Финалистите на MOST II

 • ПАВЛИНА ЧАКЪРОВА

  ПАВЛИНА ЧАКЪРОВА

 • Picture21

  Picture21

 • ПАВЛИНА ЧАКЪРОВА

  ПАВЛИНА ЧАКЪРОВА

 • ЗЛАТИН ОРЛОВ

  ЗЛАТИН ОРЛОВ

 • Picture41

  Picture41

 • АНТОАНЕТА ГЪЛЪБОВА

  АНТОАНЕТА ГЪЛЪБОВА

 • Picture61

  Picture61

В последния пост от поредицата, посветена на MOST, ви срещаме с Павлина Чакърова, Златин Орлов и големия победител в конкурса Антоанета Гълъбова. Съвместната изложба на шестимата финалисти можете да посетите на ул. „Оборище” 10 до 15 септември, паралелно с експозицията на деветнадесетимата творци в пространството на VIVACOM Art Hall, която ще продължи до 9 септември.

Разделяме се с артистите на MOST, които ни правиха компания през това горещо лято, припомняйки си думите на Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство: „Желанието ни беше да дадем възможност за изява на повече творци, като покажем една по-широка селекция от съвременно българско изкуство”. Тази е и причината да харесваме конкурса и да очакваме с нетърпение второто му издание през следващата година.

Междувременно лятото полека се изнизва между пръстите ни, заедно с последните песъчинки пясък на плажа, преди да се завърнем в офиса, но това не ни тревожи особено, защото през септември ни престои да пребродим нови мостове, криещи приятни изненади както за нас, така и за вас. Ще продължаваме да ви запознаваме с интересни личности и сме ви подготвили вълнуващи събития, които ще поддържат адреналина на прилично високо ниво. Но повече по темата – следващата седмица.

ПАВЛИНА ЧАКЪРОВА

www.pavlinachakarova.com

Павлина Чакърова е родена през 1979 г. в Стара Загора. Завършва Софийски университет “Св. Климент Охридски“, София, специалност Немска филология и Нов български университет, специалност Рекламна и художествена фотография.

Участва в много групови изложби и проекти – Първи експериментален европейски месец на фотографията в Софийски арсенал, Музей за съвременно изкуство – САМСИ и Месец на фотографията, Център за култура и дебат Червената къща – 2011 г. Прави и самостоятелни изложби – “Автопортрети” от Международни фотографски срещи, Градска художествена галерия – Пловдив – 2011 г., “Сън” в SV studio, София – 2009 г.

Плоскостта, върху която развива своята идея за серията „Автопортрети“ /пигментен отпечатък на Hahnemühle Photo Rag Baryta/, е метафизичната същност, развита и осмислена чрез използването и разлагането на различни цветове. Павлина Чакърова разглежда проблема за идентичността, комуникацията и взаимодействието между хората, пречупено през призмата на субективното и лично усещане за символиката и „аурата“ на даден цвят.

Проектите на Павлина Чакърова изследват духовната идентичност и дълбочината на човешката душевност като цяло. Водещо в нейните инсталации, обекти и фотографии е въздействието на цветовете като носители на различни настроения и асоциации. Специфично за работата й е умението да борави с чистия тон като възможност за постигане на директно визуално внушение у зрителя и своеобразен път към вътрешния свят на артиста.

Самоидентичност, 2011

Опиши себе си с три думи.

Амбициозна, упорита и целеустремена.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Мисля, че всеки човек е своеобразен творец на собствения си живот. Лично аз се занимавам с изкуство съзнателно от около 10 години. Чрез изкуството намирам себе си, изразявам онова, което чувствам, показвам как възприемам света около мен и вътре в мен. Изкуството за мен е универсален език, то улавя емоции, които думите не са способни да изразят.

Как новите технологии промениха изкуството?

Развиват и увеличават възможностите на твореца да изрази свободно себе си. Изкуството е вечно, през годините се променят само формите му. Това е напълно естествен процес, съвсем нормално е с развитието на технологиите да се появяват и нови изразни средства.

Кои са любимите ти артисти?

