Щастието е заразно

 • Лео Борманс,

  Лео Борманс, "Световна книга на щастието", Белгия
  © Вени Райновска за Фондация Credo Bonum

 • Семинар

  Семинар "Перспективи за щастие" във VIVACOM Art Hall
  © Вени Райновска за Фондация Credo Bonum

 • "Никога не е била издигната статуя на песимист," Лео Борманс
  © Вени Райновска за Фондация Credo Bonum

 • Лео Борманс и Херман Ван Ромпой

  Лео Борманс и Херман Ван Ромпой

Лео Борманс, който беше гост лектор в рамките на еднодневния семинар „Перспективи за щастие” във VIVACOM Art Hall миналата събота, е роден в малко градче в Белгия. Когато бил на пет години, имал навика да обръща една щайга в магазина на баща си с дъното нагоре, заставал на нея и рецитирал стихотворения, в замяна на което получавал сладолед. Твърди, че днес прави абсолютно същото – говори пред публика по целия свят и се надява в края на лекциите си да получи награда, т.е. да остави на хората малко от онзи ентусиазъм, който го движи в живота. Самоопределя се като житейски експерт по оптимизъм и щастие, чиято мисия е да намери отговор на въпроса „Какво е щастието?” и да разпространи резултатите от търсенията си сред обикновените хора на достъпен език. Но не мислете, че става въпрос за поредния автор на книги за самопомощ. Заключенията му са базирани на научни изследвания и статистика. Не проповядва морал, не говори за вярвания, религия, розови очила и шарени балони, а за доказани факти и универсални принципи, възприети от науката и практиката. В последната си книга „The World Book of Happiness”, преведена на повече от 50 езика, той се обръща към сто от най-изтъкнатите учени в областта на позитивната психология с молба да споделят коя според тях е тайната на щастието, като синтезират обобщенията си в не повече от 1000 думи.

Разказва със заразително чувство за хумор следния анекдот. След отпечатването на книгата му, много иска да я подари на Барак Обама. Проверява в Google каква е процедурата. Оказва се, че всички пратки за Обама подлежат на стриктни мерки за сигурност и никога не стигат до крайната дестинация. Тогава решава да напише писмо. Този път Google го информира, че американският президент получава над 60 000 писма дневно, от които чете само 3, но винаги им отговаря. Борманс написва писмото и го пуска по пощата. Разбира се, не получава отговор, но не се обезкуражава. Свързва се с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и го моли за съдействие. Председателят харесва книгата и я изпраща като подарък на всички световни лидери. Един от тях е Барак Обама. Така Борманс успява да преобърне първоначалния си провал в шеметен успех, като постига целта си, макар и не по начина, който си е представял в началото. Изводът е: никога не се отказвайте, търсете нови решения и бъдете сигурни, че рано или късно намеренията ви ще се реализират. Бъдете оптимисти!

Г-н Борманс, нека започнем от най-важния въпрос: какво е щастието? Възможно ли е да му се даде точно определение?

Има толкова много определения за щастието. Попитах 100 учени в 50 страни какво е щастието и всеки от тях ми даде различен отговор. Ако някой ви каже, че е намерил пътя към щастието, не му вярвайте, той е шарлатанин  и лъжец. От всеки зависи да открие своя начин да бъде щастлив. Позитивната психология ни учи на някои неща. Не става дума за вярвания, а за изследвания, наука, психология, социология, от които разбираме, че съществуват универсални принципи, които ни позволяват да бъдем щастливи. За мен лично щастието означава да се чувстваш добре, докато правиш добро.

Вашият труд „The World of Happiness” е повече от книга. Той е проект и световно движение. Как ви дойде идеята за написването му?

Всеки търси щастие. Ти търсиш щастие, аз търся щастие. Така е навсякъде по света. Пътувал съм много и съм питал хората защо правят нещата, които правят, и винаги съм получавал следния отговор: „Защото се опитвам да бъда щастлив” или „Защото искам децата ми да бъдат щастливи”. Тогава се запитах „Добре, какво е щастието?” и не намерих отговор. Помислих си, че сигурно съществуват проучвания по въпроса. Оказа се, че над 300 учени по цял свят изучават професионално щастието. Особено през последните двайсет години се наблюдава същински бум в тази област, но никой не говори за това. Така реших да прокарам мост между познанието, натрупано в университетските лаборатории, и обикновените хора. Сега пътувам по света като посланик на щастието и качеството на живота.

