуството и културата на Южна Корея.

Експозицията във VIVACOM Art Hall предлага задълбочен, но достъпен и интригуващ преглед над съвременното южнокорейско изкуство и въвежда зрителя в един изключително динамичен и разнообразен свят на източната философия, преплетена със символиката на Запада. В изложбата са включени творби на едни от най-ярките артисти в съвременна Корея, селектирани от прецизното око на куратора на фестивала Хо Ганг. Предлагаме ви кратко представяне на художниците, участващи в изложбата.

Проф. Со Дже Хюнг, серия от маслени картини „Love of Fish“ – произведенията му тълкуват взаимовръзката между човек и природа, изразяваща традиционната източна философия и естетика на цялост и единство.

 

Ю Сонг Ха, серия портрети на жени в стил поп-арт “Vogue Girl’s Story” – първото впечатление,  което оставят картините у зрителя е, че наблюдава манга комикс, при който образите се движат напред на нивото на очите. Авторът постига тази свобода на визията чрез прилагане на анимационна техника, която дава възможност картината да се откъсне от плоскостта и да създаде илюзия за движение.

 

Ким Донг Джин, „Strawberry” – съчетавайки анимацията с изобразителното изкуство, Джин създава забележителен собствен стил в изобразяването на различни предмети, изолирани от есетествената им среда, посредством техники за 3D ефекти.

 

Чой Мюнг Ок, маслени картини „Come into Full Bloom“ – Чой Мюнг Ок пресъздава красотата на природата в своите колоритни, изпълнени с живот платна.

 

Ким Те Хюнг, Ink on Korean Paper - Художникът е последовател на корейското природно течение на университета Ханнам. В творбите си използва традиционни корейски техники за рисуване с мастило върху ръчно изработена корейска хартия, пресъздавайки пейзажи и детайли, близки до тези в природата.

 

И Йонг Дже, серия маслени картини “Bubble: Fairy Tale” Ето какво споделя автора за своята страст към пресъздаване на картини от сапунени мехури: “Човек живее живота си, заключен във времето, както въздуха в сапунен мехур. Но това време не е безкрайно. В действителност, има много моменти в живота, в които времето минава неконтролируемо. По този начин, хората постепенно губят своите надежди и мечти във времето. Спомнят ли си хората всичко, през което са минали? Спомените изглеждат живи, но с течение на времето биват заменени от други спомени, докато не настъпи момента, в който те стават неясни и изпълнени с мистерия.”

 

Пак Йон Дже, One’s home. – Графичният дизайнер и понастоящем асистент-професор по Реклама и PR в Университета Джунгбу използва естествени материали и експлозия от контрастни цветове, за да създаде положителна енергия в творбите си.

Всички останали творби, които участват в пълния калейдоскоп, създаден от южнокорейските автори за нас, можете да видите до 9 юни във VIVACOM Art Hall.

Share Button