За всеки по нещо

 • Лекция на Мин Чои във VIVACOM Art Hall, 8 юни 2012 г.

  Лекция на Мин Чои във VIVACOM Art Hall, 8 юни 2012 г.

 • Официално откриване на Sofia Design Week 2012 във VIVACOM Art Hall, 2 юни 2012 г.

  Официално откриване на Sofia Design Week 2012 във VIVACOM Art Hall, 2 юни 2012 г.

 • "За хората, плесента и дизайна", автор: Нинела Иванова

 • Европейски център за култура и дебат

  Европейски център за култура и дебат "Град", Белград

 • Европейски център за култура и дебат

  Европейски център за култура и дебат "Град", Белград

 • Себастиян Херкнер

  Себастиян Херкнер

 • Изложба

  Изложба "Място за плакат", VIVACOM Art Hall

© Михаил Новаков за Sofia Design Week

По време на Sofia Design Week 2012 във VIVACOM Art Hall, която беше централна локация на фестивала, станахме домакини на изложби, серия от семинари, лекции и презентации с отворен достъп за всички. Поканените лектори от България и чужбина засегнаха множество актуални теми. Ето какво се случи в нашето пространство. 

© Михаил Новаков за Sofia Design Week

На 2 юни се състоя официалното откриване на Sofia Design Week във VIVACOM Art Hall и откриването на изложбата “Място за плакат”, в която 15 талантливи графични дизайнери и илюстратори представят идеите си за плакати, създадени за избрани от тях места в града. Всеки плакат е сниман на съответното място и фотографията е придружена от няколко думи на дизайнера, които обясняват избора му. Дизайнерите, които изложбата представя са: Антония Еврова, Георги Калев, Димо Трифонов, Евгения Николова, Илиан Илиев, Ина Бъчварова, Кирил Златков, Милена Вълнарова, Надежда Георгиева, Punkt, Росица Ралева, Робърт Кройцингер, Nagledna, Теменуга Абаджиева, Ясен Згуровски. Куратор на изложбата е Светлана Мирчева. A фотографиите са на Михаил Новаков.

На 4 юни се проведе семинарът „Дизайн за активен живот на възрастни хора”, в който взеха участие представители на дизайн центрове, фирми и градове от Белгия, Финландия, Швеция, Германия, Испания, Норвегия и Полша. Те анализираха връзката между дизайна и социалната иновция, която поставя един фундаментален за всички напреднали общества въпрос: Кои са основните характеристики на града, които го превръщат в приветлива среда, създаваща условия за активен живот на възрастните хора? В съвременните градове, които отбелязват нарастващ процент на застаряващо население, става все по-осезаема необходимостта да се осигурят услуги, процеси и продукти за възрастните хора, така че те да могат да запазят контрол над живота си възможно най-дълго.

Същата вечер Нинела Иванова, завършила наскоро магистратура по моден дизайн в лондонския университет Кингстън, представи своя проект „За хората, плесента и дизайна”. Тя разказа за най-новите разработки в технологиите за „отглеждане” на жив дизайн и експериментирането с растежа на плесен върху текстил, които целят да създадат иновативни силуети, цветове и материали в облеклото. Нинела се дипломира на Седмицата на модата в Лондон през семптември 2011 г., с проекта Moulded Mind, в който изследва вековното съжителство на човечеството с мухъла, заключавайки че между хората и плесента съществува значителна прилика. За дипломната си колекция тя проектира деликатни и женствени рокли от PVC, покрити с плесен, чийто растеж непрекъснато видоизменя дрехата.

© Даниел Рачев

На 5 юни във VIVACOM Art Hall се състоя работилницата „Предприятие Реклама”, организирана от студиото за дизайн, реклама и комуникация Нагледна. Тя ни върна назад във времето преди масовото навлизане на дигиталните технологии в рекламата. Акцентът беше върху старите неонови реклами и ръчните плакати с авторски шрифтове от епохата на социализма. Въпреки че днес те са изгубили своята фукнция и постепенно изчезват от българските градове, изглежда, че интересът към тях и изучаването им все повече се засилва. Тези плакати представляват графологично културно наследство на страната ни и би трябвало най-ценните екземпляри да бъдат запазени за поколенията.

В духа на съвременната градска култура, която преосмисля изоставени пространства, като им дава нова функция, на 7 юни във VIVACOM Art Hall бе представен европейският център за култура и дебат Град, открит в Белград през 2009 г. от Деян Убович и  Людмила Стратимирович. Той се намира в стар склад, построен през 1884 г. в сърцето на сръбската столица, на брега на река Сава.

 

Сградата е разположена на две нива, които се разпростират на общо 397 кв. м. На втория етаж се намират галерията и библиотеката, а долу са кафе-барът Стив Остин и магазинът за произведения на изкуството Gradstor. Освен изложби, KЦ ГРАД също така организира конференции, дебати, представяния на книги, семинари, музикални програми, прожекции на филми и много други събития, които привличат по 8000 посетители всеки месец.

Същата вечер имахме възможността да се запознаем с изгряващата звезда на европейската дизайн сцена Себастиан Херкнер. Той е роден в Германия през 1981 г.  Завършил е продуктов дизайн в Offenbach University of Art and Design. В работата си смесва разнообразни културни елементи и комбинира нови технологии с традиционна ръчна изработка. Работил е в Лондон при Стела Макартни, а от 2006 г. има свое собствено студио. На срещата Херкнер представи най-новия си продукт – Bell Table, реализиран в сътрудничество с марката ClassiCon. Той представлява маса, която преобръща с главата надолу възприятията ни за чупливостта на стъклото и масивността на метала.

На 7 юни проф. Иван Газдов представи своя труд „Авторски плакат”, който е резултат от двайсетгодишно изследване, проведено от самия автор. Темата на монографията е художественото авторство в областта на плакатното творчество. В нея се разглежда вариантът, в който поръчката за плаката идва от самия художник и така подчиненото „плакатно творчество“ се превръща в истинско концептуално съвременно изкуство. Албумът е 320 страници и съдържа 9 глави, над 800 репродукции и повече от 200 рисунки на автора.

На 8 юни гост на VIVACOM Art Hall и Sofia Design Week 2012 беше графичният дизайнер от Сеул Мин Чои.

© Михаил Новаков за Sofia Design Week

Той завършва графичен дизайн в Йейл, където се запознава със Сулки Чои, неговата бъдеща партньорка. По-късно основават собствено студио, а през 2005 г. решават да стартират издателството Specter Press с идеята да издават книги от и за корейски артисти. Междувременно работите им участват в десетки групови изложби. Първата им самостоятелна изложба Sulki & Min: Factory 060421-060513 е през 2006 г. в Корея. За нея те получават годишната награда за изкуство на Arts Council Korea.

текст: Димитър Пижев

Share Button