Борис Мисирков и Георги Богданов – Едно плюс едно не е равно на две

misirkov&bogdanov

На 20 април във VIVACOM Art Hall ще се проведе четвъртата лекция oт тазгодишната сесия на безплатния курс „Въведение в съвременното изкуство – Художници говорят за изкуство” с участието на Борис Мисирков и Георги Богданов – фотографи, кинооператори, продуценти, идеолози и основатели на продуцентската компания АГИТПРОП. Имена, които стоят зад създаването на едни от най-добрите съвременни български филми.

БОРИС МИСИРКОВ / ГЕОРГИ БОГДАНОВ са родени през 1971 г. Работят и живеят в София. Kинематографисти, фотографи, автори на визуални кампании, пълнометражни документални филми, видеа и късометражни филми, идеолози и основатели на Продуцентска компания АГИТПРОП и съучредители на Българско Фотографско Сдружение. Оператори на документални филми, носители на множество международни награди, сред които: Георги и пеперудите („Сребърен вълк“ – IDFA 2004, Амстердам), Проблемът с комарите и други истории (световна премиера Кан 2007, награда „Гриърсън“ за най–добър документален филм от кинофестивала в Лондон) и Коридор No.8 (премиера Берлинале 2008 – ФОРУМ, Награда на независимото екуменическо жури). Фотографи на свободна практика за водещи български и международни издания. Kореспонденти на сп. “Colors” (Италия), с публикации във водещи европейски издания в областта на фотографията: „Фото&видео“ и „Афиша“ (Русия), “Arena” (Великобритания), ”Imago” (Словакия), ”European Photography” (Германия), “Camera Austria” (Австрия) и др. Работите им са представяни в самостоятелни и колективни изложби на фотография и съвременно изкуство в Европа и САЩ. Техни фотографии са притежание на музейни колекции в цял свят, с ред които: Музей за изящни изкуства в Хюстън – САЩ, Музей “Елизе” в Лозана – Швейцария, Музей на фотографското изкуство в Одензе – Дания, Банка UniCredit – Италия, Venice International University – Италия, Erste Bank – Австрия, Посолство на САЩ в България, както и на частни галерии и колекции в САЩ, Австрия, Германия.

В лекцията „(Не)очаквани съвпадения“ тандемът Борис Мисирков и Георги Богданов ще представят гледните си точки за собствените си занимания в жанра. Тема на лекцията ще се движи около връзката между нещата, които са гледали и собствените им фотографии, обекти или филми. Ето какво сподели тандемът за блога на VIVACOM Art Hall.

Да говорите за изкуство или да създавате изкуство е по-голямо предизвикателство за Вас?
И двете неща са лесни, когато се случват по естествен начин. Сложното идва, когато се стигне до официализиране на процеса – на правенето и на говоренето.

Коe е най-нестандартнoто Ви вдъхновение?
Хммм… Това ще го пропуснем.

Разкажете ни за най-трудния си проект?
Всеки път – този, който се прави в момента.

Каква е любимата Ви музика?
Всякаква. Наистина. От Бах и Шостакович до електро поп и Радо Шишарката – почти всяка музика има своето място и своето време. В момента се забавляваме да подбираме музика към един следващ филм – много е приятно занимание да си представяш как би се случил този или онзи епизод с музиката, която слушаш в момента.

Кои са авторите, на които най-много се възхищавате?
Искрените. Тези, които предизвикват и емоция, не само респект към интелектуалното усилие. И владеят материята, с която боравят.

Ако трябва да направите филм за живота си, в кой жанр ще бъде той?
Документална комедия, с елементи на романтична сапунка.

Какво ви накара да се усмихнете днес?
Кацането в София след поредното снимане на странни хора по странни места.
Сближават ли ни или ни разделят технологиите според Вас?
Липсват ни телеграмите.

Кое е най-голямото признание за работата си, което сте получавали?
Някъде по света да срещнем човек, който разпалено да почне да ни разказва за едни хора от България, които правят едни неща, които той знае почти наизуст. И постепенно да разберем, че става дума за нас и за нашите собствени занимания.

На какво искате да научите хората, които ще посетят лекцията Ви?
Нямаме претенцията да учим някого на нещо. Можем само да разкажем за някакви неща, които сме гледали, и някакви неща, които са ни се случвали.

„Скицирайте“ себе си с 3 думи?
Едно плюс едно не е равно на две.

Тазгодишното трето издание на курса „Въведение в съвременното изкуство“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ и цели да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци на съвременното изкуство по света и у нас, като зададе контекст за разбирането, разчитането и възприемането му през погледа на някои от най-успешните български съвременни артисти.

От 2012г. посещението на курса е безплатно с подкрепата на VIVACOM Фонд.

 

 

 

 

Share Button