Артистите на MOST III

 • ИВО БИСТРИЧКИ

  ИВО БИСТРИЧКИ

 • blue_deer

  blue_deer

 • Contraste

  Contraste

 • СВЕТЛАНА БЕКЯРОВА

  СВЕТЛАНА БЕКЯРОВА

 • unseen-dreams_Svetlana-Bekyarova

  unseen-dreams_Svetlana-Bekyarova

Тримата артисти на MOST, които ще ви представим днес, използват различни изразни средства, за да разкрият себе си такива, каквито са. Мечти, страхове, тревожност, разочарования и надежди изпълват техните творби и ни карат да се огледаме в тях като в криво огледало, което връща на изображенията истинската им реалност. Апокалиптичността на Иво Бистрички, деконструираните медийни образи на Кристина Иробалиева, интимността във фотографиите на Светлана Бекярова – всеки от тях отправя по неповторим начин своето послание към нас.

ИВО БИСТРИЧКИ

ivobistrichki.tumblr.com

Иво Бистрички е роден в Благоевград през 1971 г. Завършва магистратура живопис към ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. През годините активно участва в самостоятелни и групови изложби в София и страната.

Сред основните теми, които авторът разработва във времето, са тези за апокалипсиса и деконструкцията. Светът се запълва. Глобалната мрежа е затрупана от информация – политика, мода, войни, религия, смес от минало и настояще. Селектирайки тази информация, художникът натрупва база данни от образи и събития. Често връзката между тях е в буквалната деконструкция на картината – тя е подложена на натиск, огъване, белязане с линии и окръжности. Творбите на Иво Бистрички са решени монохромно или като негативи с разнообразна повърхност. По този начин той отново засилва и подчертава усещането за апокалиптичност, напрежение и неяснота за бъдещето.

Blue Deer

Опиши себе си с три думи.

Изследовател.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

За да покажа това, което виждам.

Как новите технологии промениха изкуството?

Те са само средство.

Кои са любимите ти артисти?

Тези, които са стигнали най-далече.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Сядам на брега на морето.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Да стигна по-нататък.

КРИСТИНА ИРОБАЛИЕВА

www.kristinairobalieva.com

Кристина Иробалиева е родена през 1982 г. в София. Завършва Национално училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, София, Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts, Villa Arson, Ница, Университет по изкуства и дизайн, Женева. Участва в множество изложби и конкурси главно в Европа. Нейни произведения са изложени в Базел (Swiss Art Award) – 2010 г., XIV Биенале за млади артисти от Европа и Средиземноморието, Скопие – 2009 г., V Биенале за съвременно изкуство, Франция – 2010 г. Печели награда „Жан Шевалиер“, Лион – 2011 г.

Чрез подход, заложен в културата на re-mix-а, Кристина Иробалиева се стреми на базата на присвоени образи, да състави свои изразни средства, азбука. Интересуват я образи, които са използвани от различни власти: медийни, политически или религиозни, за да внушават чувства на морал или дълг. Идеализирането на дадени образи като работника или жената, облечена във фолклорен костюм, са изходна точка за нея за един дълъг процес на деконструиране. Тези образи – клишета, тя  поставя отново и отново на сцената. Целта, която си поставя чрез този вид повторение на образите, е изчерпването на техния разпространен смисъл и достигането на един вид освобождаване на образа.

Contraste

Опиши себе си с три думи.

Не е необходимо.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Защото изкуството предлага алтернативи на установените начини на мислене и действия. Занимавам се с изкуство от достатъчно дълго време.

Как новите технологии промениха изкуството?

Технологията, която най-вече е повлияла на изкуството ми, е интернет. Той ни кара да обмисляме сериозно въпроси относно събирането, демократизирането, управлението и разпространението на информацията и знанието. А тези фактори са от огромно значение за избора на посоката на развитие на съвременния ни свят.

Кои са любимите ти артисти?

Piero de la Francesca, Francis Picabia, Situationist International. Интересувам се от много съвременни художници, които работят в различни сфери на изкуството, като Goshka Macuga, Francis Alys, Walid Raad и т.н.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Прекарвам време с близките, приятелите и семейството си.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Каквото сабя покаже.

СВЕТЛАНА БЕКЯРОВА

http://svetlanabekyarova.pixu.com/gallery

Светлана Бекярова е родена през 1974 г. в Кърджали. Взима участие в изложба на Фото Форум “Най-доброто от Фото Форум”. Печели Първа награда в конкурса “Почувствай Пролетта” на Екофарм и Хелт Медия Груп, както и Трето място в конкурса “От Любов към Живота” на Фото Форум.

Светлана Бекярова приема фотографията като изразно средство, с което споделя своето светоусещане. Това е начин да въплъти в кадри картини, представи, чувство или история. С фотографията не отправя послания и не търси отклик от зрителя.  За нея фотографията е начин да изрази себе си и когато отсреща има положителен отзив, означава, че представите зрител – фотограф са се срещнали.

Unseen Dreams

Опиши себе си с три думи.

Упорита, саможива, пряма.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Рисувам от дете, а снимам по-сериозно от 3-4 години. Изкуството ми дава възможност да изразявам вътрешни усещания, да въплъщавам в картини идеи, да споделям представи… И да удовлетворявам стремежа си за съзидателност.

Как новите технологии промениха изкуството?

Направиха го по-достъпно. Информацията е повсеместна, лесно е да научиш много, от различни източници. От друга страна много полезно е да споделиш в интернет пространството и да получиш бързо критика и оценка от публиката.

Кои са любимите ти артисти?

От художниците – Клод Моне и Иван Шишкин. Eлиът Ъруит от фотографите, и много други не толкова известни, чието творчество следя в интернет.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Освен споделяне на време със семейство и приятели, си позволявам да отделям време само за себе си и фотографията. Не робувам на чужди критерии и очаквания, следвам единствено собствената си преценка и усещане в онова, което творя с камерата.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Да успея да осъществя всички идеи, които имам и да го направя така, че да съм доволна от себе си. Да продължа да се развивам.

 

 

Share Button