Финалистите на MOST I

 • АРСЛАН АХМЕДОВ

  АРСЛАН АХМЕДОВ

 • Picture2

  Picture2

 • Picture3

  Picture3

 • КАЛОЯН ИЛИЕВ – КОКИМОТО

  КАЛОЯН ИЛИЕВ – КОКИМОТО

 • Picture5

  Picture5

 • Picture6

  Picture6

 • КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА

  КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА

 • Picture8

  Picture8

 • Picture9

  Picture9

В следващите два поста ще ви срещнем с шестимата финалисти на MOST, които получиха най-високи оценки от престижното международно жури на конкурса и на които Галерията за модерно изкуство ще предложи професионален арт мениджмънт. Първите трима от тях, които ще ви представим в блога днес, са Арслан Ахмедов (фотография), Калоян Илиев-Кокимото (концептуален артист) и Калия Калъчева (живопис). Техните творби можете да видите до 15 септември на ул. „Оборище” 10.

АРСЛАН АХМЕДОВ

http://flickeflu.com/photos/8028841@N02

Арслан Ахмедов е роден през 1983 г. в Добрич. Завършва Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност филмово и ТВ операторство. Участва в много съвместни изложби, измежду които „Образ, Светлина, Кутия“ в галерия „Анима арт“, София – 2011 г., Impermanence – Daire Sanat Gallery, Истанбул, Турция – 2010 г., „Светосила – група за съвременна фотография“, Куритиба, Бразилия – 2007 г. Негови снимки са публикувани в списанията SHOTS през 2010 г. и 2011 г. в САЩ и Calle20, Испания през 2009 г.

Поетиката във фотографиите на Арслан Ахмедов е заложена както в техниката, така и в сюжетите на артиста. Вдъхновен от мистиката на живота, неговите творби носят животворна енергия и мекота на най-съкровените човешки образи. Творбите, с които участва в съвместната изложба на финалистите в Галерията за модерно изкуство, представят лентова фотография, отпечатана върху памучна хартия.

Хризантеми, 2011

 

Опиши себе си с три думи.

1 – ?

2 – ?

3 – ?

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Всеки започва да се занимава с изкуство, да твори заради някакъв вътрешен тласък, потребност, която е породена от емоционални, морални или други подбуди, често напълно непонятни и за самия творец. Колкото и банално да звучи, повечето от нас, творят, за да си задават и отговарят на въпроси за себе си, за света и процесите извън нас.

Снимам от 2006 г., но по-сериозно отношение и представа за това какво искам да постигна в тази област се оформи през 2008 г. след приключването на проекта „Четвъртъкът на Маргиналиите“, в който участвах заедно с още двама фотографи. Целта на проекта беше да осъществим едноседмичен „арт“ експеримент в рамките на Софийския централен затвор, като се опитаме да „деформираме“ представите за „социалната чувствителност“ и да провокираме по-скоро себе си с резултатите от начинанието, отколкото обществото извън или в затвора. На база на този конкретен опит успях да се оттласна и променя напълно посоката на търсените и задаваните до този момент въпроси.

Как новите технологии промениха изкуството?

Като човек изцяло зависещ от технологиите, за да твори (снима), какво се очаква да кажа? Без развитието на технологиите нямаше да има фотография, следователно темповете и посоката на промяна на живописта и другите визуални изкуства може би щяха да поемат по коренно различен път.

Кои са любимите ти артисти?

Списъкът е много, много дълъг, и ако трябва да изброявам всички, и да ги подреждам по категории, не знам дали ще успея. И все пак мога да нахвърлям част от тях, като започна с фотографите и премина към творци от всички сфери на изкуството, на които истински се възхищавам: Аугуст Зандер, Сара Мун, Катя Чаушева, Миша Гордин, Вермеер, Караваджо, Ханс холбайн, Хирошиге, Шарден, Гоя, Сьора, Ван Гог, Фрида Кало, Едвард Мунк, Роден, Кристо, Хайв Кахраман, Джакомети, Ларс фон Трир, Педро Алмодовар, Аббас Кириостами, Фатих Акин, Андрей Звягинцев и много други.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Снимам.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Нямам начертан някакъв пъклен план за осъществяване на болни амбиции или имагинерни щения от бъдещето, които да следвам неотлъчно. Искам да правя това, което правя най-добре – да снимам. Случващото се извън това не зависи единствено и само от мен, затова нямам претенции към съдбата, и това което ми е отредила.