Много са. Споделям творческата философия за духовното в изкуството на Кандински, Малевич, Пол Клее, течението Баухаус, харесвам много Хуан Миро, Матис, но също така се инспирирам и от много съвременни автори.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Посещавам изложби, чета книги, слушам музика, общувам с природата…

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Аз си пожелавам хармония и баланс, защото само когато съумееш да хармонизираш сетивата си, твориш пълноценно; тогава изкуството обогатява света около нас и го прави по-красив. Всичко друго идва само.

 

ЗЛАТИН ОРЛОВ

Завършва Национално училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, София и Национална художествена академия, София, специалност Метал. Има няколко самостоятелни изложби до момента – изложба скулптура и живопис в галерия „Индустриална 11“ – 2011 г., изложба живопис в галерия „Агора“ – 2009 г. Наградена творба става част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия, София – 2009 г. Номиниран е за наградите Essl Art Award CEE – 2011 г. Участва в много изложби и конкурси, сред които Sofia Medal Fest 2010.

Скулптурата е творческа дейност, включваща в себе си проектиране, моделиране и изграждане на 3D обект. Скулптурата, която вълнува Златин Орлов, е базирана главно на „отнемането”. То е един акт, който помага на материята да еволюира благодарение на дисбаланса между отнемането и наслагването. Също така е решаващ момент в изграждането на конструктивната цялост на произведенията му. Наслагването идва под формата на една по-фина материя – цвят. Цветът не променя структурата на произведенията, а дава генерално ново възприятие на зрителя. Предизвиканите от райетата зрителни трептения, придават нова илюзорна тримерност на скулптурите.

Райета, 2011

 

Опиши себе си с три думи.

Активен, търсещ, създаващ.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

От винаги до сега .

Как новите технологии промениха изкуството?

Радикално.

Кои са любимите ти артисти?

Арман, Над Кан…

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Създавам изкуство.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Сбъдване на мечти.

 

АНТОАНЕТА ГЪЛЪБОВА

Антоанета Гълъбова, получава образованието си в Национална художествена академия – София, специалност живопис; Royal College of Art – Лондон и Central Saint Martins College of Art and Desing – Лондон. Прави самостоятелна изложба във Vyner Street Gallery – Лондон през 2010 г. Номинирана е за наградата John Moores Painting Prize – 2010 г. Участва в групови изложби – в Лондон и в Порто през 2007 г., съответно в Bargehouse и Casa Viva, в СБХ „Шипка“ 6 през 2006 г.

Умел живописец с почти бейкъновски замах, Антоанета Гълъбова преоткрива обектите от ежедневното пространство, онези изоставени, разрушени и забравени обекти, които по странен начин седят като „съвременни, артистични, пространствени решения”. Точно те намират нов облик, един ренесанс в живописта на Гълъбова.

Последните работи на Антоанета Гълъбова са базирани на изображения или по-точно на обекти, намерени по случайност на улицата. Изгубени или умишлено изхвърлени, обекти вече съществуващи в пространството, “реди-мейди”, които многократно се появяват, единствено аранжирани в различни композиции. Откритието на един обект, води до находката на следващия, и отново на следващия… Те функционират като знаци или следи, съхранени в нещо като междинен склад, чакащи да бъдат декодирани.

Опиши себе си с три думи.

Оптимист.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Защото изкуството е най-щастливата и искрена дейност, с която човек може да се занимава, докато трае земното му съществуване. Това дава отговор и на въпроса откога се занимавам с изкуство, а докога не е в моите възможности да кажа.

Как новите технологии промениха изкуството?

Концептуалното изкуство промени представата за изкуство. Новите технологии са само един допълнителен елемент, още едно средство.

Кои са любимите ти артисти?

Ако изброя някои от тях се опасявам, че няма да бъде честно спрямо много други, които също харесвам. Една много малка част от тях са – Гоя, Пикасо, Бейкън, Фройд, почти всички немски живописци и т. н.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Тривиален отговор – рисувам с цветове.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Тепърва ми предстои да направя най-добрата си картина.

Share Button