Психоанализата и изкуството като емоционална енергия

peter

Продължаваме серията от интервюта с артистите, които участват в тазгодишната сесия на безплатния курс „Въведение в съвременното изкуство – Художници говорят за изкуство“ във VIVACOM Art Hall.

Днес ни гостува доц. д-р Петер Цанев – художник, преподавател по Психология на изкуството и арт-терапия в Националната художествена академия.

Петер Цанев е роден през 1967 г. Професор по психология на изкуството и история на художественото образование в Националната художествена академия – София, както и доктор на науките по изкуствознание. Ръководител е на катедра Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини в Националната художествена академия. Автор на книгите „Психологически подходи в изкуствознанието“ (2009) и „Психология на изкуството“ (2008). Хоноруван професор по теория на изкуството във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Автор е на шестнадесет учебника по изобразително изкуство и на голям брой статии в научни сборници и списания. Основател и главен редактор на академичното списание за изкуство и психология „ArtPsychology.net / Journal of Art Psychology“. Член на редакционната колегия на списание „Изкуство и критика“.

В рамките на своята лекцията на Петер Цанев ще разгледа интересната и динамична взаимовръзка между психоанализата и развитието на модерното и съвременното изкуство. Ето какво сподели той за блога на VIVACOM Art Hall.

Да говорите за изкуство или да създавате изкуство е по-голямо предизвикателство за Вас?

И двете дейности са еднакво предизвикателни, защото са свързани със специфични и трудни за артикулиране представи.

Коe е най-нестандартнoто Ви вдъхновение?

Напоследък съм обсебен от идеята за ролята на „празните структури” в изкуството.

Разкажете ни за най-трудния си проект?

Изложбата „Инструменти на съпричастност” в галерия „Райко Алексиев“  през 2011 година. Размерите на галерията и най-вече черните стени, които заварих ми изглеждаха като непреодолимо препятствие за реализирането на моята идея. Атмосферата беше мрачна, импозантно фалшива и предизвикваше в мен силно напрежение, което ме провокира към особен вид позитивен аскетизъм. Наложих си редица ограничения, които в крайна сметка доведоха до много светла  „сетивна въодушевеност”.

Каква е любимата Ви музика?

Не използвам музика в своите работи и винаги се концентрирам единствено върху чистата визуалност.

Кои са авторите, на които най-много се възхищавате?

Харесвам автори, които заличават общоприетите граници за разбиране на една или друга форма на изкуство като например Ал Тейлър.

Ако трябва да направите филм за живота си, в кой жанр ще бъде той?

Епическа психопатобиография от 22 части.

Какво ви накара да се усмихнете днес?

Въпрос номер 6.

Сближават ли ни или ни разделят технологиите според Вас?

Според мен технологиите ускоряват и умножават, както сближаването, така и разделянето, но не носят специално предимство на нито една от двете категории.

Кое е най-голямото признание за работата си, което сте получавали?

Не отделям изкуството като сфера от образованието и терапията. Удовлетворен съм винаги,когато имам усещане, че съм част от вдъхновяващо човешко взаимодействие.

На какво искате да научите хората, които ще посетят лекцията Ви?

Бих искал да запомнят, че изкуството е преди всичко емоционална енергия.

 „Скицирайте“ себе си с 3 думи?

Непрестанна, свръхизтощителна и непонятна любознателност.

 

Лекцията на Петер Цанев е на 6 април от 14 часа във VIVACOM Art Hall.

Тазгодишното трето издание на курса „Въведение в съвременното изкуство“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ и цели да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци на съвременното изкуство по света и у нас, като зададе контекст за разбирането, разчитането и възприемането му през погледа на някои от най-успешните български съвременни артисти.

От 2012г. посещението на курса е безплатно с подкрепата на VIVACOM Фонд.

 

Share Button