КАЛОЯН ИЛИЕВ – КОКИМОТО

Калоян Илиев – Кокимото е роден през 1979 г. във Варна. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, специалност Графика и специализира в Академия за изящни изкуства в Лодз, Полша. Прави самостоятелни изложби, измежду които Ex libris артист на деня в Музей на изкуствата Фредериксхавн, Дания, „Шаблони от реалността“ в галерия „Архис“, Варна, „Пътят към върха“ в галерия Under P.A.R.K., Пловдив – 2011 г.
Участва и в съвместни проекти и изложби – Дигитален печат в Галерия „Индустриална 11“, София – 2011 г., III Международно триенале на графиката и рисунката в Банкок, Тайланд – 2011 г., Post Pop Punks в галерия Cohn Drennan Contemporary в Дъглас, Тексас, САЩ – 2011 г.

Кокимото е търсач на нови истории, преразказани чрез различни артистични технологии. Умело съчетава нови технически способи с класически изобразителни методи. Уникален в своята творческа естетика, неговите сюжети са почерпени от политиката, религията, всекидневните преживявания и са пречупени през типичния за артиста закачлив поглед. Необикновените и помрачени светове, които представя в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации, са плод както на неговите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интересът му към различни социални проблеми. „Новият световен ред“, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите му. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, Кокимото се интересува и от често срещани емоционални и умствени състояния като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работи с вече съществуващ визуален материал, който обогатява със собствени разработки с повествователен характер.

Промиване на мозъка, 2009

 

Опиши себе си с три думи.

Получовек, полукотка в полусвят.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

От 13 години, за да задоволя своите и чужди потребности.

Как новите технологии промениха изкуството?

Бързо и несигурно.

Арт Поп 1, 2010

 

Кои са любимите ти артисти?

Не са малко… Някои от последните са: Диантвурд, Марк Райден, Мистър Клемент, Мотомичи Накамура и Осаму Тезука.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Консумирам касис (в рамките на сезона), а през останалото време изкуство.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Да се доразвия и съхраня в духовно отношение.

 

КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА

Калия Калъчева е родена през 1986 г. Завършва Национално училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“ и Национална художествена академия, София, специалност Живопис. Има две самостоятелни изложби – в галерия „София – Прес“ през 2011 г. и галерия „Дебют“ през 2005 г.

Получава награда за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството на Фондация „Едмонд Демерджиян“ за 2011 г. и съвместна изложба с картини на Едмонд Демерджиян в галерия „Ракурси“, София.

„Художникът се бори със себе си, с другите или срещу всички“, казва тя. А нейните причини за този сблъсък са заключени в егоистичното удоволствие от полагането на всяка следваща мазка. Боята е плътта, прилепена върху посланията, която всяка картина носи. Калия обича да е прекият участник, да е воайор на всеки пейзаж, случка или идея. В нейните картини човекът е винаги сам или част от еднакво мислеща маса. Като повечето артисти и тя се съсредоточава върху собствените си преживявания и вълнения, но за разлика от много други автори, не се страхува да експериментира както със себе си, така и с творбите си… и да го покаже откровено и без задръжки.

Waiting in Line

 

Опиши себе си с три думи.

Лилава, емоционална, пътуваща.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Винаги съм знаела, че това е, което искам да правя.

Как новите технологии промениха изкуството?

Новите технологии едновременно обогатяват и изтощават изкуството. При всички положения този процес е естествен.

Неонови глави, 2011

 

Кои са любимите ти артисти?

В главата ми изникват хиляди изображения на любими произведения, но не и специални имена.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

“Три чаши – вода, кафе, вино.”

Друг път просто вдишвам дълбоко въздух.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Имам няколко много важни цели и работя по случването им.

Share Button