Комуникации с идея за дом

 • "Тишината на агресията: Shut up!"
  Светломира Минкова.

 • “Нов градски пейзаж”

  “Нов градски пейзаж”
  Васил Славков

 • “The clock 1,3 и 4″

  “The clock 1,3 и 4″
  Димо Иванов и Соня Стоева.

 • Елена Панайотова

  Елена Панайотова

 • “Серия географски карти”

  “Серия географски карти”
  Елена Панайотова

 • Марина Маринова

  Марина Маринова

 • “Двуизмерният свят на обектите”

  “Двуизмерният свят на обектите”
  Марина Маринова.

На 4-ти декември пространството за култура и изкуство в Телефонната палата беше преобразено за изложбата на куратора Йово Панчев на тема „Комуникации“, инициирана от СБХ специално за VIVACOM Art Hall, като част от големия им проект „Идея за дом“, който включва общо 9 изложби и е посветен на 80-годишнината от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България.

“Нов градски пейзаж”, Васил Славков.

Над 15 български художници показват своите размисли, възприятия и спомени в една от най-личните изложби, на които сме ставали свидетели наскоро. Коридор на вътрешната агресия, вдъхновения от лава, моменти на преход, нови градски пейзажи, фолио и обвити в него маси изпълват няколкото паралелни линии, в които се развива изложбата. „Комуникации” е основана на връзки и интерпретации към темата на формално, семантично, документално и психологическо ниво. Тя представя комуникации или мискомуникации между поколения,  личности и състояния на духа и отново повдига въпроса: кой е актуалният език на изкуството в днешната ера на комуникациите?

The clock 1,3 и 4″, Димо Иванов и Соня Стоева.

Кураторът на изложбата Йово Панчев е завършил културни изследвания в университета МакГил, Монреал, Канада и е хоноруван преподавател в НБУ,  основател на Studio Dauhaus и носител на наградата на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ за 2010 г. Занимава се със съвременни и изпълнителски изкуства и различни културни събития от 2006 г. насам като арт мениджър и куратор. В експозицията участват работи на авторите  Александър Вълчев,  Велизар Димчев,  Диди Дойчинова, Елена Панайотова, Иван Кънчев Иванов, Марина Маринова, Медея Янкова, Николай Маринов, Радостин Панайотов, Светломира Минкова, Слав Недев,  Теди Лихо и студенти, Васил Славков, Димо Иванов и Соня Стоева, Николай Шушелов.

Попитахме авторите, участващи в изложбата за идеите от ежедневието им. Представяме ви отговорите на трима от тях:

 Радостин Панайтов

1. Моята идея за дом е… относително понятие – във феноменологически скоби. Операционната система в раницата или в джоба също е относителен {дом}. Дори градският транспорт е наш {дом}, София е {дом}, тялото е {дом} … относително е … Картината е {склад}, но галерията също е {дом}. Ubi beneibi patria!

2.  Комуникациите днес са… превзели напълно социалния консенсус за реалност. И джобовете :)

3. Изкуството ми е… комуникация, по стария начин с нови средства – Récupération. Изкуството би трябвало да комуникира със старите майстори, защото “модерно изкуство” и “съвременно изкуство” не са нещо нечувано до сега, няма нищо ново под слънцето. Природата е единственият източник на вдъхновение.

4.   Ако не бях артист, щях… да съм математик – математиката и рисуването си приличат по свободата и творчеството (!), което не означава, че художникът ще си послужи с линия, пергел и ъгломер, за да е точен. Не, художникът е още по-точен без тях; старобългарската дума за художник е ‘хитрецъ’ - човек, който съобразява всичките (основните) неща непрекъснато, докато действа. Сходството на изобразителното изкуство  с математиката (или с поезията) е в енциклопедичното природознание (познанието на много явления в детайли), свободата и творчеството (пътят, процесът), разликата е в инструментите. Скоростта и точността са на страната на художниците …

5.    Сутрин рано си мисля… да последвам примера на самураите: да си умия очите със студена вода.

 

Елена Панайотова

1.  Моята идея за дом е… там, където се чувствам напълно спокойна и сигурна.

2.  Комуникациите днес са… супер интензивни. Могат да бъдат и досадни, ако се прекали..

3.  Изкуството ми е… удоволствие и забавление, не го считам за професия в баналния смисъл на думата.

4.  Ако не бях артист, щях… да се занимавам с точна наука.

5. Сутрин рано си мисля… за предстоящите задачи. Винаги планирам рационално. Досега не ми се е случвало да нямам задачи.

Серия географски карти”, Елена Панайотова

 

Марина Маринова

1. Моята идея за дом е… глобална.

2. Комуникациите днес са… всичко и нищо.

3. Изкуството ми е… опит за преконфигуриране на смисловата комуникация на образите на територията на зрителното поле.

4. Ако не бях артист, щях… да съм песимист.

5. Сутрин рано си мисля… за кафе.

Двуизмерният свят на обектите”, Марина Маринова.

Проектът „Идея за дом” на Съюза на българските художници има за цел да представи по съвременен начин разнообразието от талантливи автори и техните творби. Идеята е постиженията на творци от всички поколения да бъдат показани на публиката по начин, който най-добре да разкрие техния потенциал. Инициативата се провежда под патронажа на г-н Вежди Рашидов, а концепцията е на Мария Василева, изкуствовед и куратор на Софийска градска художествена галерия.

Share Button