Един американец в Париж

  • Edward Hopper, Morning Sun, 1952 (Columbus Museum of Art)

    Edward Hopper, Morning Sun, 1952 (Columbus Museum of Art)

  • Edward Hopper, Gas, 1940 (MOMA New York)

    Edward Hopper, Gas, 1940 (MOMA New York)

  • Edward Hopper, New York Office, 1962 (Montgomery Museum of Fine Arts)

    Edward Hopper, New York Office, 1962 (Montgomery Museum of Fine Arts)

„Голямото изкуство е външен израз на вътрешния живот на художника; и този вътрешен живот се отразява в личното виждане за света….” 

Едуард Хопър

Edward Hopper, Gas, 1940 (MOMA New York)

За първи път великият американски живописец Едуард Хопър (1882-1967) е обект на мащабна ретроспектива в Париж. Художникът е известен с меланхоличните си картини, в които изобразява самотата и отчуждеността на съвременния човек. Пропити с несантиментална красота, градските и морските сцени на Хопър го утвърждават като един от най-забележителните творци на ХХ в.

Edward Hopper, Morning Sun, 1952 (Columbus Museum of Art)

Изложбата в Парижката национална галерия се състои от две части, подредени хронологично. Първата обхваща годините на обучение и формиране на Хопър между 1900 и 1924 г. Художникът пристига в Ню Йорк през 1899 г., когато е само на 17 години, за да учи изкуство. Завършва Нюйоркската школа по илюстрация, след което продължава в Нюйоркската школа по изкуствата, където остава силно повлиян от реализма на учителя си Робърт Хенри. По време на следването си прави няколко пътувания в Европа, включително и Париж (между 1906 и 1910 г.), където рисува около трийсет произведения. Първоначално, работите му, възприемани като твърде трудни, не се харесват почти на никого. За седемнадесет години успява да продаде само две картини, което го кара да се отдаде на комерсиална дейност за известно време.

 Edward Hopper, New York Office, 1962 (Montgomery Museum of Fine Arts)

Хопър печели признание през 1933 г., когато МОМА му посвещава първата мащабна ретроспектива. Тя маркира началото на зрелия период на автора, върху който се съсредоточава втората част на изложбата в Гран Пале. В нея са изложени общо 128 творби, представящи сцени от ежедневието, емблематични за американската модерност през ХХ в.

Експозицията, чийто куратор е Дидие Отингер (директор на Центъра Помпиду), ще продължи до 28 януари 2013 г.

Edward Hopper, le vernissage by Rmn-Grand_Palais

Share Button