Артистите на MOST II

 • ЛЮБЕН ПЕТРОВ

  ЛЮБЕН ПЕТРОВ

 • Perfect Love III (2012), масло на платно, 130x164 см.

  Perfect Love III (2012), масло на платно, 130x164 см.

 • СВЕТОСЛАВ НЕДЕВ

  СВЕТОСЛАВ НЕДЕВ

 • Post-urban Vision No.4 (2009), масло на платно, 120х150 см.

  Post-urban Vision No.4 (2009), масло на платно, 120х150 см.

 • Post-urban Vision No.6 (2011), масло на платно, 110х150 см.

  Post-urban Vision No.6 (2011), масло на платно, 110х150 см.

 • АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЧЕВ

  АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЧЕВ

 • Picture7

  Picture7

Продължаваме с представянето на супер талантливите български артисти от MOST, включени в изложбата във VIVACOM Art Hall. Днес това са Любен Петров, Светослав Недев и Александър Вълчев.

ЛЮБЕН ПЕТРОВ

www.lyubepetrov.com

www.lyubenpetrov.blogspot.com

Любен Петров завършва стенопис в Национална художествена академия, София и след това следва магистратура живопис при проф. Мартин Майнер в Бърно, Чехия. Към момента той има участия на множество групови изложби в страната и чужбина, както и няколко реализирани самостоятелни проекта в Чехия и в Бургас.

Живописта му се отличава с интензивния си чист колорит, умението да борави свободно с формата и с разнообразните търсения в сюжета. Образите и героите в неговите платна са заимствани от реални преживявания, разкази и преразказани събития. Всяка история е интерпретирана и разработена от автора по специфичен индивидуален начин, като персонажите често пъти биват поставени в нова, интересна и нетипична пространствена среда. Трансформирането на разказа, преживяването в материал пренася зрителя в ново особено усещане за реалност, пречупено през личното разбиране на художника за света, както и през чувството му за хумор и нагласа.

Perfect Love III (2012), масло на платно, 130x164 см.

Опиши себе си с три думи.

Позитивен, амбициозен, идеалист.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Деля нещата на осъзнат и неосъзнат период „занимавам се с изкуство”. Осъзнат период – 14-15 г., макар че човек се ражда такъв (артист) и след това го прави цял живот, било то съзнателно или НЕ. Защото: харесва ми самото действие, процесът, какво се случва, как тръгваш и къде стигаш, какъв е резултатът от самото НЕЩО АРТ… Също и начин на живот, но и как хората реагират на изкуството, което правя.

Как новите технологии промениха изкуството?

Те са част от света и няма начин това да не стане. Те го промениха, но създадоха и нов вид изкуство, което е доста положително. Нов вид медия, с която трябва да се съобразиш. Изразните средства на изкуството са много, трябва да се приемат новите, но да не се забравят старите, но най–добре е, всичко да става по естествен път.

Кои са любимите ти артисти?

Те са доста, но мога да се спра на някои имена, които сега ме вълнуват, например: Daniel Richter, Gerhard Richter, Neo Rauch, Jonathan Messe, George Condo, John Currin, Peter Doig, Andre Butzer, Herman Bass, Dexter Dalwood, Marlene Dumas, Jules de Balincourt.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Излизам с приятели в парка – това ми е любимо. Или спорувам, но се чувствам най-добре, когато съм в ателието и просто рисувам.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Само хубави неща естествено, свързани с кариерата ми… да речем, изложба в Хонконг и Ню Йорк по едно и също време.

СВЕТОСЛАВ НЕДЕВ

http://www.kunstnet.de/Nedev

https://www.facebook.com/slav.nedev

https://www.facebook.com/Biotope.Installation

http://biotopeinstallation.weebly.com/

Светослав Недев е роден през 1967 г. в София. Негови произведения са част от множество частни колекции, сред които Колекция „Гауденц Б. Руф“, Цюрих, Швейцария, Градски музей Вуковар, Вуковар, Република Хърватска, Културен Център Лесковац, Лесковац, Сърбия. Участва в множество групови изложби – „Зона URBAN”, галерия „Шипка“ 6, София – 2011 г., „WAG – Vukovar“ – 2011, Вуковар, Хърватска – 2011 г., „T-A-P-E Invites“ в рамките на Made in Arnhem 2009, Арнем, Холандия, „Environmental Justice“, Кунстхал Шарлотенборг, Копенхаген, Дания – 2009 г.

