Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят

Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят!

В ерата на интернет компютърът е този, който отваря за нас прозорци към света. Като превърне всеки прозорец на Телефонната палата в клавиш от компютърна клавиатура, Бранимира Колева се надява да провокира сетивата и комуникацията между хората. „С осветяване на различни прозорци през нощта, ще се изписват различни думи и така новият облик на фасадата ще отправя актуални послания към жителите на София.”
Проектът на младата архитектка Бранимира Колева спечели I място в конкурса „Трансформация” на VIVACOM Art Hall и Sofia Design Week за художествено преобразяване на фасадата на Телефонната палата.

Участие взеха общо 97 проекта. Основното изискване към тях е сградата да се трансформира в модерно градско място, локация за срещи и събития, с прилежащата зала за изкуство и култура VIVACOM Art Hall, без да се нарушава или променя трайно облика й. Така ще се запази традиционната функция на една от най-популярните сгради в София на посредник в комуникациите.

Кандидатурите, които са получили най-високи оценки, са тези с елемент на интерактивност и умело представена интерпретация на идеята за съвременните комуникации. Такъв е проектът на студио Phormatic Visual Lab. Основната идея залага на софтуер и сайт, в който всеки да може сам да променя облика на Телефонната палата с прожекция на различни анимации върху фасадата през мобилното си устройство. „Интерактивна трансформация“ получава специалната награда на журито и възможност да бъде реализиран в бъдеще.

Проектът „Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят” се разглежда от Министерство на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство и ще бъде реализиран през лятото на 2012 г. Концепцията ще бъде представена на огромно платно в центъра на столицата за поне 3 месеца. Бранимира Славова-Колева е архитект, на 34 години и се занимава основно с проектиране на жилищни сгради и интериорни проекти в малко архитектурно студио.

Всички проекти, участвали в конкурса ще се прожектират върху фасадата на Телефонната палата в рамките на изложбата „Трансформация”, която ще бъде открита по време на Sofia Design Week и ще продължи до 17 юни.

Share Button