Как си обяснявате нарастването на тревожността и депресията в днешно време? Защо все повече млади хора се чувстват неадекватни да се справят в условията на съвременния живот, когато достъпът до успеха, парите и славата изглежда толкова по-лесен?

 Защото този достъп е илюзорен. Навсякъде виждаме големите неща, големите пари, големите каузи, големия успех, ала в действителност те постоянно ни убягват. Това ни кара да се чувстваме потиснати и депресирани. Изследванията сочат, че в България младите хора са по-щастливи от възрастните, което е аномалия в сравнение с другите развити страни по света, където обикновено възрастните над 60 години са значително по-щастливи и удовлетворени от живота. Тук е точно обратното, което е много обнадеждаващо, защото след няколко години младото поколение ще поеме кормилото. Ако следвате сърцето си, знаете кои са приоритетите ви и не се фокусирате върху парите, колите и лъскавия статус, а изберете да инвестирате в междучовешките връзки, приятелството, баланса и хармонията в живота, тогава вие и вашето общество ще бъдете по-щастливи. Когато си заобиколен от песимисти, ставаш песимист; когато всички наоколо са оптимисти, и ти ставаш оптимист. Като вирус е.

Доколко това да сме щастливи е генетично обусловено и доколко зависи от средата, историята, културата и произхода ни?

Петдесет процента от щастието ни е заложено генетично. Наследяваме го от родителите и предците си. Него не можем да променим. Десет процента идва от обстоятелствата и средата, в които живеем, работата, която работим, къщата, където се прибираме вечер. Останалите 40% – което си е множко, са продукт на съзнанието ни и зависят от начина, по който гледаме на нещата.

По време на лекцията си говорихте за медиите и тяхното влияние върху хората. Изглежда, че се интересуваме само от лошите новини.

Така е, фокусът на медиите винаги е върху конфликтите и проблемите. Вестниците играят решаваща роля за разпространението на негативизма, насилието и нещастието в обществото. Не искам от тях да отразяват само добрите новини, не искам „щастлива преса” всеки ден, но трябва да има разумен баланс между добрите и лошите събития, и да не се пренебрегва фактът, че хората могат да бъдат силни, смели и креативни, а не само крадци и убийци.

Да, но съществуват проучвания, че хората не се вълнуват от добрите новини, а по-скоро са привлечени от негативните неща. Защо това е така?

Защото това ни карат да вярваме. Най-продаваната храна на света са т.нар. „happy meals”. Не ми казвай, че щастието не продава, напротив, продава и още как. Но определени хора и медии ни убеждават да вярваме в противното, като всеки ден ни всяват страх.

Какво бихте ни посъветвал да направим, за да бъдем по-активни и ангажирани граждани на България?

Това, което съветвам всички останали – всеки трябва да поеме отговорност за собствения си живот и да не очаква, че щастието ще му падне отгоре. Поемайки такава отговорност, мигновено се превръщаме в активни граждани. Трите ключови думички на активното гражданство са: предизвикателство, способност и взаимосвързаност. Предизвиквайте хората с повече семинари като днешния, например; направете ги способни, като им давате нужната информация и обучение; и накрая създайте връзка между тях. Никога не променяме нещата сами, а се нуждаем едни от други, защото сме социални животни.

Съществува ли връзка между технологията и щастието? Правят ли ни по-щастливи новите технологии?

Всичко може да ни направи по-щастливи, зависи какво правим с него, как го ползваме. Технологията помага, разбира се. Мобилните телефони са велико изобретение, защото решават много проблеми и ни свързват, но ако се превърнат в самоцел, в трупане на статус и имидж и служат, за да ни накарат да харчим повече пари, тогава няма как да ни направят по-щастливи.

 

Можете да поръчате новата книга на Лео Борманс „The World Book of Happiness” от amazon.com

текст: Димитър Пижев

 

Share Button