Това, което винаги интересува Светослав Недев, е идеята, схемата на нещата, типичното и символиката на образа. В този смисъл дори когато рисува конкретни обекти, той е абстрактен художник, дотолкова, доколкото глаголът „абстрахирам“ означава „освобождавам от конкретности с цел постигане на по-обща представа“. За него истински силното и автентично визуално изкуство не може и не бива да бъде вербализирано докрай.

Post-urban Vision No.4 (2009), масло на платно, 120х150 см.

Опиши себе си с три думи.

Не бих искал да се описвам с три думи. С три думи не може да се опише и предмет! Живея живота си не за да го съкращавам, а напротив – да го обогатявам. Ако все пак не може без това – интелигентен, последователен, свободолюбив.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Защото не мога да не го правя – по този начин реализирам себе си най-пълноценно. Изкуството е моят начин на живот. Занимавам се, откакто се помня; професионално – от 23 години.

Post-urban Vision No.6 (2011), масло на платно, 110х150 см.

Как новите технологии промениха изкуството?

Обогатиха го (с възможности, не със съдържание). Друг е въпросът как ги използваме. Изглежда, че колкото повече „форма“ има под ръка, толкова по-малко „съдържание“ се предлага, но това е отражение и на времената, в които живеем.

Кои са любимите ти артисти?

Много са. Би отнело много място тяхното изброяване.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Нищо специално, обикновено се чувствам така. Може би просто слушам себе си.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

Искам да реализирам идеите си. Да пътувам. Да общувам и работя с хора, с които намираме общ език.

АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЧЕВ

www.alexandervalchev.com

Александър Вълчев е роден през 1973 г. в София. Завършва Национална гимназия за приложни изкуства “Св. Лука“, София и Национална художествена академия, София, специалност Скулптура.

Печели много награди, сред които „Родени независими” – изложба, посветена на 100 годишнината от независимостта на България – 2009 г., стипендия за пребиваване и работа в”CCN”, Грац, Австрия – 2008 г., Наградата на „Сите ДезАр“ Париж, Франция. Има над 10 самостоятелни изложби – “Ние обичаме кучетата и кучетата ни обичат” – Гьоте Институт София – 2011 г., “Реминисценции” – галерия “Photon” Любляна, Словения – 2009 г., “Аз и моите приятели” / „Природа на парче”- Centrum Galerie, Грац, Австрия – 2008 г.

Основно място в работата на Александър Вълчев заема стремежът му за предефиниране и интерпретиране на идеи и ценности от миналото със средствата на съвременното изкуство. Винаги го е привличало визуалното смесване на различни изкуства и стилове. В работата си се стреми да обедини концептуални и пластически търсения. Неговата главна цел е всяка от сериите му да има основна идея, която да подтиква към размисъл, но да притежава и визия, която да предполага съзерцание и естетическа наслада. Всяка нова серия е продължение на предхождащите я, като добавя ново предизвикателство.

Опиши себе си с три думи.

Човек винаги има представа за себе си, която се различава от тази на другите за него. По-важно е как другите те виждат. Хората се познават по делата.

Защо и откога се занимаваш с изкуство?

Отраснал съм в ателиета, сред художници и да се занимавам с изкуство за мен винаги е било най-логичното и най-естественото нещо в живота ми.

Как новите технологии промениха изкуството?

Технологиите са неразделна част от нашето ежедневие, а оттам и от съвременното изкуство. За мен те дават нови и неограничени възможности, които позволяват на творците с въображение да реализират идеи си.

Кои са любимите ти артисти?

През годините много артисти са ме впечатлявали и са оказвали влияние върху моето творчество. Нямам изявени фаворити, които да харесвам безусловно. Професионалните ми интереси ме карат да се интересувам от широк кръг автори, които се изявяват в най-различни сфери, понякога доста противоположни една на друга. Често се уча и вдъхновявам от произведения и автори, които на пръв поглед нямат нищо общо с моите творби. Само като пример бих споменал имената на Синди Шърман /Cindy Sherman/, Олафур Елиасон /Olafur Eliasson/, Ървин Вурм /Erwin Wurm/, без този списък да е изчерпателен.

Какво правиш, за да се чувстваш добре?

Обичам да рисувам и да слушам музика.

Какво искаш да ти се случи оттук нататък?

В момента съм се фокусирал основно върху професионалната си реализация. Вярвам, че това ще ми даде възможности да реализирам идеите си и да продължавам да се развивам.

Share Button