Историята на човечеството в движение

 • salgado_1

  salgado_1

 • salgado_2

  salgado_2
  снимка: Sebastiao Salgado ©

 • salgado_3

  salgado_3
  снимка: Sebastiao Salgado ©

От 11 до 27 март във Vivacom Art Hall ще се насладим на селекцията от най-добрите фотографии в ежегодния конкурс на БГ ПРЕС ФОТО. За финна настройка на сетивата, Ви представяме един от проектите на световноизвестия бразилски фотограф-хуманист Себастиао Салгадо – “ Migrations“.

снимка: Sebastiao Salgado ©

През последните десетилетия стотици милиони хора по целия свят са принудени да напускат домовете си. Някои бягат, за да спасят живота си, а други рискуват живота си, за да избягат от нищетата. За голяма част от тях крайната точка на пътуването са бежанските лагери или бедняшките квартали на големите градове. Mалцина са емигрантите, които получават шанса да намерят по-добър живот в друга страна, далеч от тяхната родина.

снимка: Sebastiao Salgado ©

Снимките в проекта „Migrations“ разказват истории. Човешки, лични. Обективът улавя трагични, драматични или героични моменти в живота на отделни хора. Конкретни лица с техните емоции. Или нашите…Емоциите на  нашето съвремие.

Фотографиите от този проект са събрани в две книги: „ Migrations“ и „ The Children: Refugees and Migrants “ и са публикувани през 2000 г., след което се представят в изложби в няколко държави. И получават сериозно признание от световната общественост.

снимка: Sebastiao Salgado ©

Проектът „ Migrations“ става основа за създаване на образователна програма за деца на емигранти в Бразилия и в Испания.

Накратко за автора

Роден в Бразилия, 1944 година.

Никога не е учил фотография. По професия е икономист.

Фотографът, който го вдъхновява, е Бил Бранд. Салгадо казва за него: „Той беше невероятен фотограф, проектите му разказват истински истории от живота на обикновения човек. Работите му ме вдъхновяват“.

 

Share Button