В търсене на истинското изкуство

 • Luxe Calme et Volupté - Henri Matisse

  Luxe Calme et Volupté - Henri Matisse


 • Henri Matisse – The Large Blue Dress © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York

 • photo

  photo
  © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York


 • Henri Matisse – Luxe, calme, et volupté © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York


 • Henri Matisse – Young Sailor I © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York


 • Henri Matisse – The Gulf of Saint-Tropez © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York

Тази седмица ви каним на виртуална разходка в света на Анри Матис. Представяме ви отблизо изложбата с негови творби „В търсене на истинското изкуство”, която гостува в нюйоркския музей на изкуството „Метрополитън”.

Живописните, пълни с живот и цветове платна на художника, рисувани през различни етапи от творческия му път, са подбрани за изложбата от куратора Ребека Рабинов. Експозицията с 49 картини показва непознатите страни от творчеството на Матис, който е притежавал усета да  надниква отвъд очевидното и да пресъздава скрития смисъл на нещата.

Любопитен акцент в изложбата е картината „The Large Blue Dress‘‘(1937). Посетителите могат  да проследят отблизо процеса на създаване на платното. Паралелно с него, в изложбата е показана светлосинята копринена рокля, с която последната муза на Матис – Лидия Делекторская, е позирала за него. В допълнение могат да се видят и любопитни фотографии, които в продължение на няколко месеца показват процеса на развитие на творбата.

Други интересни акценти в изложбата са картините:

снимка: Henri Matisse – Luxe, calme, et volupté © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York

снимка: Henri Matisse – Le Luxe II © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York

снимка: Henri Matisse – Young Sailor I © 2012 Succession H. Matisse / Artists Rights Society (ARS), New York

Анри Матис е един от най-големите френски художници на 20 век. Името му се свързва най-вече с течението в живописта, наречено фовизъм или с други думи предизвикателния подход към цветовете, които са ярки, наситени и използвани по нестандартен начин.

С всяка серия от картини, авторът прави нови открития, изучава различни теми, цветове и форми. Често пъти Анри Матис рисува едни и същи субекти многократно, в усилията си да усъвършенства своето изкуство или както самия той казва “да ни отведе по-далеч и по-дълбоко в истинската картина.”

Изложбата “Матис: В търсене на истинското изкуство” ще продължи до 17.03.2013г. в музеят на изкуството Метрополитен в Ню Йорк.

www.metmuseum.org

Share Button