Цю Йен: Една различна гледна точка за ролята на изкуството

 • 5

  5

 • 4

  4
  снимка: © Qu Yan

 • 3

  3
  снимка: © Qu Yan

 • 2

  2
  снимка: © Qu Yan

 • 11

  11

Малко преди закриването на най-значимата китайска изложба, гостувала в България, един от най-влиятелните авангардни автори в съвременното китайско изкуство представя във VIVACOM Art Hall лекция за твоите творчески търсения, принципи и опит.

Цю Йен е основател и художествен ръководител на Xucun International Art Commune – първата международна общност за съвременно изкуство, учредена в традиционната културна среда на древните селища Шанкси за обмен на артистични идеи. Арт комуната предоставя възможност за сътрудничество на разнообразни мултинационални проекти в сферата на изкуството и създава среда, в която традиционната и съвременната култура изкуство битуват в симбиоза.

снимка: Иван-Александър Иванов

На всеки 2 години Xucun International Art Commune организира международен фестивал на изкуствата, в който са поканени художници от цял свят. Тази година фестивалът ще се проведе от 20 юли до 10 август и в него ще вземат участие 10 китайски и 10 международни автори, работещи в областта на кавалетната живопис и скулптурата.

снимка: ©  Qu Yan

Началото на Xucun International Art Commune се корени в 2007 година, когато Цю Йен стартира амбициозната си програма за възраждане на китайското село с помощта на изкуството. Експерименталната работа по програмата се извършва в село Сю в провинция Шанкси, където първоначално Цю Йен живее сам и помага на селяните в ежедневната им работа. Така той постепенно ги въодушевява и провокира интереса им сами да реставрират и съхраняват старинните къщи, използвайки средствата на съвременните китайски изкуства и архитектура. В момента село Сю е място, което привлича туристи от цял свят, а в Китай популярността му е толкова голяма, че го сравняват с най-голямата зона за изкуство в Пекин – Зона 798.

снимка: ©  Qu Yan

Но кой всъщност е творецът, който стои зад този уникален по рода си художествен проект?

Цю Йен е един от водещите участници в течението за авангардно изкуство “Поток на живота”, появило се в Китай през 80-те години на 20 век. В своите проекти той заличава границите между изкуствата, като си служи със средствата на живописта, фотографията, инсталацията, мултимедията, дори архитектурата. Художникът експериментира с различни изразни средства: от традиционната китайска калиграфия, през рисуването с мастило и маслени бои, до концептуални художествени форми. Повечето от работите му отразяват наболели социални проблеми.

Живописните платна на Цю Йен впечатляват с изключителната си дълбочина: те не само са изпълнени със съдържание и многопластовост, но и предизвикват истинско преживяване, въплъщавайки невероятното умение на твореца да борави с езика на визуалните изкуства.

снимка: ©  Qu Yan

Последната му поредица творби „Анатомия на човешкото тяло“ на практика е критика към човешката природа, изражение на измъчената под натиска на ежедневието душа в съвременен Китай. С тях творецът – чувствителен, рязък и прозорлив, иска да събуди съзнанието на околните чрез сваляне на маските, разобличаване и поставяне на показ на слабостите на модерната личност в Китай.

Цю Йен има участие в повече от 70 национални и международни изложби на съвременно изкуство и е представителна фигура за китайския авангардизъм в световен мащаб. Автор е и на 6 книги, посветени на изкуството.

Художникът беше гост-лектор, където представи пред българска публика своите творчески търсения и проекти. Лекцията на Цю Йен във VIVACOM Art Hall на 23 май беше финален акцент в представянето на значимо съвременно китайско изкуство, гостуващо за пръв път в България с изложбата „Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство” в периода 15 април – 28 май в Телефонната палата като част от международния фестивал Sofia Contemporary 2013.

Share Button