Валентино: Майстор на висшата мода

 • Валентино с Наталия Водянова;

  Валентино с Наталия Водянова;
  фотография: Кевин Такман.

 • Булчинската рокля на гръцката принцеса Мари-Шантал;

  Булчинската рокля на гръцката принцеса Мари-Шантал;
  фотография: Питър Макдайърмид

 • Роклята на Джулия Робъртс от Оскарите през 2001 г.;

  Роклята на Джулия Робъртс от Оскарите през 2001 г.;
  фотография: Съмърсет Хаус.

 • Валентино Гаравани на откриването на изложбата „Валентино: Майстор на висшата мода” в Съмърсет Хаус на 28 ноември 2012 г.;

  Валентино Гаравани на откриването на изложбата „Валентино: Майстор на висшата мода” в Съмърсет Хаус на 28 ноември 2012 г.;
  фотография: Питър Макдайърмид.

 • Част от изложбата „Валентино: Майстор на висшата мода”;

  Част от изложбата „Валентино: Майстор на висшата мода”;
  фотография: Съмърсет Хаус.

 • Експонати от „Валентино: Майстор на висшата мода”;

  Експонати от „Валентино: Майстор на висшата мода”;
  фотография: Съмърсет Хаус.

 • Експонати от „Валентино: Майстор на висшата мода”;

  Експонати от „Валентино: Майстор на висшата мода”;
  фотография: Съмърсет Хаус.

Валентино с Наталия Водянова; фотография: Кевин Такман.

За втори пореден път се връщаме в лондонския културен център Съмърсет Хаус, за да ви представим още една интересна изложба, която беше открита на 29 ноември миналата година – „Валентино: Майстор на висшата мода”.

Експозицията показва 130 ръчно изработени рокли, сред които и тоалети, носени от непреходни величия като Грейс Кели, София Лорен и Гуинет Полтроу. Някои от най-зрелищните експонати включват булчинската рокля на Джаки Кенеди Онасис за сватбата й с Аристотел Онасис през 1968 г., и тази на гръцката принцеса Мари-Шантал, ушита от инкрустирана с перли коприна в цвят слонова кост за сватбата й през 1995 г.

Булчинската рокля на гръцката принцеса Мари-Шантал; фотография: Питър Макдайърмид.

Всички изложени дрехи, създадени от най-добрите шивачи и модни специалисти, работили за Валентино, се показват за първи път във Великобритания. Впечатляващата ретроспектива представя рокли, създадени специално за червения килим, като например чернобелия тоалет на Джулия Робъртс, който актрисата носи на Оскарите през 2001 г., уникати, изработени по поръчка, както и фотографии и спомени от личния архив на световноизвестния дизайнер. Специално място е отделено на запазената марка на дизайнера – прословутото червено на Валентино.

Роклята на Джулия Робъртс от Оскарите през 2001 г.; фотография: Съмърсет Хаус.

„Всеки един от показаните дизайни има красива история”, споделя италианският моделиер пред сп. „Вог”. „Те са изработени на ръка в продължение на дълги часове, а понякога и на дни. Роклите са изключително сложни, въпреки че рядко са виждани извън дефилетата и официалните събития, на които са били носени. Невероятно е, че днес могат да бъдат показани в Съмърсет Хаус пред широка публика и в цялата им прелест”.

Валентино Гаравани на откриването на изложбата „Валентино: Майстор на висшата мода” в Съмърсет Хаус на 28 ноември 2012 г.; фотография: Питър Макдайърмид.

„Валентино: Майстор на висшата мода” не е първата модна изложба в Съмърсет Хаус, който от 2009 г. е и главна локация на Лондонската седмица на модата. През 2010 г. там беше представена експозицията „20”, с която се отбеляза двайсетгодишнината от създаването на Мезон Мартин Марджела, а в края на 2011 г. бе честван двадесетия рожден ден на сп. “Dazed & Confused” с мащабна ретроспекция, курирана от Джеферсън Хак и Ема Рийвс.

Част от изложбата „Валентино: Майстор на висшата мода”; фотография: Съмърсет Хаус.

Гаравани се оттегли официално от модния си лейбъл през 2007 г., когато огромните му постижения и заслуги в областта на модата бяха отбелязани с грандиозна изложба в Рим и документален филм със заглавие „Валентино: Последния император”.

През 2008 г. начело на легендарната марка застана дизайнерското дуо Мария Грация Кюри и Пиерпаоло Пичоли, бивши ученици и сътрудници на Гаравани, благодарение на които лейбълът претърпя същинско възраждане. Техните колекции са посрещани с одобрението на критиците и привличат ново поколение млади звезди и знаменитости като Алекса Чънг, Кери Мълиган и Ан Хатауей.

През месец юли 2012 г. марката Валентино бе закупена от инвеститорската група „Мейхула”, за която се смята, че е финансирана от кралското семейство на Катар.

Експонати от „Валентино: Майстор на висшата мода”; фотография: Съмърсет Хаус.

Експозицията „Валентино: Майстор на висшата мода” е разделена на три секции: в първата, наречена „Историята на Валентино”, са показани снимки от личния архив на дизайнера, които изграждат интимен портрет на необикновения му живот. Втората част, озаглавена „Подиумът”, е оформена като дефиле на висша мода, в което обичайните роли се преобръщат – посетителите, подобно на манекени, трябва да обходят 60-метров моден подиум, за да видят зашеметяващите 130 уникални тоалета, разположени като зрители от двете му страни. Последната част, „Ателие”, представя в детайли трудоемкия процес на създаване на роклите на Валентино, всяка една от които е ръчна изработка.

Изложбата, която ще продължи до 3 март 2013 г., е реализирана специално за Съмърсет Хаус от международния проектантски екип Патрик Кинмонт и Антонио Монфреда, с ко-куратор Алистър О’Нийл. В допълнение към нея е предвиден и временен изложбен магазин на Валентино, където зрителите могат да се сдобият с лимитирана серия от дизайнерски чанти с животински щампи, слънчеви очила от колекциите на марката и луксозното издание на Рицоли „Валентино: Майстор на висшата мода. Интимен портрет”.

Експонати от „Валентино: Майстор на висшата мода”; фотография: Съмърсет Хаус.

Share Button