Боб Уилоуби: фотографът на сребърния екран

 • Джейн Фонда репетира репликите си на неосветената снимачна площадка на филма „Уморените коне ги убиват, нали?”, Уорнър Брадърс

  Джейн Фонда репетира репликите си на неосветената снимачна площадка на филма „Уморените коне ги убиват, нали?”, Уорнър Брадърс
  1969 © Боб Уилоуби.

 • Ан Банкрофт и Дъстин Хофман, „Абсолвентът”, Парамаунт Студиос

  Ан Банкрофт и Дъстин Хофман, „Абсолвентът”, Парамаунт Студиос
  1967 © Боб Уилоуби.

 • Джеймс Дийн между снимките на филма „Бунтовник без кауза”, Уорнър Брадърс

  Джеймс Дийн между снимките на филма „Бунтовник без кауза”, Уорнър Брадърс
  1955 © Боб Уилоуби.

 • Рок Хъдсън в гримьорната на „Юнивърсъл Студиос” по време на снимките на филма „Едно желание”

  Рок Хъдсън в гримьорната на „Юнивърсъл Студиос” по време на снимките на филма „Едно желание”
  1954 © Боб Уилоуби.

 • Одри Хепбърн и Джордж Кюкър разговарят в края на работния ден на снимачната площадка на филма „Моята прекрасна лейди” в Ковънт Гардън, Уорнър Брадърс, 1963

  Одри Хепбърн и Джордж Кюкър разговарят в края на работния ден на снимачната площадка на филма „Моята прекрасна лейди” в Ковънт Гардън, Уорнър Брадърс, 1963
  © Боб Уилоуби.

До 13 януари 2013 г. в Лондонската галерия „Прауд Челси” ще се проведе изложбата „Боб Уилоуби: Сребърният век на Холивуд”, която отдава почит на човека, създал документалната фотография на големите холивудски кинопродукции. Лимитираната серия от авторски принтове включва фотографии на звезди като Рок Хъдсън, Елизабет Тейлър, Мерилин Монро, Одри Хепбърн, Шон Конъри, Франк Синатра и Джеймс Дийн, увековечени пред и зад камера по време на снимките на някои от най-знаковите филми за всички времена.

Боб Уилоуби е първият „външен” фотограф, нает от холивудските киностудии да документира заснемането на техните филми и да улови духа им. Неговите творби се появяват на страниците на най-популярните културни и лайфстайл издания през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Уилоуби прави големия си пробив, когато неговата снимка на Джуди Гарланд на снимачната площадка на филма „Роди се звезда” (1954) се появява на корицата на сп. „Лайф”. Редакторите на най-добрите издания в Америка го забелязват и му възлагат да проследи с фотоапарата си случващото се извън кадър на холивудските снимачни площадки. Когато документира нов филм, той често работи едновременно най-малко за седем издания и следователно му се налага да съобразява стила на всяка фотография със специфичната естетика на съответното списание. Уилоуби също така прави значителни технологични нововъведения: за първи път използва радио контрол и звукоизолиращи кутии, и по този начин постига резултати, невъзможни за други фотографи по онова време.

Кадрите, представени в изложбата „Боб Уилоуби: Сребърният век на Холивуд”, са заснети на снимачната площадка на игрални филми като „Абсолвентът” (1967), „Бунтовник без кауза” (1955), „Моята прекрасна лейди” (1964), „Бандата на Оушън” (1960), „Бебето на Розмари” (1968) и др. Няма как да не остане запечатан задълго в паметта на поколенията кинолюбители образът на поразителния Джеймс Дийн, докато изучава сценария си, вглъбената Джейн Фонда, репетираща репликите си, и Блейк Едуардс и Натали Ууд, докато се замерят с храна по време на снимките на филма „Голямото надбягване” (1965). Експозицията включва и първата фотография на Одри Хепбърн, реализирана от Уилоуби, когато двамата се срещат в студиото на Парамаунт Пикчърс.

Одри Хепбърн и Джордж Кюкър разговарят в края на работния ден на снимачната площадка на филма „Моята прекрасна лейди” в Ковънт Гардън, Уорнър Брадърс, 1963 © Боб Уилоуби.

Режисьори, потопени в магията на мига, актьори, драматично обгърнати от цигарен дим, и старлетки, които релаксират по бански в почивките… всичко това и още много други неочаквани моменти от интимността на едни от най-великите холивудски икони на киното можете да видите в ретроспективната изложба, посветена на вълнуващата кариера на Боб Уилоуби – фотографа на сребърния екран.

 

Share Button