Тим Уокър: Разказвач на истории

 • Picture13

  Picture13
  Летяща чиния, преследвана от ловци на лисици, Нортъмбърланд, 2009; фотография: Тим Уокър

 • Фантазия на морска тематика, Стоук Парк Павилиънс, 2010;

  Фантазия на морска тематика, Стоук Парк Павилиънс, 2010;
  фотография: Тим Уокър

 • Карли Клос и счупеният Хъмпти-Дъмпти, Рай, 2010;

  Карли Клос и счупеният Хъмпти-Дъмпти, Рай, 2010;
  фотография: Тим Уокър

 • Модел на насекомо, свирещо на контрабас

  Модел на насекомо, свирещо на контрабас
  © „Тим Уокър: Разказвач на истории”, Съмърсет Хаус, Лондон

 • Модел на гигантска кукла

  Модел на гигантска кукла
  ©„Тим Уокър: Разказвач на истории”, Съмърсет Хаус, Лондон

 • Тилда Суинтън с авиаторски очила, 2011;

  Тилда Суинтън с авиаторски очила, 2011;
  фотография: Тим Уокър

 • Александър Маккуин и пушещият череп, Кларкънуел, 2009;

  Александър Маккуин и пушещият череп, Кларкънуел, 2009;
  фотография: Тим Уокър

 • Хелена Бонам Картър в ролята на кисела кралица, Шордич, 2010;

  Хелена Бонам Картър в ролята на кисела кралица, Шордич, 2010;
  фотография: Тим Уокър

 • Роло Хескет-Харви и самолетът от франзели, Еглингхам Хол, 2009;

  Роло Хескет-Харви и самолетът от франзели, Еглингхам Хол, 2009;
  © фотография: Тим Уокър

 • Роло Хескет-Харви и самолетът от франзели, Еглингхам Хол, 2009;

  Роло Хескет-Харви и самолетът от франзели, Еглингхам Хол, 2009;
  © фотография: Тим Уокър

 • Карън Елсън и огромният крокодил, Брентфорд, 2009;

  Карън Елсън и огромният крокодил, Брентфорд, 2009;
  ©фотография: Тим Уокър

 • © „Тим Уокър:

  © „Тим Уокър:
  Разказвач на истории”, Съмърсет Хаус, Лондон

Летяща чиния, преследвана от ловци на лисици, Нортъмбърланд, 2009; фотография: Тим Уокър

Летяща чиния, преследвана от ловци на лисици, маси, наредени за парти в клоните на мистериозни дървета, самолет в реални размери, сглобен от франзели, и гигантско насекомо, което свири на контрабас – това са само някои от най-запомнящите се сюжети в творчеството на ексцентричния фотограф Тим Уокър. Един свят, в който властват магията и тъмнината, но никога грозното и отблъскващото. Да, защото става въпрос за модна фотография, а в нея по дефиниция всеки детайл е подчинен на нейно величество Красотата.

Фантазия на морска тематика, Стоук Парк Павилиънс, 2010; фотография: Тим Уокър

Естетиката на Тим Уокър е дълбоко британска, изпъстрена със сенки и паяжини, пеперуди с прокъсани крила и хлебарки-музиканти, нащърбен викториански порцелан и пожълтели тапети на розови пъпки, следобеден чай с ексцентрични дами в корсети и провинциални имения с неизречени тайни, в които се спотайват Стела Тенант и Карън Елсън, оживели като по магия от страниците на „Алиса в страната на чудесата”. Като в приказките, въображението на фотографа може да бъде страховито – чудовищно гигантска кукла прескача ограда от бодлива тел, в която е заплетена косата на кукленски облечен модел – но не и плашещо.

Карли Клос и счупеният Хъмпти-Дъмпти, Рай, 2010; фотография: Тим Уокър

Поводът да отворим дума за легендарния британски творец е самостоятелната му изложба „Тим Уокър: Разказвач на приказки” в лондонския културен център „Съмърсет Хаус”, където са показани над 175 от неговите най-вдъхновяващи кадри, както и въстановки на предмети и иконични персонажи от тях.

Модел на насекомо, свирещо на контрабас © „Тим Уокър: Разказвач на истории”, Съмърсет Хаус, Лондон

„Пет години изминаха от последната ми изложба и почувствах, че разполагам с достатъчно работи, които да събера в книга и да представя в изложба”, казва Уокър пред английското издание на сп. „Вог”. „Това е чудесна възможност да се разгледат внимателно новите ми творби и да се проследи еволюцията им.”

