Събитието, което не трябва да пропускате

 • Борислав Стефанов

  Борислав Стефанов
  снимкa: Борислав Стефанов

 • Юлиана Николова

  Юлиана Николова
  снимкa: Юлиана Николова

 • Виктор Троянов (1)

  Виктор Троянов (1)
  снимкa: Виктор Троянов

 • 1.1 FIRST PLACE - fighting in Aleppo

  1.1 FIRST PLACE - fighting in Aleppo
  снимки: Първа награда – Георги Кожухаров

 • 531641_10200339216737493_317512094_n_1

  531641_10200339216737493_317512094_n_1
  снимка: Лилия Йотова

Мястото на срещата

За пореден път VIVACOM Art Hall става домакин на едно от най-значимите събития в културния живот на столицата този месец.  На 11 март се състоя официалното откриване на изложбата на най-добрите 150 фотографии от конкурса за съвременна българска фотожурналистика и документална фотография на Фондация БГ ПРЕС ФОТО.

 

снимка: Лилия Йотова

Поводът

Традиционно фондация БГ ПРЕС ФОТО подкрепя активно българската фотожурналистика и е основен организатор на най-престижните награди за гилдията в страната ни. В 11-тото издание на тазгодишния им конкурс взеха участие 96 автори, които представиха работата си с близо 1700 снимки и фотоистории.

Тенденция в световната журналистика в последните няколко години е представянето на дадено събитие или личност чрез фотоистория. Тази добра практика виждаме и в работата на участниците в конкурса тази година, които участваха с по-голям брой фотоистории, отколкото единични фотографии. Другото нововъведение в конкурса на БГ ПРЕС ФОТО 2013 е представянето на автори, които работят в сферата на видеожурналистиката – един сравнително нов жанр за България.

Изборът

Журирането на най-добрите фотографии беше поверено на изявени имена и авторитети, работещи за най-големите световни и български фотографски агенции, конкурси и институции. В състава му с председател Георги Георгиев – Джони, влизат Валентина Петрова (Асошиейтед Прес), Звездан Манчич (Център за развитие на фотографията, Белград и „Прес Фото Сърбия”), Никола Лаутлиев (Международни фотографски срещи – Пловдив), Евгени Димитров (агенция Булфото), проф. Кенет Корбе (Държавен университет на Сан Франциско), Селина Дълнъп (фоторедактор на сп. „Иконъмист”), Младен Антонов (фоторедактор на бюрото на Агенция Франс-Прес във Вашингтон), Светлана Бахчеванова (фотожурналист, организатор на конкурса FotoЕvidence), Дийн Кокс (фотожурналист на свободна практика и преподавател) и Джейсън Ешкенази (фотограф на свободна практика, куратор на Бурса Фото Фест).

Подборът и номинирането на победителите бе нелека задача, но финалната селекция се оказа наистина впечатляваща. Посещението на изложбата ще ви убеди в това и ще ви потопи в един свят, демонстриращ изострена чувствителност с критичен, задълбочен и разчупен поглед към съвремието ни.

Резултатът

Фотоисториите в изложбата на фондация БГ ПРЕС ФОТО ни срещат със социалните, политическите, културни и спортни събития през изминалата година, както в България, така и по света.

Голямата награда тази година беше присъдена на Георги Кожухаров за фотоисторията му от боевете в Сирия – „Алепо – в окото на войната”. Това е личен проект на фотожурналиста на „Дневник”, осъществен без чужда подкрепа, в рамките на който той прави проучване на региона на събитията и прекарва една седмица заедно с бунтовници от Сирийската свободна армия. Съжителството му с бунтовниците прави фотоисторията му още по-въздействаща, защото ни дава възможност да погледнем последствията от войната през неговите очите.

снимки: Първа награда – Георги Кожухаров

 

Наградата за видеожурналистика получи Янина Манолова за късометражния си филм „Това, което остава – След урагана Санди”.

 

Предлагаме ви избрани кадри от изложбата:

снимкa: Виктор Троянов

снимкa: Юлиана Николова

снимкa: Борислав Стефанов

Останалите интересни истории, както и наградените фотографии от конкурса имате възможност да разгледате до 27 март във VIVACOM Art Hall.

 

Share Button