MOST на съвременното изкуство в България

  • © Йордан Симеонов

    © Йордан Симеонов

  • © Йордан Симеонов

    © Йордан Симеонов

Вчера във VIVACOM Art Hall беше открита изложбата с творби на 19 български артиста, селектирани от конкурса за съвременно изкуство MOST. В непринудена атмосфера с музика, усмихнати хора и тичащи деца разгледахме експозицията от картини, фотографии и инсталации. Младите автори, представени в Телефонната палата, експериментират с различни материали и техники, за да изкажат това, което ги вълнува, а хората, дошли на откриването, изглеждаха приятно впечатлени от изкуството, което виждат и разпалено коментираха своите фаворити сред авторите и творбите.

Конкурсът MOST се организира от Музейна галерия за модерно изкуство в партньорство с VIVACOM Art Hall и има 25 финалисти, избрани от международно жури след 600 кандидатури. Първите 6 с най-висока оценка са представени в галерията на Оборище 10. Творбите на останалите 19 можете да видите в изложбата в Телефонната палата.

Големият победител в конкурса е Антоанета Гълъбова. Сред останалите финалисти, на които Галерията за модерно изкуство ще предложи професионален арт мениджмънт са: Калоян Илиев-Кокимото (концептуален артист), Арслан Ахмедов (фотография), Калия Калъчева (живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов (кинетична скулптура).

Иглика Христова, Любен Петров, Борис Праматаров, Светослав Недев, Александър Вълчев, Димитър Минков, Кристина Иробалиева, Светлана Бекярова, Иво Бистрички, Зоран Георгиев, Иван Костолов, Димитър Шопов, Десислава Христова-Тошева, Цветелина Максимова, Росен Тошев, Камен Старчев, Антони Георгиев, Симеон Стоилов, Петър Минчев са авторите, представени във VIVACOM Art Hall. В следващите седмици ще представим всички тях в нашия блог.

В журито на първото издание на конкурса MOST участваха Диана Пикасо (изкуствовед), Геза фон Хабсбург (изкуствовед и куратор), сър Питър Блейк (британски поп арт художник), Ирина Мутафчиева (директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство), Валери Стефанов (председател на Съюза на колекционерите в България), Любен Генов (председател на Съюза на българските художници), Проф. Свилен Стефанов (зам. ректор на Националната художествена академия, катедра ‘’Съвременно изкуство’’), Деница Атанасова-Гергова (президент на Галерията за модерно изкуство).

Амбицията на MOST е да подкрепя български автори, като им предостави нови възможности за представяне на изкуството им и професионална реализация на локално и международно ниво. Стискаме палци на конкурса наистина да се превърне в това, към което се стреми и да се случва всяка година.

Изложбата на финалистите в MOST може да бъде видяна в Телефонната палата от 27 юли до 9 септември, всеки ден без неделя, от 10 до 19 часа. Обещаваме ви, че няма да съжалявате за времето, което ще отделите, за да я разгледате. Най-вероятно и вие като нас ще установите още веднъж, че в България има артисти с бъдеще.

Share Button