Правдолюб Иванов – за изкуството като приключениe

  • pravdo

    pravdo

  • art6

    art6

Продължаваме серията от интервюта с артистите, които участват в тазгодишната сесия на безплатния курс „Въведение в съвременното изкуство – Художници говорят за изкуство“ във VIVACOM Art Hall.

Днес ни гостува Правдолюб Иванов – художник, член-основател е на Института за съвременно изкуство-София и преподавател в НХА-София.

ПРАВДОЛЮБ ИВАНОВ  e роден през 1964 г. в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална Художествена Академия, София през 1993 г. Член-основател е на Института за съвременно изкуство-София. Преподавател в НХА-София. Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варшава, Ла Шо-Да Фон, Швейцария и Ню Йорк. Участвал е в големи групови изложби като: „В проломите на Балканите“, Музей Фридерицианум, Касел, Германия; „Кръв и мед, бъдещето е на Балканите“, Колекция Ессл, Виена, Австрия; „Sport in Art“, Музей за съвременно изкуство, Краков, Полша; „Разбивайки стени-Изграждайки мрежи”, Македонски музей за съвременно изкуство, Солун, Гърция; „Кой уби живописта?“, произведения от колекцията на Рене Блок, Нов Музей Весербург, Бремен, Германия и “Ин Кризис – Медитеранеа”, Градски художествен център, Никозия, Кипър, както и в следните биеналета за съвременно изкуство: 4-то Истанбулско биенале; 4-то Европейско биенале Манифеста; 14-то биенале Сидни, 1-во Балканско биенале, Солун; 52-ро Венецианско биенале; 5-то Берлинско биенале.

В рамките на своята лекция в Телефонната палата на 18 май 2013 г. Правдолюб Иванов ще ни запознае с артистична стратегия  на сайт спесифика като отправна точка към отличителния контекст, обединяващ отдалечени физически или ментални територии. Ето какво сподели той за блога на VIVACOM Art Hall.

Да говорите за изкуство или да създавате изкуство е по-голямо предизвикателство за Вас?

Второто, разбира се. Да говориш е предизвикателство за слушателите.

Коe е най-нестандартнoто Ви вдъхновение?

Не съм сигурен, че разбирам съвсем точно, за какво е въпросът. Мисля, че не самото правене, а резултатът е вдъхновяващ…понякога.

Разкажете ни за най-трудния си проект?

Този, който ми предстои през юни в Бърно, звукова инсталация, в публично пространство. Впускам се в нещо, за което нямам никакво техническо умение и познание. Единственото, което знам е какво искам да постигна. Ще работя с техници и саунд инженери. Надявам се да се получи.

Каква е любимата Ви музика?

Тишината. Слушам музика само, когато си гладя дрехите, но не винаги.

Кои са авторите, на които най-много се възхищавате?

На тези, които измислят нов “език”. Промяната, обаче, я извършват тези, които започват да “пишат” с този език.

Ако трябва да направите филм за живота си, в кой жанр ще бъде той?

Да правя филм за живота си? Няма продуцент, който би финансирал такъв проект.

Усещането, че животът на художниците е интересен, драматичен и различен от този на останалите хора, идва вероятно от филмите и романизираните биографии. На въпрос за бурния живот на Модилиани, дъщеря му Жана, отговаря така: ”Вероятно ще Ви разочаровам, като кажа, че баща ми беше човек, който се хранеше по 3 пъти на ден, при това винаги със семейството си.”

Какво ви накара да се усмихнете днес?

Понякога, човек се усмихва и като го боли зъб. Всъщност, това е контракция на група мускули.

Сближават ли ни или ни разделят технологиите според Вас?

Всички средства за свързване между хората са начини да живеем заедно без да се срещаме. Така е от времето на пощенските гълъби.

Кое е най-голямото признание за работата си, което сте получавали?

“Най-голямото”, надявам се предстои.

Това, че двойка италиански пенсионери, дойдоха при мен във Венеция и ми казаха, че им става гадно от моята работа, направо им се обръщали стомасите, но няколко дни не можели да спрат да мислят за нея, затова ме помолиха да им разкажа по-подробно за идеята си.

На какво искате да научите хората, които ще посетят лекцията Ви?

На това, че изкуството е приключение, което си струва усилията.

„Скицирайте“ себе си с 3 думи?

Трябваше да се “скицирам” по-добре.

 

Лекцията на Правдолюб Иванов е на 18 май от 14 часа във VIVACOM Art Hall.

Тазгодишното трето издание на курса „Въведение в съвременното изкуство“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ и цели да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци на съвременното изкуство по света и у нас, като зададе контекст за разбирането, разчитането и възприемането му през погледа на някои от най-успешните български съвременни артисти. От 2012г. посещението на курса е безплатно с подкрепата на VIVACOM Фонд.

 

Share Button