Трансформация, вино и модерна архитектура

 • arch-27

  arch-27

 • 6

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • arch-67

  arch-67

 • arch-38

  arch-38

На 19 ноември, понеделник, в Телефонната палата в столицата бе тържествено открита изложба на българската и румънската архитектура. Организатори на събитието са екипите на  Sofia Architecture Week 2012, VIVACOM Art Hall и Камарата на архитектите в България.

Събитието отбеляза и първата година от съществуването на VIVACOM Art Hall. Първата изложба, с която пространството отваря врати за първи път през ноември 2011 е отново част от фестивала Sofia Architecture Week, затова втората архитектурна изложба в пространството затваря кръга програмата през първата година от неговото съществуване, отново с балканско участие. По повод годишнината сградата осъмва и с трансформирана под формата на клавиатура фасада, като резултат от конкурса „Трансформация”, проведен през пролетта. И точно като за рожден ден, за всеки има по чаша искрящо вино и отбрани ордьоври, предоставени от домакините.

Многобройните гости на откриването имаха удоволствието да разгледат наградените проекти на тазгодишното издание на румънския симпозиум Anuala de Architectura Bucaresti, както и отличените проекти на Националния преглед на българската архитектура 2012 г. Сред посетителите бе и настоящата „Мис България” Габриела Василева, която разгледа всички представени проекти и прояви интерес към немалко от тях.

Всички наградени проекти отразяват модерните тенденции в изграждането и проектирането на жилищни и търговски площи, както и в реставрацията и реновирането на обществени и културни сгради. Изложбата представи примери за устойчива архитектура и благоустройството на градски и вилни зони. Сред проектите има вече построени интересни детски площадки, иновативно представени зелени площи, дизайнерски решения за културни обекти и частни жилища.

 Куратор на румънската част от изложбата е зам.-председателят на Ордена на архитектите в Букурещ – Емил Иванеску. Той обясни на гостите естеството на отличените на букурещкия симпозиум проекти и изрази задоволството от участието си в Sofia Architecture Week.

„Искам да благодаря на младия състав на Камарата на архитектите в България, които ни поканиха тук и с които бихме се радвали да работим все повече и за в бъдеще”, заяви архитект Иванеску по време на откриващите речи.

Организаторите съобщиха и подробности от програмата на Sofia Architecture Week,  която тази година е фокусирана върху изследването на пространствата за култура в града. В събота, на 24 ноември в НДК панелът Азиатски подем ще представи работата на официални гости на фестивала от Китай и Япония. Веднага след това, на 26 ноември, понеделник, ще стартира и същинската част на фестивала, който тази година се провежда под мотото „Архитектура търси култура” и продължава с форум с акценти върху различните изкуства и взаимодействието им с архитектурата през цялата седмица до 2 декември.

 

 

 

Share Button