Модел на гигантска кукла © „Тим Уокър: Разказвач на истории”, Съмърсет Хаус, Лондон

Една немалка част от изложените произведения са портрети на британски знаменитости: Тилда Суинтън е снимана на бял фон с авиаторски очила; покойният Александър Маккуин държи цигара в ръка, подпрян на човешки череп; Хелена Бонам Картър сърба кола със сламка, облечена като викторианска кралица, покрита с паяжини.

Тилда Суинтън с авиаторски очила, 2011; фотография: Тим Уокър

„Много е трудно да накарам идеите в главата ми да оживеят, но още по-трудно е да ги накарам да изглеждат сякаш са реализирани без никакво усилие”, обяснява Уокър. „Неподправеното чувство на любов към материята и сюжета изпълва всеки кадър в изложбата и съпътстващата книга. Гледайки назад към ранните ми работи, мисля, че всички те произлизат от едно и също място. Преминах през период, в който предизвиквах себе си със сложни идеи, докато в момента ме привлича простотата”.

Александър Маккуин и пушещият череп, Кларкънуел, 2009; фотография: Тим Уокър

Подобно на не по-малко известната Ани Лейбовиц, изкуството на Тим Уокър се крие в изключителната му способност да създава магически пейзажи, които покоряват въображението и подчертават красивите дрехи на моделите. При него ексцентричността върви ръка за ръка с фантазията, приканвайки ни с всеки кадър да се присъединим към чаеното парти на Лудия шапкар. Неслучайно, на корицата на съпътстващата изложбата книга-монография се вихри неразпознаваемата Карли Клос, в чиито крака се търкаля счупеният Хъмпти-Дъмпти.

Хелена Бонам Картър в ролята на кисела кралица, Шордич, 2010; фотография: Тим Уокър

Тим Уокър усвоява основите на занаята в „подземията” на „Вог”, докато работи над архива на прословутия Сесил Бийтън. Огромно влияние върху него упражнява един друг не по-малко иконичен фотограф – Ричард Аведон, за когото Уокър работи като асистент на пълен работен ден в Ню Йорк след дипломирането си през 1994 г.  Днес британецът живее предимно в Лондон, но това не му пречи да снима за едни от водещите издания в модната индустрия – британския, френския, американския и италианския „Вог”, сп. „Венити феър”, сп. „Дабъл Ю”, и престижния „Ню Йоркър”.

Стела Тенант със заешка маска и Шарл Гислен с корона от пера на райска птица, Хоуик Хол, 2010; фотография: Тим Уокър

На въпроса какво ще посъветва начинаещите фотографи, Тим Уокър отговаря без колебание: „Снимайте само нещата, които обичате”.

Роло Хескет-Харви и самолетът от франзели, Еглингхам Хол, 2009; фотография: Тим Уокър

Изложбата „Тим Уокър: Разказвач на истории” е съпътствана от поредица от събития, в които участват дългогодишни сътрудници на Уокър. Организирани са специални работилници, даващи възможност на посетителите от всички възрасти да общуват и творят с някои от дизайнерите на декори и създателите на реквизита за фотографиите на британеца. Изложбата предвижда и прожекцията на култови филми, подбрани лично от фотографа и вдъхновили голяма част от произведенията му – „Красавицата и звярът” (1946), „Червените обувки” (1948), „Въпрос на живот и смърт” (1946) и късометражния „Изгубеният изследовател” (2010), режисиран от самия Уокър.

Карън Елсън и огромният крокодил, Брентфорд, 2009; фотография: Тим Уокър

В съчетание с изложбата, миналия октомври издателство „Темз & Хъдсън” публикува книгата „Тим Уокър: Разказвач на истории”, представяща над 175 иконични изображения, взети от личните архиви на британския фотограф.

© „Тим Уокър: Разказвач на истории”, Съмърсет Хаус, Лондон

„Тим Уокър: Разказвач на истории” ще продължи до 27 януари 2013 г. в „Съмърсет Хаус” в Лондон.

Работно време:

Всеки ден от 10.00 до 18.00 ч.

24 & 31 декември: 10.00-16.00 ч.;

25 & 26 декември: затворено;

1 януари: 12.00-18.00 ч.;

Вход свободен.

 

 

Share Button