София – една истинска европейска столица в Европейската нощ на музеите

 • 6_MN

  6_MN
  снимка: БТА

 • 5_MN

  5_MN
  снимка: БТА

 • 4_MN

  4_MN

 • 3_MN

  3_MN

 • 2_MN

  2_MN
  снимка: БТА

 • снимка: БТА

  снимка: БТА

Случвало ли ви се е да чувате искрени думи на възхищение от посетили София чужденци в последните години? И да се гордеете, и да се замисляте, че очевидното е видно  тогава, когато не си „вътре в него“ непрестанно. Напоследък такива оценки не са изключения и общият ни традиционен негативизъм (би следвало да) се пропуква.

За не чак толкова дългата си кариера като столица и то изградена буквално от нулата, София всъщност има много с какво да се похвали и това си пролича повече от всякога  на тазгодишното издание на Нощта на музеите.  Нощна София даде всичко от себе си, за да заприлича на истинска европейска столица, по време на второто издание на инициативата. А старанието й беше оценено от над 50 хиляди човека, които не можеха да се нарадват на пърформънсите, на светлините, на събитията и целия арсенал от грим и визия, които достойната дама София беше пуснала в действие тази нощ.

Това личеше по разговорите, по претъпкания в най-хубавия смисъл на думата център, по лекотата, с която вървяха опашките пред близо 40-те музея и галерии, отворили вратите си безплатно за публиката и приготвили специална програма, която да не остави разочаровани дори случайно попадналите там. Личеше си дори по начина, по който колите, попаднали в среднощното задръстване по жълтите павета, изчакваха хората и тръгваха бавно, без обичайния прибързан ритъм и нерви, които шофьорите хабят в такива ситуации.

снимка: БТА

Така и в информационния пункт на Европейската нощ на музеите пред VIVACOM  Art Hall артистичният ритъм владееше всички – и доброволците, и посетителите, които събираха печати върху картите си, за да спечелят награда, както и най-ентусиазираните почитатели на Нощта, които буквално час след официалния старт на инициативата вече бяха събрали достатъчно печати за обещаната от VIVACOM награда. Никой от тях не пропусна широко отворените врати на Арт Хол-а, които провокираха почитателите на Нощта с изложбата „Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство“, част от международния фестивал Sofia Contemporary.

В полунощ, както става в приказките, страстите се уталожват, а Европейската нощ на музеите приключва, но дори и онези, които се вляха в общия поток само заради хубавото и меко време, няма да забравят колко европейски може да изглежда нашата столица… дори през нощта!

снимка: БТА

снимка: БТА

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

VIVACOM има осем годишна история с инициативата Нощта на музеите – първоначално като партньор на пловдивското й издание, което се случва през есента, а от две години и на софийския му еквивалент, който приобщи София към общоевропейската нощ на отворените врати в изкуството и историята.

Тази година Европейската нощ на музеите съвпадна с 36-тото издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2013 то е: Museums (Memory + Creativity) = Social Change. В събитието се включиха рекорден брой музеи (над 30 000 в 120 държави), които организират разнообразни събития в чест на празника си.

 

Share Button