Артистите на MOST VI

 • peacock-painting

  peacock-painting

 • youandyourbrother_1[1]

  youandyourbrother_1[1]

 • simeon_stoilov

  simeon_stoilov

 • dimitar_minkov

  dimitar_minkov

Петър Минчев, Иван Костолов, Симеон Стоилов и Димитър Минков са артистите, с които завършваме представянето на деветнайсетимата автори, получили най-висока оценка от международното жури на конкурса MOST. Техните творби ще останат изложени във VIVACOM Art Hall до 9 септември. В следващите постове ще ви представим шестимата финалисти, получили най-висока оценка от международното жури на конкурса – Калоян Илиев-Кокимото, Арслан Ахмедов, Калия Калъчева, Павлина Чакърова, Златин Орлов и Антоанета Гълъбова. Техните работи можете да видите на ул. „Оборище” 10 до 15 септември.

ПЕТЪР МИНЧЕВ

www.petermintchev.com

www.proektdesigns.com

Петър Минчев е роден през 1979 г. във Варна. Завършва изящни изкуства в Университета на Британска Колумбия, Канада. Участва в групови изложби и проекти – номиниран е за наградите „BAZA Award” в СГХГ – 2011 г. и „Гауденц Б. Руф“ в Галерия „Райко Алексиев“, София – 2010 г., „CONTEMPRO“ в Галерия „Архис“, Варна – 2011 г. Прави и няколко самостоятелни изложби – „Айсберг“ в Галерия „Буларт“, Варна – 2011 г., „В морето“ в Галерия „Васка Емануилова“, София – 2011 г.

Imperial Peacock (I am taking in, or discharging, or carrying dangerous goods), oil and acrylic on canvas, 94 cm x 146 cm, 2011.

Работите на Петър Минчев се състоят от естетически жестове, които имат за цел да възстановяват паметта и да се интегрират в рамките на политическата идеология. Темите от работата му се раздвояват между личното съзерцание и критичните коментари. Последните му работи основно се състоят от серия от рисунки и фотографии, които се използват за създаване на “портрети” на места, на които обикновено артистът работи. Процесът на работа на Петър Минчев съчетава геометричната абстракция с репрезантативната живопис.

Творбите на Петър Минчев принадлежат на едно амбивалентно търсене, което се характеризира с парадоксалната среща между себевглъбяване и самокритика. За автора творческите жестове са по-скоро спомен, в който се отразяват политическите му възгледи.

Опиши себе си с три думи?

Това е трудно.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Започнах да се занимавам с изкуство, когато разбрах, че то е различно от това да рисуваш на хартия. Преди това рисувах.

Как новите технологии промениха изкуството?

Изкуството винаги е било технология.

Кои са любимите ти артисти?

Ако говорим за влияние, в последно време се опитвам да бъда повлиян повече от писатели и дизайнери, като например Памук, Мураками, както и модернистичния дизайн от началото на двадесети век. Като художник най-силно влияние са ми оказали Jeff Wall и Gerhard Richter.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Почивам.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Този тип желания са просто безсмислени. Предпочитам да обръщам внимание на това, което става в момента.

ИВАН КОСТОЛОВ

Иван Костолов е роден през 1972 г. в Пловдив. Завършва Академия за изкуства Майнц в Майнц, Германия и Академия за изкуства Щеделшуле, Франкфурт на Майн, Германия. Прави самостоятелни изложби в България и в Германия. Негови творби са в частните колекции на Европейски парламент, Брюксел, СГХГ – София и др. Участва и в множество групови изложби, сред които Салон на изкуствата, Мюнхен, Германия – 2011 г., „Ре – продукция” в САМСИ, София – 2011 г., „Изборът. 43 изкуствоведи – 43 произведения“ – 2011 г. и „Аквариум“ – 2010 г. в СГХГ, София. Два пъти е номиниран за наградата “Гауденц Б. Руф“, София.

В картините на Иван Костолов се разработват различни реални персонажи, обекти и събития, лишени от обичайната им среда и вплетени в нелогични и абсурдни взаимовръзки. Във всяка композиция се преплитат множество фабули, сглобени по такъв начин, че създават непредсказуем, често ироничен сюжет. Акцентира върху бароковата пищност на тъканта и природните форми с цел крайна преекспонация като фигуративен ключ за разкриване на невидими значения. Този съвременен прочит на различни стилови характеристики му позволява да надскочи готовите естетически и пластически формули и да покаже собствения си изследователски поглед.

You and Your Brother

СИМЕОН СТОИЛОВ

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. Завършва Национална художествена академия, София, специалност Живопис. Прави множество индивидуални проекти, сред които  “Faraway, So Close!” в Галерия „Ракурси“ – 2011 г., „Циклоп“ в Национален природонаучен музей – 2010 г., „Сиви облаци“ – галерия „Индустриална“ – 2010 г. Участва и в колективни проекти и изложби – exi[s]t>15 галерия „Буларт“, Варна – 2011 г., номиниран за награда “Гауденц Б. Руф“ за ново българско изкуство, галерия „Райко Алексиев” – София, “Visual Immortality” H95 галерия Базел, Швейцария – 2007 г.

Човешките взаимоотношения, личната свобода и личната несвобода, страхът, обществените заблуди и лъжовните принципи, от които е изградено обществото – това са основните теми, които занимават Росен. Роден и израснал в една измислена система-експеримент, захранила го със съмнителни и невалидни житейски стойности. Любопитството и изследователският мy дух го карат да експериментира с нови материали, от естествени продукти до свръхтехнологични техники. Възприема всичките си творби повече като скулптурни обекти, отколкото като инсталации. Предпочита те да носят мултинационален заряд и да бъдат разглеждани с едни и същи очи навсякъде и от всеки.

Симеон Стоилов във VIVACOM Art Hall, снимка: Васил Танев за Sofialive.bg

ДИМИТЪР МИНКОВ

Димитър Минков е роден в Троян през 1970г. Негови произведения са представяни на изложби в Плевен, Ловеч, Берлин и САЩ. Той е сред авторите, чиито изяви се движат в духа и естетиката на минимал арт. Те въздействат като своеобразни триизмерни кратки фрази. Подобно на кратките литературни форми, с творбите си Димитър Минков се стреми да провокира зрителя към откриване смисъл отвъд конкретния визуален образ и да създаде собствена история.  Обектите, към които авторът се обръща са често съвременни предмети и продукти на масовата индустрия. Включвайки ги в работата си, той практически променя тяхното значение и смислово съдържание.

Димитър Минков, снимка: Васил Танев за Sofialive.bg

Share Button